Bădescu, director executiv AMRCR: ”Amendamentele propuse la 321/2009 subminează activitatea marilor lanțuri comerciale. Ne putem gândi la închiderea hiper/supermarketurilor”

0 199

            Într-o conferință de presă susținută azi în capitală, George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a afirmat că modificările legislative propuse la legea 391/2009 va submina activitatea marilor operatori în retailul autohton. Conform Agerpres, Bădescu a declarat că ”în opinia membrilor asociației, scopul principal urmărit de această modificare legislativă este afectarea, chiar subminarea activității marilor lanțuri comerciale, printr-un mix de măsuri care vizează modelul de business, modelul prin care aceste mari magazine, aceste lanțuri comerciale își duc activitatea, fapt care ar putea conduce în final la crearea unui mediu extrem de ostil în care acestea operează (…) și la decizia de închidere a unor astfel de magazine.”. Ofurile marilor comercianți se leagă de interzicerea taxei de raft (denumite tehnic redevențe de acces), taxă care este permisă prin legislația europeană și românească chiar dacă prezența ei dezavantajează producătorii români, inserarea termenelor de plată la șapte (7) zile pentru produsele proaspete, soluție nejustificată datorită lipsei unui sistem informațional bine pus la punct care să permită efectuarea a mii de plăți zilnice și efectuarea recepției mărfii la livrare, pe loc, ceea ce pentru anumite produse este aproape imposibil.

            În viziunea lui Florin Căpățână, vicepreședinte AMRCR, cea mai ridicolă modificare legislativă este impunerea la comercializare a minim 51 %  produse de proveniență românească: ”51% din ce? Dacă necesarul de carne este definit în România, de unde poate să se aprovizioneze toate lanțurile comerciale din România ca să aibă 51 % pe raft? Este imposibil!”. Desantul asociației, la nivelul expunerii vizuale și declarative, a fost completat de avocatul asociației, Adrian Manolache, care a opinat că statul român ar trebui să creeze un cadru legal pentru a-i determina pe producătorii români să ”se coaguleze, să se unească, pentru a putea produce eficient și ieftin”. Același Manolache a concluzionat: ”Ne batem cu pumnii în piept că produsele românești sunt cele mai bune, cele mai gustoase, nu au aditivi, pesticide, dar să fim onești, există produse de calitate superioară din Polonia, Spania, Italia, Germania, care sunt la fel performante din punct de vedere calitativ și la costuri mai mici. De ce? Pentru că toți acei producători produc eficient, la scară mare, și automat competitivitatea acelor produse este de necontestat. Producătorii români trebuie să înțeleagă că sunt mecanisme de piață, de producție, care trebuie urmate. Nu putem să avem pretenția să fim prezenți în lanțurile de magazine în condițiile în care livrăm cu o camionetă. Nu putem să avem pretenția să fim în marile lanțuri în condițiile în care nu putem să avem infrastructuri de depozitare’.

            Consiliul Concurenței are la rându-i o părere vizavi de comercializarea la raft a cel puțin 51 % produse românești, estimând că această măsură va ridica mari probleme la aprovizionare.

            Amendamentele legii 321/2009 au fost propuse la inițiativa unui grup de deputați liberali printre care, Raluca Turcan, Cezar Preda și Claudia Boghicevici.

Leave A Reply

Your email address will not be published.