9 martie 1934, s-a născut Iuri Alekseievici Gagarin, primul om care a ieșit în spațiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului.
2001 – Talibanii au distrus capul celei mai mari statui a lui Buddha din lume, aflată la Bamiyan, în cadrul campaniei de demolare a tuturor statuilor preislamice.
1999 – A început vizita oficială, în Italia, a preşedintelui reformator Mohammed Khatami, prima efectuată în Occident de un şef de stat iranian, de la Revoluţia islamică din 1979.
Khatami a fost primit în audienţă privată la Vatican, de către Papa Ioan Paul al II-lea, iar vizita a marcat sfârşitul izolării care a afectat Iranul timp de 20 de ani (09.03-11.03.1999).
1993 – Consiliul Ministerial al Comunităţii Economice Europene a aprobat Acordul Interimar România, CEE.
1991 – Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică – EURO, care a intrat în folosință în prima zi a anului 2002.
1966 – Franţa şi-a declarat intenţia de a ieşi din structurile militare ale NATO, ceea ce semnifica faptul că atât Cartierul General al Alianţei, cât şi celelalte birouri trebuiau să fie mutate. Astfel, organizaţia şi-a mutat sediul în Belgia.
1959 – A fost creată celebra păpuşă Barbie, la Hawrhorne, lânga Hollywood.
Păpuşile Barbie au ajuns prima dată la Târgul internaţional de jucării (American Toy Fair) din New York, fiind creaţia lui Ruth Handler şi a soţului ei, Elliot.
Ideea i-a venit lui Ruth, care a fost intrigată de dezinteresul total al fetei ei faţă de păpuşi. S-a gândit că ar trebui să facă o păpuşă matură, cu părul bogat, extrem de frumoasă. Apoi, a văzut o păpuşă în vitrina unui magazin elveţian, vândută sub numele Lilli.
Soţii Handler au cumpărat drepturile de autor pentru statueta Lilli şi au cerut unui producător din Japonia să o stilizeze şi să creeze un prototip.
Păpuşa a căpătat numele Barbie, diminutivul de la Barbara, numele fiicei soţilor Handler. La o înălţime prevăzută de 1,83 cm, noii păpuşi i-au fost atribuite dimensiunile 96-46-96. La început, păpuşa Barbie a trecut neobservată, mai ales că părinţii nu îşi puteau închipui ca odraslele lor să se joace cu o „femeie” cu sânii mari, buzele senzuale şi o atitudine sexy.
Cum vânzarile nu au fost cele sperate, soţii Handler au îmbrăcat păpuşa în costum de baie şi s-au apucat s-o vândă în California. Succesul a fost garantat pentru că în trei luni de vară, aceştia au vândut, prin magazinele locale, circa 350.000 de exemplare.
După succesul repurtat de Barbie în California, a început o adevărată barbie-manie. Apoi, în 1961, a apărut şi partenerul păpuşii Barbie, Ken, la presiunea extraordinară a consumatorilor.
De-a lungul anilor, Barbie a stârnit numeroase controverse, însă păpuşile continuă să fie în vogă şi chiar au devenit un icon mondial, fiind îndrăgite din Statele Unite, în Europa şi din America de Sud până în China.
1944 – A murit Grigore Antipa, celebru hidrobiolog, ihtiolog şi limnolog (considerat primul limnolog român), reorganizator al Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti care îi poartă numele, vicepreşedinte al Academiei Române.
A elucidat problemele productivităţii biologice ale Dunării şi a părţii nord-vestice a Mării Negre. A inaugurat studierea ştiinţifică a vieţii peştilor endemici migratori din fauna României. A pus bazele şcolii româneşti de hidrobiologie şi ihtiologie. A contribuit decisiv la reorganizarea pisciculturii din ţara noastră. A fost unul dintre pionierii utilizării dioramelor în cadrul muzeului de ştiinţe naturale, fiind considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne.
1934 – S-a născut Iuri Alekseievici Gagarin, primul om care a ieșit în spațiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului
S-a născut la Klusino, azi Gagarin, lângă Smolensk – în fosta Uniune Sovietică (URSS). În 1955, s-a înrolat în aviația sovietică, iar patru ani mai târziu a început antrenamentele pentru a deveni cosmonaut.
În 12 aprilie 1961, Iuri Alekseievici Gagarin, la bordul rachetei Vostok 1, a devenit celebru după ocolul său în jurul Pământului, în spațiul extraterestru, într-un satelit artificial. URSS, de asemenea, a reușit să puncteze decisiv în fața americanilor, cu care sovieticii erau în concurență directa pentru cucerirea spațiului.
În timpul zborului, pilotul de teste și tehnicianul în vârstă de 27 de ani, a orbitat în 89 de minute în jurul Pământului cu racheta sa, Vostok 1.
Aparatul a zburat la o altitudine maximă de 187 de mile și a fost condus integral de un sistem de control automat. Gagarin a devenit erou național, a fost recompensat cu numeroase distincții și a primit Ordinul Lenin – cel mai înalt posibil în Uniunea Sovietică.
1916 – În timpul Primului Război Mondial, Germania a declarat război Portugaliei.
1880 – În România, a fost adoptată legea pentru organizarea Dobrogei (modificată la 30 martie 1886), care stipula o nouă organizarea a acestui teritoriu, reintegrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de pace de la Berlin (1878).
1878 – A văzut lumina zilei Elena Farago, poetă româncă care a compus poezie pentru copii: Cățelușul șchiop, Gândăcelul, Cloșca, Sfatul degetelor, Motanul pedepsit.
