13 noiembrie 1954, prima cupă mondială de rugby a fost câștigată de Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris.

0 855

2019: Lucrarea Lucretia, realizată de pictoriția italină Artemisia Gentileschi, figură emblematică a epocii baroce, se vindea pentru 4 milioane de dolari

2015: Indivizi înarmaţi comiteau atacuri teroriste în capitala Franţei, Paris, bilanţul urcând la 130 de morţi, între care doi români

2014: Soprana britanică Sarah Brightman concerta la Bucureşti

2002: Petrolierul Prestige, care transporta 77.000 tone de combustibil, era avariat în largul coastelor Galiţiei din nordul Spaniei, scufundându-se complet, la cinci zile de la naufragiu, în Oceanul Atlantic, provocând cea mai mare scurgere de petrol înregistrată în Spania

2000: Apărea pagina de internet oficială a formaţiei The Beatles

1994 – În Suedia s-a decis prin referendum intrarea în Uniunea Europeană.

1991 – A fost pusă în vânzare prima sticlă Coca Cola, îmbuteliată în România.

1990 – A apărut prima pagină www. Evenimentul a revoluţionat comunicarea, Internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. După ce în martie 1989, fizicianul Tim Berners-Lee a venit cu propunerea dezvoltării unui sistem electronic care să permită accesul la informaţie din orice parte a globului, un an mai târziu, proietul a început să prindă contur. Iniţial, Tim Berners-Lee s-a gândit să găsească o soluţie simplă pentru ca echipele de cercetare în domeniul fizicii nucleare să poată comunica uşor cu specialiştii CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleară), cu sediul la Geneva. Ideea lui Berners-Lee a fost aceea de a face legătura între mai multe documente prin „hipertext”, astfel că au apărut primele pagini web. Tot în acea perioadă, s-a început lucrul la primul browser care să ajute la navigare pe Internet. Spre sfârşitul anului 1990, s-au făcut primele demonstraţii de navigare, în primă fază, afişarea făcându-se în format text. În primăvara anului următor, CERN a început să folosească pentru uz intern sistemul „www.”. Primul navigator performant, MOSAIC, a apărut în 1993, când a început cu adevărat răspândirea Internetului pentru uz civil.

1989 – A fost înfiinţat Comitetului de prevenire a torturii (CPT) al Consiliului Europei, abilitat să viziteze toate locurile de detenţie din Europa.

1985 – Vulcanul Mount Ruiz (Cordillera Centrală a Anzilor, pe teritoriul Columbiei) a erupt, acoperind cu lavă oraşul Armero şi făcând cca 25.000 victime.

1980– Naveta spaţială Voyager I a retransmis pe Pământ prima imagine din apropierea planetei Saturn.

1964 – A venit pe lume Christian Tămaș, scriitor, filosof, islamolog și traducător (opt limbi străine: arabă, franceză, engleză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, irlandeză) roman; consilier pentru Științe Umaniste al IBC – Cambridge (Marea Britanie), din 2000, membru al LiterArt XXI (SUA), al ASPRO și al Uniunii Scriitorilor din România; licențiat în limba și literatura arabă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București (1998), masterand în Managementul Educației Adulților, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași (2006), consilier Științe Umaniste, IBC, Cambridge, UK (2000), doctor „Magna cum laude” în filosofie, cu teza „Strategii de comunicare în Coran”, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași (2007).

1954 – Prima cupă mondială de rugby a fost câștigată de Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris.

Cupa Mondială de Rugby este cel mai mare eveniment rugbystic al planetei. Este al treilea eveniment sportiv al lumii, după Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice. De la prima ediție (Noua Zeelandă și Australia 1987) până în prezent, Cupa Mondială a bătut record după record din punct de vedere al audiențelor, al veniturilor și al numărului de spectatori și telespectatori. Dacă în 1987 au asistat 600.000 de spectatori, 12 ani mai târziu s-au vândut 1.750.000 de bilete. Un bilet la finala Rugby World Cup 1999 de pe Millenium Stadium din Cardiff a ajuns in ziua meciului să fie vândut, pe piața neagră, cu 1.700 de lire sterline. La ediția Australia 2003 peste 1.800.000 de suporteri au asistat la cele 48 de meciuri ale Cupei Mondiale. Peste 60.000 de turiști au venit în Australia în 2003 pentru a se bucura de acest eveniment. Finala din 2003 a bătut și ea recordurile anterioare: 82.957 de suporteri, cel mai mare număr de spectatori prezenți vreodată la un meci de Cupă Mondială.

S-a creat chiar și un Business Club Rugby World Cup care și-a deschis “filiale” în toate cele 20 de țări participante. Oamenii de afaceri care sunt în același timp și fani de rugby au intrat în acest club, urmând să îmbine, în timpul călătoriei la Cupa Mondială, plăcerea de a se afla în tribunele stadioanelor cu întâlnirile de afaceri cu businessmani din alte țări. Și în privința numărului de telespectatori, Cupa Mondială s-a bucurat de la o ediție la alta de creșteri spectaculoase: în 1987 au urmarit turneul final doar 300 de milioane de telespectatori din 17 tări, în timp ce in 2003, Cupa Mondială a fost urmarită de trei miliarde și jumătate de telespectatori din 205 țări.

