24 septembrie 1957, la Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou

0 963

1998 – O echipă internațională de chirurgi din Lyon a reușit primul transplant mondial al unei mâini.

1997 – A fost retras din activitate celebrul Deep Blue, supercomputerul care l-a învins pe campionul mondial la şah, Gari Kasparov, în „Meciul secolului”, din mai 1997.

1996 – A fost transformat în judeţ Sectorul Agricol Ilfov, al şaptelea sector al Bucureştiului, alcătuit din 38 de comune şi oraşul Buftea.

1993 – Nelson Mandela a obţinut, din partea ONU, ridicarea sancţiunilor internaţionale care erau impuse Africii de Sud.

1993 – Rusia, Azerbaidjian, Armenia, Kazakhstan, Kirghizistan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Ouybekistan au decis să creeze o piaţă de mărfuri comună.

1991 – „A patra mineriadă”: minerii de la Vulcan, aflaţi în grevă, nemulţumiţi de întârzierea răspunsului Guvernului la revendicările lor, au pornit spre Bucureşti. În drum, s-au oprit la Craiova şi au devastat gara oraşului.

1974 – Directorul general ESRO şi directorul de la NAS au semnat un acord în privinţa unei participări europene la contrucţia unui laborator spaţial.

1973 – În Guineea Bissau, mişcarea de eliberare PAIGC a proclamat independenţa Guineii şi a insulelor Capul-Verde; s-a înfiinţat Republica, recunoscută de ONU pe 20 octombrie.

1972 – În Suedia, populaţia a respins ideea de interzicere a exportului de arme.

1970 – Capsula de întoarcere a stației automate „Luna-16ˮ, aparținând URSS, a adus pe Pământ, pentru prima oară, mostre de sol lunar.

1965 – A avut loc un acord între Panama şi SUA, pentru recunoaşterea apartenenţei canalului panamez guvernului din Panama.

1961 – A avut loc întâlnirea tuturor bisericilor ortodoxe în Rhodes; a participat inclusiv biserica ortodoxă rusă.

1960 – A fost lansat primul portavion din lume cu propulsie nucleară, USS Enterprise.

1957- La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou.

Camp Nou este un stadion de fotbal situat în Barcelona, Spania. Denumirea provine din limba catalană, însemnând „teren (câmp) nou”. Cu o capacitate de 98 787 de locuri este cel mai mare stadion de fotbal din Europa. Stadionul este terenul propriu al echipei FC Barcelona. Este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari, și cu una dintre cele mai electrizante atmosfere din lume. Numele său oficial —Estadi del Futbol Club Barcelona— se traduce Stadionul FC Barcelona, deși este cunoscut mai ales sub numele Camp Nou de către fanii din întreaga lume.

Camp Nou este stadionul cu cea mai mare capacitate din Europa (98 847 locuri) si al 11-lea in topul celor mai mari stadioane ale lumii. Situat in Barcelona, Spania, stadionul a fost construit in timpul mandatului presedintelui FC Barcelona, Francesc Miro-Sans, care a sustinut acest proiect fiind impulsionat de capacitatea redusa a vechiului stadion Campo de Les Corts, dar si de vechea rivalitate dintre FC Barcelona si Real Madrid, care tocmai isi ridicase un nou stadion, actualul Santiago Bernabeu.  Inaugurat in anul 1957, stadionul a purtat la inceput numele de Stadionul FC Barcelona, adoptand denumirea actuala abia in anul 2001.

Prima partida care s-a jucat a fost un amical intre FC Barcelona si Legia Warszawa, din Polonia, care s-a terminat cu scorul de 4 la 2 pentru gazde. Primul gol al partidei si primul gol din istoria Camp Nou a fost inscris de jucatorul Eulogio Martinez. Prima partida oficiala a avut loc in data de 6 octombrie 1957 si s-a jucat intre FC Barcelona si Real Jaen, in cadrul Ligii Spaniole de Fotbal. Rezultatul a fost de 6 la 1 pentru gazde. Pe langa partidele de fotbal, Camp Nou a gazduit si concerte muzicale de amploare, printre care: Pink Floyd, Michael Jackson, U2, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Julio Iglesias, Sting, Bruce Springsteen sau Peter Gabriel.

