Putin – un nou lider suprem și de ce Europa strânge rândurile
Vladimir Putin s-a născut în data de 7 octombrie 1952 în Leningrad dintr-o mamă muncitoare la fabrică și un tată cadru NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) – mai este de remarcat faptul că bunicul lui a fost bucătarul lui Vladimir Ilici Lenin. După absolvirea secției de drept internațional a Facultății de drept a Universității de Stat din Leningrad în 1975, acesta a fost recrutat de către KGB (Comitetul Securității Statului) în serviciul de contraspionaj. După terminarea cursului de perfecționare din cadrul serviciului în 1976, Putin a fost desemnat Direcției a 5-a a KGB-ului care combătea opoziția politică – această parte a biografiei lui chiar este credibilă dacă ne uităm la opoziția din Rusia. Ulterior a mai fost pe la Moscova (inceputul aniilor `80) la Școala Superioară Dzerjinski a KGB pentru antrenamente suplimentare și Institutul KGB Yuri Andropov din Moscova (în prezent Academia pentru Intelligence Extern).
Începutul carierei politice a fost în anul 1990 când a devenit consilier al primarului din Sankt Petersburg, un politician de o notorietate cunoscută care avea foarte multe acuzații de corupție, trafic de influență, mită și așa mai departe. Așadar, Putin știe și cum poate să se infiltreze într-o societate predispusă corupției – priviți dosarul judecătorilor din Moldova, bubă care s-a spart zilele acestea. Au mai urmat apoi funcțiile de vice-primar al urbei (1994), șef al filialei locale al partidului de guvernământ (1995-1997), iar odată cu 1999 cariera lui a căpătat o traiectorie verticală, direct în vârful ierarhiei Federației Ruse, când a fost numit de către Boris Elțin prim-ministru. După demisia lui Elțin, din decembrie același an, Vladimir Putin a devenit Președintele interimar al Federației.
Lăsând la o parte această scurtă biografie, trebuie să remarcăm acoperirea mediatică de care a dispus și strategia de imagine aleasă. Acoperirea mediatică vine cu un plus garantat când ești liderul Rusiei, să o filtrezi ar însemna să stârnești antipatii, când deja faci asta prin agresivitatea politicilor externe. Prin urmare nu îți rămâne decât să o consolidezi și să te axezi pe imaginea promovată: liderul puternic care stă în bustul gol, față în față cu problemele sale. Liderul cu soluții simple și eficiente, care taie în carne vie și nu discută prea mult despre subiecte (jurnalistul știa prea multe?! Puțin C4 lângă rezervor și s-a făcut liniște). Conducătorul care intervine direct pe toate palierele statului (pentru că este un om universal), iar aici avem exemplul fotbalistului ajuns la Arsenal, Andrey Arshavin, de la Zenit Sankt Petersburg. Acesta valora 7,5 milioane de euro, iar înțelegerea era deja verbală între cele două cluburi, dar după intervenția lui Vladimir Putin, Arsenal a ajuns să plătească pentru mijlocaș 14 milioane de euro. Clubul este deținut de către compania de stat Gazprom, iar în prezent antrenorul este Mircea Lucescu (un exemplu de succes pentru țara noastră căruia nu i se dă atenția cuvenită).
Vladimir Putin a pus în aplicare această imagine încă de la începuturile sale, iar acest demers nu a fost deloc doar pentru a îl face „macho”. A fost un past bine gândit dintr-o strategie care ne-a adus în prezent. În prezentul în care indiferent de rezultatul de la Casa Albă, el va avea cel mai mare plus de imagine pe scena mondială și mult mai multă credibilitate. Pus în paralel cu cei doi candidați, el începe să devină o soluție mai cerebrală în ochii multor lideri mondiali, iar acest lucru este extrem de periculos pentru noi, România. Acest lucru se întâmplă pentru că el a dat dovadă de consecvență în discursul lui, este un om mult mai echilibrat în idei și atitudini decât cei doi, iar oamenii, după cum spuneam și în alte articole, caută stabilitate, predictibilitate și securitate. Nu cred că alegerile din Rusia au fost falsificate sau furate la nivelul la care acuză opoziția; oamenii nu sunt așa de nemulțumiți acolo precum se arată în media noastră. Personal am prieteni din Moscova și Sankt Petersburg cu care țin legătura, iar răspunsul sincer este că în aer plutește un sentiment de stabilitate și siguranță, iar majoritatea sunt mulțumiți. Le lipsește securitatea datorită Statelor Unite ale Americii care au baze aproape de granițele lor, iar acest sentiment este amplificat, ca și la noi, de către media. Așadar oamenii sunt mulțumiți, iar după cum spuneam, foarte mulți lideri o să își îndrepte fața spre el, iar acest lucru a fost sporit și datorită unui război informatic care s-a dat „sub pătură” între SUA și Federația Rusă (cazul Snowden și ai agenților ruși dezertori care sifonau tot), iar scăpările le vedem în presă, materializate în opinia generală despre cei doi candidați la Casă Albă.
Acest tip de lider a devenit tot mai popular și în Europa ultimilor ani, mai ales în această perioadă când instabilitatea și incertitudinea sunt la ordinea zilei pe scena europeană. Începe să se dea un semnal clar în Europa și încep să se strângă rândurile, prieteniile mai vechi se împrospătează, se formează înțelegeri noi. Vedem cum chiar zilele trecute Marea Britanie a început să tremure când grupul de la Visegrad i-a luat la țintă, deja nu se mai acționează național, se acționează în bloc. În acest timp în România ai noștri se ceartă că fetele mari a cui e vina – o ceartă de peste 20 de ani care parcă nu se mai termină. Trebuie să arătăm oamenilor a cui e vina, dar de guvernat decent nu! E vina tuturor! A noastră că voi ajungeți acolo, pentru că liderii sunt asemenea societății și tot a noastră pentru că nu schimbăm societatea, că de la voi nu mă mai aștept la nimic. Noi dormim precum în imn în această perioadă, rămânem singuri în Europa, chiar în vecinătate – Bulgaria are clar alte direcții, pe Ucraina nu ne putem baza, Moldova de asemenea, Ungaria să nu mai vorbim, iar Serbia o incertitudine.
În încheiere trebuie să spun de ce este un asemenea lider periculos, până la urma urmei dacă oferă cei trei vectori de satisfacție socială ar trebui să fie bine, nu!? Este foarte bine să ajungi să dispui de cei trei vectori, dar contează felul cum ajungi pentru că și în Germania anilor 1935 existau acești vectori sau în Korea de Nord prezentă.