21 septembrie 1912, s-a născut Chuck Jones, celebru desenator, creator al multor personaje de desene animate
2017 – Ziua Internaţională a Păcii
Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței. De exemplu cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar. Ziua a fost sărbătorită pentru prima oară în 1982, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an de mai multe națiuni, organizații politice, militare și oameni.
Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York City). Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”. Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.
În 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.
În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate – o zi în care incetează conflictele armate, focurile şi violenţa timp de 24 de ore.
“Pacea este misiunea supremă a Naţiunilor Unite. Este baza existenţei noastre. Esenţa identităţii noastre. Cauza care însufleţeşte tot ceea ce facem.
21 Septembrie, Ziua Internaţională a Păcii, este o zi în care noi ne reafirmăm dedicarea faţă de această căutare. Este destinată să fie o zi de încetare a focului, când toate ţările şi oamenii opresc ostilităţile pentru întreaga zi.
Şi este o zi în care oamenii din jurul lumii acordă un minut de tăcere la prânz, la ora 12, ora locală. Douăzeci şi patru de ore nu sunt un timp lung.
Dar este…îndeajuns de lung spre a privi dincolo de baricade sau prin sârma ghimpată, spre a vedea dacă există altă cale.”
Pentru a inaugura această zi, la sediul Naţiunilor Unite din New York este tras Clopotul Păcii, turnat din monede donate de către copii de pe toate continentele. Pe inscripţia care se află pe o parte a clopotului se poate citi: „Trăiască pacea absolută în lume”.
1996 – Margareta, principesa de Hohenzollern, fiica regelui Mihai I, s-a căsătorit cu Radu Duda, devenit principe de Hohenzollern-Veringen (la 1 ianuarie 1999).
1990 – Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti l-a condamnat pe Nicu Ceauşescu la 20 de ani de închisoare, 10 ani de interdicţie a unor drepturi şi degradare militară, schimbând acuzaţia de infracţiune de genocid în instigare la omor deosebit de grav.
1979 – S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de Tracologie, având ca scop coordonarea unitară a activităţii multidisciplinare în domeniul studiilor traco-geto-dacice, al cărui prim director a fost Dumitru Berciu.
1972 – La Bucureşti, a fost inaugurat Centrul european UNESCO pentru învăţământ superior, cu scopul de a dezvolta cooperarea între instituţiile de învăţământ superior din Europa.
1961 – De la Galeria Naţională din Londra a fost furat celebrul tablou al lui Goya, „Ducele de Wellington”. A fost recuperat în 1965.
1959 – A apărut primul model de automobil Plymouth Valiant, la o fabrică din Hamtramck, Michigan, deşi acest nume avea să fie cunoscut abia din 1961.
1947 – S-a născut, în Portland, SUA, Stephen King, cunoscut mai ales pentru romanele sale horror. Majoritatea cărţilor sale au fost best-seller în întreaga lume. Pentru a putea să îşi plătească studiile, King a fost nevoit să lucreze în timpul universităţii. După absolvire s-a angajat ca profesor de engleză şi a început să scrie. Nu a fost mulţumit de povestirile sale, astfel încât toate au luat calea gunoiului. Soţia sa a fost cea care le-a salvat şi tot ea a insistat pe lângă scriitor să finalizeze lucrul la ele . Primul roman publicat a fost „Carrie” (1974), pentru care a primit un avans derizoriu din partea editorului, de numai 2.500 de dolari , dar a cărui valoare a crescut apoi până la 400.000 de dolari. În acea perioada, Stephen King a început să bea şi să consume droguri. Abia la începutul anului 1980 a reuşit să renunţe la aceste vicii. Cărţile sale s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare.
1942 – S-a făcut primul zbor al bombardierului B-29, produs de Boeing. În total s-au produs 2.766 de bombardiere la uzinele din Wichita (Kansas) şi Renton (Washington), SUA.
1939 – Prim-ministrul Armand Călinescu, principalul colaborator al regelui Carol al II-lea, la sugestia Berlinului, a fost asasinat de legionari, îi succede la conducerea guvernului, pentru câteva zile, generalul Gheorghe Argeşanu.
Armand Călinescu a fost omorât în apropierea casei sale din Bucureşti din ordinul lui Horia Sima, conducătorul mişcării legionare. Asasinarea sa a fost un act de răzbunare al membrilor Gărzii de Fier, împotriva cărora Armand Călinescu a adoptat măsuri extrem de dure. A doua zi după tragicul incident, poliţia a înconjurat casa conspirativă în care s-au ascuns ucigaşii, i-a capturat şi i-a transportat la locul atentatului, unde au fost împuşcaţi demonstrativ, iar cadavrele lor au fost lăsate în stradă.
