BT și CEC sunt băncile care vor sprijini programele Start și SRL-D

0 459

 

Două bănci au fost selectate de Ministerul Economiei pentru a oferi antreprenorilor debutanți și startupurilor credite pentru a acoperi partea de cofinanțare proprie și investiția inițială în cadrul programelor Start si SRL-Debutant, prin care statul oferă micilor afaceri ajutoare nerambursabile de până la 26.000 Euro, respectiv 10.000 Euro. Cele două bănci selectate de stat sunt Banca Transilvania si CEC Bank.

La programul Start, banca trebuie să ofere firmei solicitante credit în cuantum de minimum 10% din valoarea eligibilă a cheltuielilor aprobate în cadrul investiției. La programul SRL-D, cuantumul crește la minimum 50% din valoarea eligibilă a cheltuielilor aprobate. În plus, băncile trebuie să acorde la cererea solicitanților un credit pe termen scurt, în condițiile instituției de credit, corespunzător alocației financiare nerambursabile aprobate, pentru efectuarea cheltuielilor, precum și pentru cheltuielile care nu sunt eligibile pe proiect, de tipul taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă valorii proiectului de investiții și alte cheltuieli legate de planul de afaceri.

„Faptul că cele două instituții de credit au îndeplinit cerințele solicitate și că ofertele de creditare prezentate sunt similare, am decis să oferim aplicanților la cele doua programe naționale posibilitatea de a alege instituția de credit prin intermediul căreia vor implementa programele in anul 2016”, a declarat printr-un comunicat, Claudiu Vrînceanu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Ministerul speră că derularea programelor SRL-D și Start 2016 în parteneriat cu băncile conduce la:

  • timp suplimentar de efectuare a cheltuielilor de către beneficiari în comparație cu anul trecut
  • încurajarea creditării firmelor aflate la început de drum.

Pentru a intra ca parteneri in programe, băncile trebuie să semneze cu Ministerul Economiei o convenție de colaborare în care se angajează să respecte condițiile impuse.

Dobânzile și comisioanele

Cele doua bănci au fost singurele care au oferit oferte conform cerințelor Ministerului Economiei, au precizat, pentru StartupCafe, surse guvernamentale.
Cele doua bănci trebuie să ofere credite în următoarele condiții, în programele Start si SRL-D:

  • dobânda la credit: ROBOR la 6 luni + max. 3%, actualizare semestrială. La 30 august 2016, dobânda ROBOR la 6 luni era de 1%.
  • comision la credit: maxim 0,5%, din valoarea creditului;
  • comision de gestiune: maxim 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;
  • alte comisioane: maxim 1% din valoarea creditului – se încasează la efectuarea primei trageri din credit;
  • termen de creditare: maxim 60 luni;
  • garanții: 80% din valoarea creditului garantat  FNGCIMM, 20% din valoarea creditului, garantat de  bunurile achiziționate în cadrul programului;
  • să nu perceapă comision la rambursarea anticipată a creditului;
  • perioada de grație: minimum 12 luni la Programul Start și minimum 6 luni la Programul SRL-D.

De asemenea, băncile selectate au îndeplinit o serie de condiții, printre care:

  • să aibă cel puțin câte o sucursală în fiecare județ;
  • să aibă convenție cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii S.A.-IFN (FNGCIMM), prin care creditul bancar acordat în cadrul acestui Program să fie garantat în proporție de 80%;
  • să aibă câte un reprezentant la nivelul fiecărei sucursale pentru evaluarea Planurilor de Afaceri ale solicitanților de alocație financiară nerambursabila (AFN) și credit bancar.

Dacă sistemul va funcționa, măcar parțial, s-ar rezolva o problema importantă de finanțare care în anii trecuți a împiedicat mulți antreprenori să acceseze ajutoarele nerambursabile de la stat. Pentru a obține banii de la stat, un antreprenor trebuie să vina el cu partea de cofinanțare, cu banii pentru investiția inițială și cu plata TVA. Astfel, la programul SRL-D, de exemplu, trebuie să ai de la început disponibili 20.000 Euro, plus TVA, pentru a face investiția, după care statul iți rambursează cheltuieli in limita a 10.000 Euro. Prin parteneriatul cu băncile, antreprenorul își poate acoperi atât cofinanțarea, cât și investiția inițială cu un credit bancar, după care statul ii plătește direct băncii partea de ajutor nerambursabil pe care antreprenorul a accesat-o eligibil.

Sursa: startupcafe.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.