14 noiembrie 1975, s-a născut atleta Gabriela Szabo, multiplă campioană naţională, europeană, mondială şi olimpică

0 794

2018: Un pandantiv cu perlă şi diamant din colecţia de bijuterii a Mariei Antoaneta, regină a Franţei din secolul al XVIII-lea, era adjudecat pentru 36 de milioane de dolari la o licitaţie în Geneva

2016: Socialistul Igor Dodon câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova

2012: Aviaţia israeliană îl ucidea pe islamistul palestinian Ahmed Jabari, într-un raid asupra Fâşiei Gaza

2007: România şi Ungaria conveneau să construiască în comun o linie de cale ferată de mare viteză, pe ruta Budapesta – Bucureşti – Constanţa

1992: Trupa Bon Jovi urca pe prima treaptă în topul vânzărilor din Marea Britanie cu ‘Keep The Faith’, al 5-lea album de studio pentru rockerii americani

1991 – Oficialii americani şi britanici au anunţat că deţin indicii incriminatoare împotriva a doi agenţi secreţi de origine libaneză care au fost la originea atentatului cu bombă de la Lockerbie. Autorităţile din SUA şi Anglia au acuzat astfel Libanul de doborârea avionului companiei Pan Am 103. Aparatul, care efectua în 21 decembrie 1988 o cursă pe ruta Londra – New York, a explodat în aer deasupra unei zone locuite a oraşelului scoţian Lockerbie, 259 de persoane de la bord şi 11 de la sol pierzându-şi viaţa. Printre victime s-a aflat şi un român, studentul sibian Peter Vulcu, care se întorcea în SUA, unde urma cursurile universitare. În Statele Unite, atentatorii au fost condamnaţi, în lipsă, la pedeapsa cu moartea. SUA au cerut Libanului extradărea celor doi autori, Abdel Basset Ali Al-Megrahi şi Al Amin Khalifa Fhimah, care ar fi pus bomba într-un radiocasetofon pe care l-au ascuns într-o servietă. Liderul Muammar al-Gaddafi nu a dat curs cererii decât în 1994, când a acceptat ca procesul celor doi să aibă loc numai într-o ţară neutra şi cu un complet internaţional de judecători, propunere declinată de americani şi britanici. Abia în 1999 s-a ajuns la un consens între părţi, procesul celor doi terorişti începând pe 3 mai 2000 (Olanda). Sentinţa finală a fost dată doi ani mai târziu, Khalifa Fhimah fiind declarat nevinovat şi eliberat, iar Al-Megrahi încarcerat pe viaţă.

1991 – URSS s-a transformat într-o uniune formată, într-o primă etapă, din 7 state: Rusia, Kazahstan, Belarus, Azerbaidjan, Kirghizia, Tadjikistan, Turkmenistan.

1991 – Parlamentul României, învestit de CPUN (prin Decretul-Lege nr. 92 din martie 1990, pentru alegerea Parlamentului şi Preşedintelui României) cu calitatea de Adunare Constituantă, a încheiat dezbaterea Constituţiei.

1991 – A murit Constantin Chiriță, prozator român, cărțile sale adresându-se în special tineretului.

A fost redactor la ziarul „Scânteia” și muncitor pe șantierul de la Bumbești-Livezeni. A debutat ca scriitor în anul 1949, scrierile sale fiind în parte creații în stilul realismului socialist. S-a remarcat ca romancier și scenarist. A deținut funcția de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor.

A fost redactor la diferite reviste literare (mai ales la „Luceafărul” și „Sportul literar”). Scriitor fecund și, deseori, militant politic al timpului (secretar PCR al Uniunii Scriitorilor, 1972–1977, și vicepreședinte al ei, din 1977), a colaborat la diferite reviste literare, sociale și politice din țară.

A fost un eseist virtuoz. În romanele sale pentru adulți, l-a preocupat lumea universitară și tehnocrată.

Opera lui Constantin Chiriță este puternic influențată de ideile proletare și comuniste, expuse de autor într-o modalitate populară. Constantin Chiriță este autorul unui foarte popular ciclu de romane pentru tineret, intitulat „Cireșarii”. Titlurile celor cinci volume sunt: Cavalerii florii de cireș (numit inițial Teroarea neagră), 1956; Castelul fetei în alb, 1958; Roata norocului, 1960; Aripi de zăpadă (numit inițial Teroarea albă), 1961; Drum bun, Cireșari, 1963.

1990 – După reunificarea Germaniei, Republica Federală Germania şi Republica Polonă au semnat un tratat care să confirme linia Oder-Neisse ca frontiera dintre Germania şi Polonia.

1985 Vulcanul Nevado Ruiz a erupt, ştergând de pe faţa pământului localitatea Armero. 20.000 de oameni au murit atunci şi alte câteva mii au rămas fără adăpost. Televiziunile din toată lumea au preluat imagini, transmiţând pentru prima dată o moarte în direct. Este vorba despre moartea fetiţei de 13 ani, Omayra Sanchez.

1975 – S-a născut atleta Gabriela Szabo, multiplă campioană naţională, europeană, mondială şi olimpică, desemnată, în anul 1999, atleta nr.1 a lumii.

A fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit record mondial la 2.000 m, în 1998, și la 5.000 m, în 1999, la Dortmund. A fost descoperită întâmplător la 12 ani la un cros şcolar. Abia din 1994 a intrat în competiţiile de senioare, după remarcabilele rezultate la juniori. Gabriela a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m şi cu bronz şi respectiv argint la proba de 1.500 m, de la Jocurile Olimpice din 1996 şi 2000. A fost, de asemenea, de patru ori campioană mondială la seniori şi o dată la juniori. Este vicecampioană olimpică în Atlanta, la 10.000 de metri. A avut un singur antrenor, pe Zsolt Gyöngyössy, cu care s-a căsătorit.

