Polonia – România 3-1! Daună totală!

0 512

Deplasarea din Polonia era din start, cea mai dificilă pentru echipa națională de fotbal a României. Cu o zestre de puncte săracă dar cu un camion de regrete în spate, jucătorii echipei naționale au promis că nu vor merge în Varșovia ca mieii la tăiere. Că vor ataca, vor încerca să profite de orice situație ivită în timpul meciului ca să înscrie. Penaltyul ratat de Stanciu în finalul meciului cu Muntenegru, ratările incredibile din Kazakhstan, meciul de acasă cu Danemarca unde am fi putut avea lejer 2-0 la pauză ne-au văduvit de 6 puncte care acum ne-ar fi fost o adevarată pelerină de vreme rea.

Și a început meciul. Am închis bine jocul, nu le-am dat prea multe ocazii de a marca dar nici nu am pus în pericol poarta adversă. Chiricheș a condus bine apărarea care a închis în dese rânduri culoarele de pătrundere ale atacanților polonezi. Am încercat timid cu câteva pase  lungi să îl punem în valoare pe Andone, inutil însă, atacantul nostru fiind izolat, neinspirat în preluări. Una peste alta, un egal la pauză nu ar fi fost deloc de lepădat. Mai ales ca Danemarca a învins in deplasarea din Kazakhstan iar Muntenegru conducea Armenia cu 1-0!

Dar, la omul sărac nici boii nu trag cum zice românul. Săpunaru, a făcut o greșeală de amator cu un sfert de oră înainte de finalul primei reprize și gazdele au avut un 11 metri clar ca lumina zilei. Fundașul nostru l-a tras pe Lewandowski în careu, iar centralul a arătat punctul cu var. Vedeta poloneză înscrie, iar tabela s-a modificat. Întrebarea este: cum poți să selecționezi la echipa națională un fotbalist care în ultimile 9-10 meciuri din campionat a făcut gafe incredibile și a reușit să marcheze și două autogoluri în favoarea aceleiași echipe?!

Finalul primei reprize ne-a făcut să tremurăm serios. Benzar nu a făcut pasul la ofsaid, iar Lewandowski a rămas singur cu Tătărușanu însă din fericire pentru noi, portarul naționalei a avut o intervenție senzațională si a evitat majorarea scorului. Pentru statistica primei reprize, Benzar trimite un șut spre poarta gazdelor însă balonul trece mult pe lângă țintă. Polonia schimbă înainte de pauză: Krychowiak a intrat în locul lui Maczynski, accidentat. Jucătorul lui PSG, Krychowiak, evaluat la 30 de milioane de euro, un alt pericol pentru apărarea noastră. Ce repriză secundă vom avea…

Din nou greu. Polonezii atacă susținut. Ne apărăm, oarecum haotic. Săpunaru, cu actele de pensionare în buzunar se plimbă ca la promenadă prin careul nostru. Chiricheș urlă ca un apucat încercând să își dirijeze apărarea. Toșca pare și el din alt film!… Și atunci? Vine minutul 56, corner pentru polonezi.

Execută Zielinski și același Lewandowski se înalță imperial și plasează balonul în poarta lui Tătărușanu. Apărarea noastră este de-a dreptul varză. Ce se mai poate face? Daum privește în gol și probabil se gândește la cum să își redacteze demisia. E clar că orice urmă de idée de calificare s-a rătăcit prin iarba Stadionului Național din Varșovia.

Dezastrul se conturează din păcate. Toșca a uitat în ce meci joacă, intră imprudent la Zielinski, îl faultează și arbitrul dictează din nou 11 metri împotriva noastră. Execută același Lewandowski, Tătărușanu parcă face o reverență în fața mingii și scorul se duce la 3-0 pentru gazde. E déjà prea mult. Pe stadion se anunță asistența la meci, 57.128 de suporteri asistă la întâlnirea dintre Polonia și România

Meciul curge într-o sigură direcție. Deja ne gândim la viitoarele preliminarii pentru Campionatul European de Fotbal. Meciurile din Rusia le vom vedea la televizor.

