3 noiembrie 1919, este inaugurată oficial Universitatea din Cluj – Babeș Bolyai
2012 – Ziua Ordinului Bărbăţie şi Credinţă: marcată, anual, la 3 noiembrie, data instituirii Ordinului, în anul 1903; se sărbătoreşte pe baza Legii 413/18. X .2004.
2000 – Staţia Spaţială Internaţională a început să funcţioneze.
2000 – Spaniolul Jesus Espigares Mora a devenit noul preşedinte al INTERPOL (Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale).
1998 – A avut loc inaugurarea noii Curţi Europene a Drepturilor Omului, care a devenit unică şi permanentă (Strasbourg).
1992 – Bill Clinton a devenit al 42-lea preşedinte al Statelor Unite.
1991 – A avut loc prima emisiune TV a Postului Radio Tv Iaşi, având generic muzical cunoscutul şi simbolicul „Ştefan, Ştefan domn cel mare”.
1983 – La nord de Kabul (Afganistan), un convoi militar rusesc a fost atacat într-o ambuscadă în tunelul Salangl, cu o lungime de 2,7 km; şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de oameni.
1975 – Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a inaugurat conducta petrolieră subacvatică prin care a fost adus pentru prima dată petrol din Marea Nordului.
1971 – A avut loc plenara C.C. al P.C.R., la care Nicolae Ceauşescu a prezentat „Expunerea cu privire la programul P.C.R. pentru îmbunătăţirea activităţii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoaşterii şi educaţia socialistă a maselor”; plenara a marcat o cotitură ideologică şi politică a partidului, în sensul că a pus capăt perioadei de relativă liberalizare ce urmase Congresului al IX-lea al P.C.R., a marcat începutul perioadei neostaliniste în politica internă, a declanşat o înăsprire a politicii în domeniul culturii şi faţă de intelectuali; plenara a constituit, totodată, semnalul consolidării puterii personale a lui Nicolae Ceauşescu şi al declanşării cultului personalităţii.
1958 – La Paris a fost inaugurat Palatul UNESCO.
1957 – Căţeluşa Laika a fost lansată în spaţiu, fiind prima vietate care a ajuns în Cosmos.
Uniunea Sovietică a trimis animalul în spaţiu de pe cosmodromul de la Baikonur. Laika a fost îmbarcată în satelitul artificial Sputnik II, care a fost dotat cu aparate pentru monitorizarea funcţiilor vitale ale căţeluşei. Cercetătorii ruşi, interesaţi să afle efectele lipsei de gravitaţie şi efectelor radiaţiilor solare asupra organismelor vii, au anunţat că Laika a suportat cu bine lansarea în spaţiu. Sputnik II, care cântărea 508 kilograme, era mai performant decât predecesorul său care era încă pe orbită. Ştirea că un animal a fost trimis în Cosmos a stârnit mânia organizaţiilor de apărare a drepturilor animalelor, care au organizat acţiuni de protest în faţa ambasadelor URSS din marile oraşe ale lumii. Autorităţile sovietice au fost extrem de zgârcite cu informaţiile, însă au precizat că experimentul a fost reuşit şi că Laika a trăit în capsula sa mai bine de patru zile. Abia după 40 de ani de speculaţii, adevărul a fost aflat, ruşii recunoscând că Laika a supravieţuit foarte puţin timp misiunii.
1954 – S-a stins din viaţă pictorul Henri Matisse, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai artei secolului al XX-lea şi unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne. Moştenitor al impresionismului şi neoimpresionismului, Matisse a impulsionat mişcarea fauvistă, caracterizată prin dorinţa de eliberare faţă de canoanele artei predecesorilor, prin culori tari şi îndrăzneţe, descătuşând „fiarele”, „sălbăticiunile” creatoare.
Matisse a fost fiul unui negustor de grâne şi a ajuns să-şi descopere talentul şi plăcerea de a picta în timp ce era ţintuit la pat de o boală. A uitat dorinţa iniţială de a deveni avocat şi a urmat cursurile de artă predate de pictorul simbolist Gustave Moreau.
A avut numeroşi prieteni în lumea artei, printre care Albert Marquet şi românul Theodor Pallady. A călătorit mult în străinătate unde a şi expus lucrări: München, Moscova, Londra, Berlin.
Pentru noi, românii, cel mai frumos tablou al său rămâne „La Blouse Roumaine”, pictat în 1940 şi păstrat astăzi în Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.
1950 – România comunistă a aderat la Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 9 decembrie 1948 și intrată în vigoare la 12 ianuarie 1951.
1949 – A murit Solomon Guggenheim, industriaş american de origine elveţiană, fondatorul Muzeului de artă modernă din New York, muzeu care adăposteşte o bogată colecţie de artă contemporană (colecţia de artă Brâncuşi).
1946 – Împăratul Hirohito a proclamat noua Constituţie a Japoniei.
Noua Constituţie trece suveranitatea în mâna Parlamentului. Japonia a adoptat o Constituţie paşnică, în care poporul nipon declara că „renunţă pentru totdeauna la război ca drept suveran al naţiunii sau la folosirea forţei pentru soluţionarea diferendelor internaţionale”. A intrat în vigoare la 3 mai 1947.