1969 – Naveta spaţială Apollo 12  a fost lansată, avându-i la bord pe cosmonauţii Charles Conrad Jr., Richard F. Gordon Jr. şi Alan L. Bean.

1969 – A fost înfiinţată, la Bucureşti, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

1961 – A fost deschisă, la Conakry, Ambasada României în Republica Guineea, fiind prima misiune diplomatică română în Africa subsahariană.

1955 – A decedat Robert Emmet Sherwood, dramaturg american, scenarist de filme şi ziarist. Comediile şi dramele sale, piese cu implicaţii filosofice, de atitudine antirăzboinică şi de evocare istorică, iîntre care cea mai cunoscută este „Pădurea împietrită” (1935), sunt remarcabile prin gradaţia tensiunii dramatice şi şocul elementului neprevăzut, atestă un temperament ironic, deziluzionat şi o tendinţă spre paradoxul istorico–moral.

1954 – S-a născut Condoleezza Rice, fost secretar de stat (ministru de externe SUA) al Statelor Unite ale Americii între ianuarie 2005 – ianuarie 2009. Între 2001 și 2005, a ocupat funcția de consilier pe probleme de securitate națională al lui George W. Bush.

Rice vorbește rusa, franceza și spaniolă și a lucrat ca profesor de științe politice și trezorier la Universitatea Stanford. Specialistă în relațiile internaționale, a acumulat cunoștințe semnificative despre Rusia, Europa de Est și republicile din fosta URSS. A făcut parte din consiliul de administrație a companiei petroliere Chevron.

1952 – Revista britanică New Musical Express a publicat primul top: pe locul 1, Al Martino – „Here In My Heart”.

1948 – A văzut lumina zilei Prințul Charles de Wales (Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, actualul Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit. Este, de asemenea, Duce de Cornwall și Duce de Rothesay, titlurile tradiționale ale moștenitorului Angliei, respectiv Scoției.

Prințul Charles este moștenitorul care a purtat cel mai mult timp acest titlul în întreaga istorie a Marii Britanii.

Interesele sale cuprind o serie de probleme umanitare și sociale: el a fondat „The Prince’s Trust” în 1976, sponsorizează „The Prince’s Charities” și este patronul a multor altor organizații caritabile și de artă. Timp de mulți ani, el a militat pentru o agricultură ecologică și a încercat să sensibilizeze lumea asupra pericolelor cu care se confruntă mediul natural, cum ar fi schimbările climatice. A fost deschis asupra rolului arhitecturii în societate și conservarea clădirilor istorice și a produs o carte pe această temă, numită „A Vision of Britain” în 1989. De asemenea, a promovat tratamente medicale alternative.

1922 – În Marea Britanie a început să emită Prima emisiune radiofonică a BBC: a fost formată, cu autorizaţia Guvernului britanic, de un grup de şase mari fabricanţi de echipamente fără fir, între care pionierul radiofoniei, Guglielmo Marconi. Emisia zilnică a programelor BBC a început la 14 noiembrie 1922, din studioul de la Londra al lui Marconi, şi a fost urmată, a doua zi, de emisiuni de la Birmingham şi Manchester. În  următoarele luni, reţeaua de emiţătoare s-a extins, în 1925, BBC-ul putând fi ascultat în cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit. Primul director general a fost John Reith. La început, BBC-ul a avut 4 angajaţi şi a fost finanţat printr-o taxă de abonament de 10 şilingi, plătită la poştă de toţi deţinătorii de receptoare radio. Taxa era suplimentată din redevenţe pentru vânzările de aparate de radio. În 1962, compania a fost dizolvată şi s-a format, printr-o Cartă regală, The British Broadcasting Corporation.

1891 – S-a născut Sir Frederick Grant Banting, fiziolog şi farmacolog canadian. A avut contribuţii la descoperirea şi introducerea în terapeutică a insulinei. Este laureat al Premiul Nobel pentru medicină pe 1923, împreună cu scoţianul John James Rickard Macleod.

1878 – Dobrogea a redevenit parte a României după Războiul de Independenţă.

1873 – A apărut, la Bucureşti, ziarul Oltul, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

1840 – A venit pe lume Oscar-Claude Monet, pictor impresionist din Franța, căruia îi plăcea foarte mult să picteze natură controlată (grădina sa, eleșteul, nuferii săi sau podul său).

El a rămas în istorie drept părintele fondator al mișcării impresioniste și cel care a inspirat o nouă poetică a momentului și a unei sensibilități formale și lirice a materiei.

1832 – A fost pus în circulaţie primul vagon de tramvai din America, la New York, având ca pasageri funcţionari publici care parcurgeau distanţa dintre Prince Street şi Strada nr. 14.

1770 – James Bruce a descoperit ceea ce el considera a fi izvoarele  Nilului.

James Bruce a fost un călător şi scriitor scoţian care a petrecut mai mulţi ani în Africa de Nord şi Etiopia, unde a trasat izvoarele Nilului Albastru.

1765 – A venit pe lume Robert Fulton, inginer și inventator american, autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor vase cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit „Nautilius”, care a fost testat în 1800.

Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor, care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile.

1497 – În Moldova s-a finalizat zidirea bisericii Înălţării a   mănăstirii Neamţ, monument ce definește stilul moldovenesc în arhitectura religioasă, stil constituit în epoca lui Ștefan cel Mare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.