Și totuși, arătam că mai știm ceva fotbal. Stancu prinde un șut bun de la 20 de metri, mingea este ușor deviată și se duce în vinclul porții poloneze. Este 3-1, și acest gol seamănă cu o linguriță de zahăr într-o cană mare de ceai de pelin.

Ieșim parcă la suprafață. Intrările în joc ale lui Stanciu și Hanca dinamizează cât de cât atacul nostru. Fostul jucător al Stelei încearcă la rândul său poarta cu un șut de la marginea careului de 16 metri și mingea trece puțin pe lângă. Suporterii polonezi zâmbesc ușor, banca tehnică a gazdelor aplaudă. Daum continuă să privească în gol, dezamăgit.

Mai avem o fază, pe final de joc, cu un șut bun al lui Hanca care trece puțin peste poartă. Final de joc, 3-1, o campanie de calificare falimentară, în care șansele de a merge la un loc de baraj au rămas de 1%.

Avem nevoie de reconstrucție serioasă, de jucători tineri, dornici să tragă la șmotru, fără fițe de domnișoare de pension. La cum s-a jucat azi și de altfel în toate meciurile din această campanie nu putem decât să spunem că este vorba de un coșmar. Iar la Varșovia, au jucat vulturii polonezi cu oile române, că tot le-a plăcut unora dintre conaționali să clameze acest animal cu lână drept simbol național.

Polonia — România 3-1 (1-0)

Au marcat: Robert Lewandowski (29 — penalty, 57, 62 — penalty), respectiv Bogdan Stancu (77).
Varșovia, Stadionul Narodowy: 57.128 spectatori
Preliminariile Cupei Mondiale 2018 — Grupa E

Au evoluat echipele:

Polonia: 1. Wojciech Szczesny — 20. Lukasz Piszczek, 4. Thiago Cionek, 2. Michal Pazdan, 3. Artur Jedrzejczyk — 16. Jakub Blaszczykowski, 5. Krzysztof Maczynski (10. Grzegorz Krychowiak, 44), 8. Karol Linetty (7. Arkadiusz Milik, 72), 11. Kamil Grosicki — 19. Piotr Zielinski (14. Lukasz Teodorczyk, 81) — 9. Robert Lewandowski (căpitan). Selecționer: Adam Nawalka.

Rezerve neutilizate: 12. Lukasz Skorupski, 22. Lukasz Fabianski — 6. Igor Lewczuk, 13. Maciej Rybus, 15. Bartosz Bereszynski, 17. Slawomir Peszko, 18. Marcin Kaminski, 21. Jacek Goralski, 23. Kamil Wilczek.

România: 12. Ciprian Tătărușanu — 2. Romario Benzar, 6. Vlad Chiricheș (căpitan), 22. Cristian Săpunaru, 3. Alin Toșca, 14. Iasmin Latovlevici (10. Gheorghe Grozav, 60) — 19. Bogdan Stancu, 8. Mihai Pintilii, 18. Răzvan Marin (20. Sergiu Hanca, 79), 7. Alexandru Chipciu (23. Nicolae Stanciu, 60) — 9. Florin Andone. Selecționer: Christoph Daum.

Rezerve neutilizate: 1. Costel Pantilimon, 16. Florin Niță — 4. Florin Gardoș, 5. Dorin Rotariu, 11. Andrei Ivan, 13. Alexandru Băluță, 15. Bogdan Țîru, 17. Eric Bicfalvi, 21. Cristian Ganea.

Arbitru: Ruddy Buquet; arbitri asistenți: Frédéric Cano, Guillaume Debart; arbitru de rezervă: Nicolas Rainville (toți din Franța)
Comisar FIFA: Christian Mutschler (Elveția), observator pentru arbitri: Erol Ersoy (Turcia)
Cartonașe galbene: Săpunaru (28).

Leave A Reply

Your email address will not be published.