1952 – Parlamentul român a adoptat o nouă constituţie care a adus în ţară o democraţie populară.

1950 – Papa Pius al XII-lea a sfătuit clerul să se adapteze timpurilor moderne şi să se apere de communism, dar şi de capitalism.

1941 – S-a înfiinţat, la Londra, Comitetul Naţional Francez, avându-l ca preşedinte pe generalul Charles de Gaulle.

1941 – S-a născut Lucia Hossu-Longin, jurnalistă româncă, redactor la Radiodifuziunea Română între anii 1976 şi 1978, apoi redactor la Televiziunea Română; din 1991 a început, la TVR, seria de documentare de maxim impact „Memorialul durerii”, pentru care a obţinut numeroase premii.

1941 – URSS a aderat la „Carta Atlanticului” (dată publicităţii la 14.VIII.1941, Carta, semnată de preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, şi de primul ministru britanic, Winston Churchill, în urma unei întrevederi la bordul navei “Prince of Wales”, în Golful Argentina din Newfoundland, stabilea strategia Aliaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi se referea la organizarea postbelică a lumii după înfrângerea nazismului).

1934 – În Polonia, mareşalul Pilsudski a instituit prin decret serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între17 şi 60 de ani.

1928 – A fost înfiinţată Federaţia Română de Baschet şi Volei, reorganizată la 10.11.1930.

1896 – Francis Scott Fitzgerald, scriitor american, autor al celebrului roman „Marele Gatsby”, s-a născut în St. Paul, Minnesota. Este unul dintre reprezentanţii de marcă ai „generaţiei pierdute”, acel grup de scriitori americani care a trăit la Paris în anii ’20, printre care Ernest Hemingway şi Gertrude Stein. Primul roman al lui Fitzgerald, „Dincoace de Paradis”, a apărut în 1920 şi are caracter autobiografic. Cartea l-a făcut faimos şi celebru. După câţiva ani petrecuţi în lux la New York, autorul s-a mutat la Paris (1924). Insuccesul şi problemele de sănătate ale soţiei sale l-au afectat enorm pe Fitzgerald, care a căzut în patima alcoolului. S-a reîntors în SUA şi a început să scrie scenarii de film la Hollywood.

1870 – S-a născut Georges Claude, fizician şi chimist francez, inventatorul tubului cu neon; a fondat propria sa firmă cu numele „Claude Néon”.

Această nouă tehnologie a prezentat-o la Paris, la 11.12.1910, dar a vândut patentul firmei „Packard” (SUA), pentru 24.000 $.

1859 – Otawa a devenit capitala Canadei.

1789 – A fost înfiinţată Curtea Supremă în SUA, printr-un act adoptat de Congres şi semnat de preşedintele George Washington.

1725 – A văzut lumina zilei Arthur Guinness, fondatorul fabricii de bere irlandeze Guinness.

1659 – A fost încheiat tratatul de alianţă între Mihnea al III-lea, al Valahiei şi Gh. Rakoczi al II-lea, la Târgu Mureş, în condiţii de deplină egalitate.

1541 – A  încetat din viaţă Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic şi filosof, una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, în tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteză chimică.

1497 – Oastea polonă invadatoare a ajuns până sub zidurile cetăţii Suceava, Ţara Moldovei.

1493 – Columb a început cea de-a doua călătorie în „Lumea Nouă”.

1420 – După o rezistenţă eroică, în lupta de sub zidurile cetăţii Haţegului, forţele transilvănene au fost înfrânte de oastea otomană. În zilele următoare, invadatorii au distrus târgul Orăştie şi au devastat ţinutul până la Sibiu, după care s-au retras.

