Pe motiv că ”minciuna are picioare scurte”, Ministerul Finanțelor Publice colcăie de pigmei. Secretarul de stat din MFP, Gabriel Biriș, recunoaște existența proiectului de lege.
Ieri presa a fost cuprinsă din nou de freamăt, pe alocuri transformate în isterie, din cauza proiectului de lege care ar fi legiferat anumite modificări ale codului fiscal. Public News v-a oferit câteva dintre modificările prevăzute prin proiectul de lege și respectându-și statutul și menirea pe piața media, redacția a făcut public și comunicatul de presă al MFP, prin care cei de la minister negau existența vreunui proiect care să conțină modificările care au scandalizat opinia publică. Și totuși!…
Ați auzit de Dan Cărbunaru? Dacă nu vă spunem noi cine este. Dan Cărbunaru este directorul portalului de știri online, ”Calea Europeană”. Același Dan Cărbunaru a realizat ieri un interviu cu secretarul de stat din MFP, Gabriel Biriș, interviu care a avut ca temă proiectul de lege care viza modificările Codului Fiscal prin care angajatului i se impunea creșterea contribuțiilor la Fondul Asigurărilor Sociale (CAS) și Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate (CASS), precum și plata integrală a acestor contribuții din salariul brut cu care este remunerat de către angajator. Interviul a fost postat pe pagina de Facebook a acestuia și ca atare poate fi urmărit de orice dorește. Acum începe partea interesantă!
Biriș își asumă proiectul de lege
„E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuţii a ieşit aşa, pe surse, şi oameni care nu prea au înţeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (…) Propuneam pentru prima dată în legislaţia noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuţiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor„, este prima declarația a lui Biriș, declarație prin care acesta recunoaște faptul că acest proiect de lege era un proiect aflat în lucru în birourile MFP. Secretarul de stat justifică apoi motivele creșterii contribuțiilor la asigurările sociale și de sănătate, precum și mutarea obligației de plată în sarcina exclusivă a angajatului: ”Ştiţi vreo firmă care să se fi îmbolnăvit şi să se ducă la doctor? Ştiţi vreo firmă care la bătrâneţe să ia pensie? Trebuie să înţelegem un lucru: contribuţiile la sănătate şi la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului. (…) Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărţit contribuţiile parte pentru angajat, mai mici, şi parte pentru angajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, şi anume cât de mare este costul muncii în România”. Trebuie spus însă că ultima parte ascunde o minciună, pentru că după cum vă spuneam și ieri, la finalul acestui proiect de lege s-a introdus un articol prin care se impune majorarea salariilor brute de către angajator, chiar dacă acesta activează în domeniul privat, iar nerespectarea acestui articol urmând a fi sancționată cu amendă egală cu dublul diferențelor constatate în minus de către organul fiscal. Biriș mai face o afirmație cel puțin elucubrantă, pentru că este total lipsită de logică: ”În propunerea la care facem referire, practic prin ajustarea bazei – includerea sumelor datorate de angajator în salariul brut, prin măsura aceea tranzitorie – se făcea ca efectul asupra angajatului să fie zero, acelaşi net, iar efectul asupra angajatorului să fie zero – acelaşi cost total. Doar că prin această restructurare se creează o bază unitară de aplicare a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale”. Să avem pardon, domnule Secretar de Stat. Orice aritmetică simplă spune că creșterea contribuțiilor la fondurile sociale și de sănătate (chiar dacă plata exclusivă cade în sarcina angajatului), coroborate cu păstrarea salariului net către angajat, duce la creșterea salariului brut, ca atare tot angajatorul suportă majorările. Scuza ”bâguită” este cea mai tare dintre sinceritățile viceministrului Biriș: ”Nu era în planul nimănui să ascundă ceva, să vină cu de-astea, cu breaking news. Nu, planul era să finalizăm un proiect, ca odată finalizat să putem să îl explicăm şi apoi să ieşim public cu el. N-a fost să fie, din păcate!”. Simpatic domnul, nu credeți?!
Era sau nu la curent, premierul Cioloș, cu modificările Codului Fiscal?
Comunicatul pe care Biroul de Presă al MFP l-a emis ieri dezmințea categoric orice existență a unui asemenea proiect: ”Așa cum am menționat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.”. Îngroșarea din afirmația precedentă îmi aparține, pentru că doresc să atrag atenția asupra unui fapt. Aici s-a spus un adevăr, însă înjumătățit, mai precis minciuna apare prin omisiune. Adică ”în acest an”, MFP nu-și propunea nici o modificare legislativă a Codului Fiscal, pe tematica creșterii impozitelor și taxelor. Cu toate acestea, acum o lună, mai precis pe 11 august, premierul Cioloș – aflat într-o vizită de lucru la Sibiu, afirma că în prima ședință în care Guvernul va putea emite ordonanțe de urgență, va fi modificat Codul Fiscal: ”E vorba de corectarea Codului fiscal care a fost prost formulat și care a creat aceste probleme și am spus că noi ne pregătim pentru ca, în prima ședință de Guvern în care putem emite ordonanțe de urgență, sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, să venim cu aceste modificări”. Mi-e greu să cred că premierul nu era la curent cu acest proiect de lege, fie el și în stadiul de lucru, însă DA, pot crede că nu era la curent cu toate detaliile. Asta nu-l scuză cu nimic pe Cioloș. Cred că se poate spune că Cioloș a dezamăgit! Faptul că-i păstrează încă Ancăi Dragu portofoliul finanțelor îl discreditează încă odată, mai ales după declarațiile de ieri ale acesteia: “Am cerut experților din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea și crearea unor condiții mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente”. Mai multe ”minciunele” din dezmințirea MFP și a ministrului finanțelor puteți citi aici.