Rugbyul și Cupa Mondială de Rugby sunt deja o afacere extrem de profitabilă în țările cu mare tradiție în acest sport. În 2003, o adevărată sărbătoare s-a declanșat în Anglia când balonul șutat de Jonny Wilkinson trecea printre buturile australiene dupa 99 de minute ale finalei Cupei Mondiale. În sâmbăta finalei, traficul în centrul Londrei s-a diminuat cu peste 60%, iar cele 15.000 de puburi și cluburi unde s-a transmis finala au vândut peste 38 de milioane de halbe de bere, de 5 ori mai mult decât într-o sâmbătă obișnuită. Avionul cu care englezii s-au întors la Londra după călătoria de 22 de ore de la Sydney a fost numit “Sweet Chariot”, după celebrul cântec “Swing Low, Sweet Chariot” cu care suporterii englezi își încurajeaza favoriții. Iar trofeul “William Webb Ellis” a avut în avion un loc special pentru el.

În Australia, finala a fost urmărită de 4,34 milioane de oameni (22,9% din populația țării). Aceasta înseamnă că în Australia, finala transmisă de Channel Seven a fost programul cu cea mai mare audiență din 2003. S-a estimat că 300 de milioane de oameni din întreaga lume, adică aproximativ 4,8% din populația globului, au urmărit în direct finala Cupei Mondiale. Site-ul oficial al competiției, www.rugbyworldcup.com a fost accesat de 44,5 milioane de ori în ziua finalei, atingând aproape o jumătate de miliard de accesări pe toată durata turneului. Conform unui studiu făcut de specialiști, Cupa Mondială din 2007 va atrage în Franța, pe o perioadă de 4 ani, 8 miliarde de euro. Se poate spune deci ca Rugby World Cup a devenit un eveniment cu magnitudine mondială.

1930 – S-a încheiat prima Conferinţă balcanică, cu participarea României, Greciei, Iugoslaviei, Bulgariei, Turciei şi Albaniei (a avut loc la Atena). Delegaţiile s-au pronunţat pentru încheierea unui pact balcanic.

1918 – Egipteanul Sa’d Zaghlul a înfiinţat partidul naţionalist Al-Wafd al-Misri (Delegaţia egipteană), care a jucat un rol important în procesul de dobândire a independenţei Egiptului.

1907 – Inventatorul francez Paul Cornu a realizat primul zbor pe verticală cu un elicopter prototip.

1903 – S-a stins din viaţă Camille Pissarro, pictor francez care a jucat un rol decisiv în unificarea mișcării impresioniste și în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuția pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat și alții, a influențat, deși mai puțin remarcat, apariția picturii moderne din secolul al XX-lea.

1897 – Fotograful parizian Raoul Grimoin Sanson a brevetat un sistem „ce permitea luarea şi proiectarea de vederi panoramice, dând iluzia realităţii, compus din 12 aparate aşezate în cerc unul lângă altul, în care să înregistreze imagini animate”, sistemul „Multiplex–Cinérama”. Acesta a suferit perfecţionări successive, iar până în anul 1900, a fost prezentat la Expoziţia Universală de la Paris.

1887 – A văzut lumina zilei Nikolai Ivanovici Vavilov, renumit savant sovietic, genetician, botanist, biolog, geograf, membrul al Academiei de Științe din URSS, al Academiei RSS Ucraiene și al Academiei de Științe Agricole. A deținut mandatele de președinte (1929 – 1935), vicepreședinte (1935 – 1940) al Academiei de Științe Agricole. A ocupat importante posturi în instituțiile ștințifice: președinte al Societății geografice unionale (1931 – 1940), fondator (1920) și director al Institutului Unional al Fitotehniei (1930 – 1940), director al Institutului de Genetică al Academiei de Științe din Uniunea Sovietică (1930 – 1940), membru al Comisiei Expediționare Marine a Academiei URSS, membru al Comisariatul Poporului al URSS.

Vavilov Nikolai a organizat și a participat la diverse expediții botanice și agronomice, a călătorit pe majoritatea continentelor. A demonstrat teoria centrelor mondiale ale plantelor de cultură și a descoperit legea seriilor omoloage în variabilitatea ereditară a organismelor. Sub coordonarea lui Vavilov a fost creat cea mai mare colecție de semințe de plante agricole din lume.

1850 – S-a născut Robert Louis Stevenson, poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză: „Insula comorii”, „Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde”.

1831 – A venit pe lume James Clerk Maxwell, fizician britanic, ce a influenţat în mod decisiv ştiinţa secolului XX ; cunoscut mai ales pentru lucrarea „Electricitatea şi magnetismul”, ce conţine legile de bază ale electromagnetismului şi prevede existenţa unor fenomene precum undele radio.

1805 – Johann Georg Lehner a inventat hot dog-ul.

1002 – Regele englez Ethelred al II-lea a ordonat uciderea tuturor danezilor aflaţi în Anglia, măcelul fiind cunoscut astăzi sub numele de Masacrul din Ziua Sfântului Brice.

Leave A Reply

Your email address will not be published.