În 1938, Călinescu a ordonat măsuri care au „decapitat” mişcarea legionară, ceea ce i-a atras ura organizaţiei. O tentativă de asasinare a demnitarului s-a consemnat şi în 13 februarie 1939, când un dispozitiv exploziv a fost amplasat sub podul peste Dâmboviţa, pe traseul urmat de acesta, planul fiind însă dejucat la acea dată. Armand Călinescu avea 46 de ani în momentul în care a fost ucis. Politicianul român a fost unul dintre liderii Partidului Naţional Ţărănesc şi, în timpul dictaturii regale caroliste, a ocupat funcţia de premier din martie 1939. A fost un susţinător al politicii tradiţionaliste, precum şi un adversar consecvent al Germaniei naziste.
1932 – La Berlin, a început procesul lui Van der Lubke, un tânăr comunist olandez retardat, acuzat de hitlerişti de incendierea Reichstagului ( Parlamentul german ). Acesta a fost condamnat la moarte în decembrie 1933.
1912 – A văzut lumina zilei Chuck Jones, celebru desenator, creator al multor personaje de desene animate: iepuraşul Bugs Bunny, sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Coyote; a realizat peste trei sute de filme şi a fost răsplătit cu patru Premii Oscar.
1897 – Ziarul „New York Sunˮ a publicat faimosul său editorial, „Yes, Virginia, there is a Santa Claus”, considerat unul dintre cele mai faimoase editoriale scrise vreodată.
1893 – Cei doi fraţi Duryea, Charles şi Frank J., au produs un automobilul denumit de ei „trăsura Horseless”. Acesta este considerat prima maşină cu motor pe benzină, produs în America.
1868 – A fost promulgat, prin Decretul nr. 1516, „Actul de concesiune pentru construirea şi exploatarea căii ferate de la Suceava la Iaşi , Botoşani până la Roman”, act prin care era concesionată construcţia primei căi ferate din Moldova (lungimea de 224 km), Companiei „Victor von Ofenheim”.
1866 – S-a născut Charles Nicolle, medic şi bacteriolog francez. A descoperit modul de transmitere a tifosului exantematic şi agentul patogen al acestei boli. A obţinut Premiul Nobel pentru medicină în anul 1928.
1866 – A văzut lumina zilei Herbert George Wells, scriitor şi jurnalist; s-a lansat cu romanul de anticipaţie „Maşina timpuluiˮ, iar scrierile ce au urmat au fost, şi ele, romane de popularizare a ştiinţei („Omul invizibilˮ, „Războiul lumilor”).
1864 – S-a născut Elena Văcărescu, scriitoare şi traducătoare franceză de origine română. A fost laureată în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. A tradus în limba franceză din poeziile lui Eminescu, Blaga, Goga, Topârceanu, Minulescu, Vinea.
1860 – A murit Arthur Schopenhauer, filosof; prin opera sa fundamentală „Lumea ca voinţă şi reprezentare”, a întemeiat voluntarismul în filosofia modernă.
1847 – A avut loc inaugurarea primei lucrări moderne de alimentare cu apă a Bucureştilor – „Stabilimentul fântânilor de la Mihai Vodă”, în care pompele erau acţionate de o maşină cu aburi.
1792 – Convenţia Naţională Franceză a votat pentru abolirea monarhiei.
1756 – John Loudon MacAdam a văzut lumina zilei; constructor de străzi, primul care a pune în aplicare sistemul de pavaj cu pietriş care acum îi poartă numele: „macadam”.
1558 – A murit Carol Quintul, împărat al Sfântului Imperiu Romano-German, rege al Castiliei, Aragonului, Neapolelui şi al Siciliei.
1391 – A decedat Petru I Muşat, domn al Moldovei (1375-1391). În timpul domniei lui s-au emis primele monede moldoveneşti (groşii de argint, care, pe o parte, aveau un scut cu flori de crin și bare transversale, iar pe cealaltă, capul de bour). A fost căsătorit cu sora regelui Vladislav Jagello. Petru I a întemeiat cetatea și mănăstirea Neamțului. Tradiția spune că mănăstirea Neamțului a fost ridicată de către niște ucenici de-ai lui Nicodim, ctitorul Vodiței din Țara Românească. Mănăstirea a fost înzestrată cu 2 sate, 2 mori și o vie. Tot el a fixat scaunul Moldovei la Suceava.
19 î.Hr. – S-a stins din viaţă, la Brindisium (azi Brindisi, în Italia), poetul roman Publius Vergilius Maro, numit în limba română „Virgiliu”, poet latin, autor al epopeii în versuri Aeneis („Eneida”), considerată epopeea națională a romanilor.