1944 – Armata franceză i-a adus un omagiu postum lui Antoine de Saint-Exupéry.
1936 – Statele Unite: Franklin Delano Roosevelt a fost reales preşedinte.
1928 – Inventatorul Anastase Dragomir, creator al cabinei catapultate, a înregistrat, în Franţa, cererea de brevet pentru invenţia „Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne”. A experimentat invenţia la 28 august 1929 în apropierea aeroportului Orly, Paris, şi în octombrie 1929 la Bucuresti. A obţinut brevetul francez 678566 din 2 aprilie 1930, iar în 1950 a obţinut şi brevetul românesc pentru „Celula paraşutată”.
1923 – S-a născut istoricul Dan Berindei, membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (din aprilie 2006); licențiat în istorie și filosofie al Universității din București (1945), doctor în istorie (1969). Din 1996 este președintele Secției de Știinte Istorice și Arheologie al Academiei Române. Din 2006 este vicepreședinte al Academiei Române. Este descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu. A publicat peste 500 lucrări știintifice, din care peste 50 de cărti, în special referitor la istoria politică universală și românească a secolelor XVIII-XX, precum și istoria culturii, printre care volumele Revoluția română din l821 (1991), Societatea românească în vremea lui Carol I (1992), Diplomația românească modernă (1995), Revoluția română din 1848-1849 : Considerații și reflecții (1997), Românii și Europa în perioadele premodernă și modernă (1997). Din 1990 este membru în biroul Asociației Internaționale de Istorie Contemporană a Europei. Din 1996 este membru titular străin al Academiei Poloneze de Științe și Litere și tot din 1996 este președinte al Comitetului Național al Istoricilor din România. Din 2004 este membru al Consiliului Științific al Institutului Revoluției Române. Este tatăl istoricului și publicistului francez de origine română Mihnea Berindei.
1919 – Istoricul Vasile Pârvan şi-a inaugurat cursul de istorie la nou înfiinţata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea: „Datoria vieţii noastre”, în care a adus şi un omagiu jertfei depuse de tinerii ostaşi români la înfăptuirea unităţii naţionale a statului.
1919 – Este inaugurată oficial Universitatea din Cluj – Babeș Bolyai
Aceasta și-a început activitatea cu patru facultăți, și anume: Facultatea de Științe, Medicină, Litere și Filosofie și Facultatea de Drept. Universitatea din Cluj a fost înființată prin decret-lege la 12 septembrie în același an. Primul rector al Universității a fost Sextil Pușcariu.
1906 – Alois Alzheimer a prezentat la Congresul de medicină de la Tübingen datele fundamentale ale bolii care îi va purta numele.
1903 – Cu sprijin din partea SUA, Panama s-a desprins de Columbia şi şi-a proclamat independenţa.
1883 – Spania: Antonio Gaudí, arhitectul modernist, a primit aprobarea de a continua construcţia „templului” barcelonez Sagrada Familia.
1863 – Americanul J.T. Alden a brevetat metoda de obţinere a drojdiei.
1834 – A fost fondat, în Bucureşti, Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi, astăzi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”; actuala clădire, care adăposteşte colecţiile muzeului, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, la 24.05.1908.
1823 – Preşedintele peruan José de la Riva-Agüero a trimis viceregelui La Serna o pledoarie pentru înfiinţarea regatului de Peru, independent de Spania, având totuşi pe tron un principe spaniol.
1800 – A fost înfiinţată Casa Albă, reşedinţa preşedinţilor SUA, situată în Washington. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului James Hoban, lucrările începând în anul 1792.
1791 – În Bătălia de la Fort-Wayne, războinicii Miamis l-au surprins în bătălie pe maiorul Arthur Saint-Clair, care din 1300 de oameni a pierdut 600; dintre băştinaşi au murit numai 66. Aceasta este cea mai mare pierdere a americanilor în războaiele lor de masacrare a „pieilor roşii”.
1784 – Ţăranii iobagi transilvăneni răsculaţi, conduşi de Crişan, au atacat Ribiţa şi au executat 42 de nobili. În ziua următoare au fost atacate Baia şi Criş. Întreg Zarandul a fost cuprins de răscoală la 5 noiembrie 1784.
1780 – Argentina: În Buenos Aires au fost imprimate primele documente în tipografia regală: „Real Imprenta de Niños Expósitos”.
1500 – A văzut lumina zilei Benvenuto Cellini, artist plastic si scriitor italian, cel care a influenţat pictura şi sculptura Şcolii de la Fontainebleau (monumentele Perseu, Nimfa de la Fontainebleu; bustul lui Cosimo I; lucrarea de orfevrărie Solniţa lui Francisc I; memorii: „Viaţa lui Benvenuto Cellini, povestită de el însuşi”).
1493 – Celebrul navigator Cristofor Columb a ajuns pe insula Waitikubuli, pe care a numit-o „Insula Dominica”.