Elena Farago a debutat cu un reportaj, în 1898, pe care l-a semnat Fatma, iar în 1902, a publicat prima poezie în ziarul „România muncitoare”.
În anul 1906, Elena Farago a publicat primul său volum de poezii,„Versuri”, la îndemnul lui N. Elena Farago a fost laureată de Academia Română cu Premiul „Adamachi” pentru volumele „Șoapte din umbră” (1908) și „Traduceri libere” (1908), iar apoi pentru volumele „Șoaptele amurgului”, „Din traista lui Moș Crăciun”, apărute în 1920.
În 1921, aceasta a fost numită director al Fundației „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, fundație pe care a condus-o timp de 30 de ani.
Elena Farago a avut contribuții deosebite în ceea ce privește regulamentul de organizare și de funcționare al bibliotecii, afișarea cărților și ținerea unei evidențe corecte de aranjare a publicațiilor în rafturile bibliotecii, de completare a colecțiilor prin achiziții și donații.
1873 – Împaratul rus Alexandru al II-lea a aprobat decizia Consiliului de Miniştri de a trece administrarea tuturor bunurilor imobile din gubernia Basarabia, ce aparţineau mănăstirilor de peste hotare, în subordinea Ministerului Bunurilor Statului, iar veniturile aduse de ele în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Până în 1873, veniturile erau transferate mănăstirilor respective.
1851 – A decedat Hans Christian Ørsted, fizician și chimist danez, care a influențat filosofia post-kantiană și progresul științei în secolul al XIX-lea; cunoscut pentru descoperirea relației dintre electricitate și magnetism (electromagnetism).
Prima legatură între magnetism și electricitate a fost făcută în 1820. Pe când se pregătea pentru o conferință pe care urma să o țină, a descoperit că acul magnetic al busolei devia de la nordul magnetic ori de câte ori acționa întrerupătorul unui circuit electric alimentat de la o pilă voltaică.
Întâmplarea l-a convins despre faptul că în jurul unui fir prin care trece curent electric se creează un câmp magnetic care se propagă uniform în toate direcțiile. Astfel a ajuns la concluzia că există o legătură între electricitate și magnetism.
Inițial, Ørsted nu a putut da o explicație satisfăcătoare fenomenului și nici nu a încercat să îl prezinte sub formă matematică. După trei luni și-a intensificat cercetările.
În 1820, acesta a publicat lucrarea, în limba latină, denumită Experimente referitoare la efectul curentului electric asupra acului magnetic, în care reunea toate rezultatele experimentelor sale și care au dus la descoperirea acțiunii magnetice a curentului electric și, prin aceasta, la descoperirea electromagnetismului.
1848 – Nobilii din Transilvania au solicitat, prin declaraţie, alipirea Transilvaniei cu regatul Ungariei.
1837 – A avut loc apogeul răscoalei ţărăneşti în regiunea Moldova din România.
Între 9-13 martie 1907, flacăra răscoalelor ţărăneşti din România a cuprins toată Muntenia şi Oltenia, unde a cunoscut o violenţă deosebită, fiind considerată apogeul răscoalei ţărănești din 1907.
1831 – A fost înființată Legiunea franceză străină, de către regele Franței Ludovic Filip I. Regele a intuit pofta de bătaie a francezilor, astfel că i-a invitat să se înroleze voluntar în această ramură a armatei franceze, regele ieșind și mai ieftin decât cu plata mercernarilor.
1454 – A venit pe lume Amerigo Vespucci, unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor.
Amerigo a fost foarte mult influențat de unchiul său, Giorgio Vespucci. Giorgio colecta manuscrise și deținea o bibliotecă pe care mai târziu a dăruit-o familiei Medici, conducătoarea Florenței.
Unchiul său l-a inițiat în psihologie, dar, mai ales, în învățăturile lui Aristotel, ce includeau astronomia, cosmografia și geografia.
Mai târziu, Amerigo a urmat cea mai renumită școală de geografie din Florenţa, Paolo Toscanelli (1397-1482). Toscanelli era cel mai marte cosmograf al timpului, un mare colecționar și realizator de hărți, cel care i-a implantat lui Amerigo ideea de a naviga spre vest.
A devenit managerul familiei Medici, și timp de 16 ani a încheiat contracte în numele acestora strângând și el foarte mulți bani.
Vespucci devenea, treptat, din ce în ce mai interesat de călătoriile lui Columb. După mai multe încercări de a descoperi un pasaj către Asia, Vespucci și-a dat seama că trebuia să devină și el explorator, avea toate calitățile pentru a fi marinar.
Călătoriile l-au transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri într-un învățat. Vespucci se gândea că era foarte aproape de a găsi o nouă rută spre Asia, totuși, în iunie 1500, navele s-au întors în Spania.
Cum a ajuns în Europa, Vespucci era foarte dezamăgit, deoarece Vaco da Gama reușise să navigheze în jurul Africii, ajungând până în partea estică.
Amerigo Vespucci s-a decis să mai facă o expediție, iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave plus provizii, dar el a refuzat considerând că va avea succes numai dacă va naviga sub pavilion portughez. Astfel, portughezii i-au oferit și ei 3 nave și control total asupra lor.
Expediția l-a făcut pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent.
1371 – A avut loc înfiinţarea unei temelii catolice la Siret, capitala Moldovei. Primul titular al acestei episcopii a fost călugărul franciscan Andrei Wasilo din Cracovia.