1180 – A decedat Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor, a cărui domnie a avut un rol crucial în istoria Bizanțului. Manuel a avut alianțe cu Biserica Catolică, a invadat Italia, a participat la invazia Egiptului, alături de Regatul cruciaţilor de la Ierusalim. Manuel a schimbat harta politică a Balcanilor și a zonei de est mediteraneene, plasând regatele Ungariei și a statelor înființate după prima Cruciadă (Țara Edessa, Principatul Antioch, Comitatul Tripoli și Regatul de la Ierusalim) sub hegemonia Bizantină. După moartea sa, Imperiul Bizantin a intrat în declin.

787 – A început al VII-lea sinod ecumenic (al doilea de la Niceea). Sinodul a fost  convocat pentru a  dezbate controversa referitoare la icoane şi la locul lor în închinarea ortodoxă.

Hotărârea sinodului, orientată după precizările Sfântului Ioan Damaschin, cuprindea următoarea decizie dogmatică: „Este permis, chiar util şi bineplăcut lui Dumnezeu a face icoane religioase şi a le venera; dar această venerare să fie numai cinstire, iar nu adorare, căci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adresează materiei icoanei şi, astfel, ea nu este idolatrie.

Totodată, au fost emise 22 de canoane privitoare la aspectele de ordin admnistrativ şi disciplinar, prin care s-a încriminat hirotonirea pe bani (simonia), alegererea episcopilor de către autoritatea statală şi construirea de mănăstiri mixte.

Adunarea de la Niceea, deşi recunoscută de Papă, nu a fost acceptată de către Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare (Germania, Franţa, Spania). Prin urmare, în 794, la Frankfurt, a avut loc un nou sinod care a condamnat venerarea icoanelor.

Curând după închiderea Sinodului VII ecumenic de la Niceea, Carol cel Mare (768-814), care nu a recunoscut acest sinod, a primit traducerea latină deformată a actelor sinodului, iar el a predat-o teologilor de la palat, comentând cu ei atitudinea ce urma să fie luată faţă de Sinodul VII ecumenic. Teologii franci au fost însărcinaţi să alcă­tuiască o scriere polemică împotriva celor stabilite la Niceea, cunoscută în istorie sub numele de „Libri Carolini”.

Abia la sfârşitul secolului al IX-lea, hotărârile luate la Sinodul de la Niceea au fost recunoscute în Apus.

768 – A murit Pepin „cel Scurt”, regele francilor şi tatăl lui Carol cel Mare; primul rege de drept carolingian al Franţei (751-768), care şi-a asigurat legitimitatea prin încoronarea sa de către papă.

Teritoriile din Italia, pe care le-a eliberat de sub stăpânirea longobardă, le-a dăruit papalităţii, ele stând la baza formării Statului Papal.

Porecla de „cel Scurt” i s-a dat din cauza staturii sale mici, pe care a moştenit-o şi fiul său, Carol „cel Mareˮ (numit „cel Mare” pentru faptele sale deosebite în plan politic, militar şi pentru spijinul acordat culturii).

622 – Mahomed şi credincioşii săi devotaţi au migrat în oraşul Yathrib ca să scape de persecuţiile familiilor influente din Mecca. În religia islamică, această migrare este cunoscută sub numele de „hegira” (Hijrah). Evenimentul a marcat formarea comunităţii islamice independente. Ca o dovadă a însemnătăţii evenimentului stă şi faptul că 622 este primul an în calendarul islamic. Oraşul Yathrib, în care s-a deplasat profetul Mohamed, a devenit cunoscut sub numele Medina al-Nabi („Oraşul Profetului”).

15 – S-a născut împăratul roman Vitellius, cel care a condus Roma din 17 aprilie 69 până la moartea sa , fiind unul dintre împărații romani aparținând „Anului celor patru împărați”.

Leave A Reply

Your email address will not be published.