Atenție: Vineri ar putea fi emis Cod Roșu de caniculă

0 129

840 de ambulanțe și 270 de autospeciale SMURD, disponibile în țară

În cursul dimineții de vineri este posibilă emiterea unui Cod roșu de caniculă pentru areale extinse din Oltenia și Muntenia, a anunțat Elena Mateescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul Comandamentului convocat la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

“În cursul dimineții de vineri, este posibil, pe baza materialelor de la acest moment, să luăm în considerare emiterea unui Cod roșu de caniculă, pentru areale extinse din Oltenia și Muntenia, pentru că în aceste zone se anticipează, conform modelelor de prognoză, valori de peste 40 — 42, posibil izolat 43 de grade, în special în Lunca Dunării, dar nu numai”, a precizat ea.

Mateescu a subliniat că este posibil ca “aceste zile să fie cele mai călduroase din istoria măsurătorilor meteorologice”.

“În mod obișnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 — 37 de grade. Așa cum am spus, modelele indică la acest moment valori de 40 — 42, posibil 43, pentru aceste zone și de aceea ANM a luat în considerare, cel puțin la acest moment, posibilitatea emiterii unui cod roșu pentru caniculă, dar mai ales pentru persistența valului de căldură și a depășirii indicelui de disconfort termic accentuat, luând în considerare că sâmbătă va fi a patra zi de caniculă consecutivă pentru o bună parte din țară”, a explicat ea.

Reprezentanta ANM a spus că valul de căldură se va menține pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, în acest interval fiind anticipat un cod portocaliu pentru cinci județe aflate în partea de sud-est a țării.

“Mâine vom actualiza, să spunem, atenționarea meteorologică de Cod portocaliu, prin extinderea regiunilor ce se vor afla sub incidența Codului portocaliu în jumătatea sudică a țării, respectiv în Oltenia, sudul Banatului, în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Pentru sâmbătă ne vom extinde cu Codul portocaliu și în toată zona Moldovei, pentru că temperaturile în aceste regiuni vor fi situate între 36 — 39 de grade, posibil izolat 40 de grade, iar indicele de disconfort termic va fi deosebit de accentuat: peste 80 de unități, chiar 83”, a explicat oficialul ANM.

Elena Mateescu a mai arătat că, începând de sâmbătă după amiaza, în condițiile în care în partea de vest a țării temperaturile nu vor depăși 22 — 27 de grade, este posibil să apară ploi cu caracter torențial, vijelii și căderi de grindină.

“Acest lucru se va întâmpla și pe parcursul zilei de duminică, astfel încât să vorbim în bună parte din țară de fenomene violente și doar în extremitatea de sud și sud-est a României să mai avem valori de temperatură de peste 32 de grade”, a afirmat ea.

Reprezentanta Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a precizat la rândul ei că, în contextul precipitațiilor torențiale, de duminică seara până luni dimineața ar putea apărea fenomene severe mai ales pe râurile mici, dar care s-ar putea extinde la nivelul bazinelor hidrografice principale.

“Foarte probabil vom emite un mesaj de avertizare hidrologică vineri spre sâmbătă, pentru intervalul 2 — 3 iulie, adică duminică spre luni. O prognoză hidrologică mai clară vom avea vineri, 30 iunie”, a adăugat ea.

Specialiștii recomandă evitarea ieșirii afară în intervalul orar 11.00 – 18.00

De asemenea, Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan le-a cerut prefecților să monitorizeze, împreună cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, efectele temperaturilor ridicate și să verifice stocurile de medicamente, în special cele destinate afecțiunilor cauzate de caniculă.

“Mai transmitem solicitarea să țineți permanent legătura cu primarii și să identificați spații climatizate și să vă asigurați că există posibilitatea amplasării unor puncte de prim ajutor și de distribuire a apei potabile. (…) Verificați rezervele de apă, în special la nivelul spitalelor, al altor unități sanitare și nu numai. Cer structurilor pentru situații de urgență o atenție crescută pentru că (…) există riscul incendiilor de vegetație”, a transmis ministrul de Interne.

Ea a subliniat importanța transmiterii unor recomandări pentru populație în spațiul public, vizând în special protejarea persoanelor vârstnice și a copiilor. În acest sens, Carmen Dan a menționat: evitarea ieșirilor între orele 11,00 și 18,00 și a expunerilor prelungite la soare.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, le-a cerut la rândul său prefecților să țină legătura cu direcțiile de sănătate publică și serviciile județene de ambulanță, “care vor primi indicații ca în situațiile în care crește numărul de solicitări să suplimenteze echipajele”.

Carmen Dan le-a reamintit angajatorilor că există un act normativ care prevede măsuri de reducere a timpului de lucru și a efortului fizic. În acest sens, ea a enumerat prevederile OUG 99/2000: alternarea perioadelor de lucru în exterior cu perioade de repaus în zone umbrite, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilației la locul de muncă, dar și a unei cantități de doi — patru litri de apă în cazul în care se prelungește perioada de caniculă.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.