11 iulie, pomenirea Sfintei Mare Mucenite si prea laudatei Eufimia

0 194

În aceasta luna, în ziua a unsprezecea, pomenirea Sfintei Mare Mucenite si prea laudatei Eufimia.

Sfânta Eufimia a trait în zilele lui Dioclețian și ale lui Prisc antipatul Europei, fiind fiica a lui Filofron si Teodosianei. Fiind pârâta la ighemonul ca este creștină, a fost chinuită cu roate și în foc, și alte multe chinuri rabdând, a luat cununa muceniciei.

În zilele binecredincioșilor împărați Marchian și Pulheria, s-au adunat cei 630 de Sfinti Părinți la Calcedon. Aceștia au anatematizat pe cei ce se tineau de Eutihie si de Dioscor, si au caterisit pe cei care ziceau că în Hristos este doar o fire si o lucrare. Dar aceștia neplecându-se dreptei credințe, Sfintii Părinți au scris într-o carte dreapta credinta si au silit si pe eretici sa scrie si ei într-alta gândul si socoteala lor.

Și deschizând racla sfintei, au pus cartile amândoua pecetluite pe pieptul ei, si s-au dus. Iar peste puține zile mergând, au aflat cartea ereticilor lepădată la picioarele sfintei, iar cartea drept-credinciosilor în cinstitele ei mâini. Acest lucru vazându-l ereticii, s-au umplut de rusine, iar drept-credincioșii de bucurie.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfintei Olga, împarateasa Rusiei, cea întocmai cu apostolii.

Tragându-se dintr-o familie de neam ales din tinutul Pskov, din initiativa careia Varegii au venit in Rusia, printesa Olga fusese inzestrata de la Dumnezeu cu o frumusețe rară  și o inteligență straăucita. Într-o zi, pe când traversa fluviul Pskov, ea intâlni pe tânarul print Igor care de indata se indragosti de ea.

La puțin timp după aceea, tutorele acestuia din urma, prințul Oleg, veni sa o ia pe printesă și o duse la Kiev pentru a i-o da in casatorie. În 945 marele prinț Igor a fost asasinat de Slavii din Volinia iar regenta principatului Kiev deveni Olga, până la majoratul fiului său Sviatoslav (945-960).

Guvernând cu înțelepciune și milă, știind în același timp să dovedeasca un caracter energic, printesa reusi sa reuneasca puterea, pâna atunci imprastiata, si putu astfel să puna capăt invaziilor ucigătoare ale triburilor slave. Ea organiza comerțul și favoriza schimburile cu Bizanțul, în scopul de a procura poporului său germenii civilizației.

Prin 955 întreprinse o călătorie la Constantinopol unde fu primită cu fast de împăratul Constantin VII Porfirogenetul, care o plasa printre cele mai inalte doamne de la curte (957) și unde ea primi, se pare, Botezul de la Patriarhul Polieuct, sub numele de Elena.

La întoarcerea sa în Rusia, ea străbătu țara pentru a răspândi credința în Hristos și fonda orașul Pskov, in urma apariției unei triple raze de lumina ce cobora din cer. În lipsa fiului său Sviatoslav, care participa la misiunile militare, Sfânta Olga lua asupra ei educația celor trei fii ai acestuia : Iaropolk, Oleg si Vladimir, dar ea nu reuși sa ii boteze din cauza refuzului tatălui lor, pagân convins.

În 969 ea se îmbolnăvi si încerca înca o data convertirea marelui print dar se lovi de refuzul sau obstinat. Sfânta prezise atunci viitoarea convertire a Rusiei la Crestinism precum si tristul sfârsit al fiului sau, care fu asasinat trei ani mai târziu de catre Pecenegi. Ea isi dadu sufletul in mâinile Domnului la 11 iulie 969. Moastele sale, transferate la Kiev de Sfântul Vladimir, fura ascunse cu ocazia frecventelor jafuri ale orasului si nu se mai stie unde se afla.

În ciuda eforturilor prințesei de-o-seama-cu-Apostolii, convertirea sa nu avu consecințe imediate asupra poporului său ; ea pregati totuși convertirea nepotului său, Sfântul Vladimir (cf. 15 iulie) și reprezenta sămânța care dădu naștere vieții creștine în Rusia, “precum aurora precede ziua luminoasă”.

Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Nicodim, care a sihastrit în hotarele sfintei Manastiri Vatoped si a fost învatator dumnezeiescului Grigorie Palama prin filozofia cea dupa Hristos, si care cu pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului noului cuvios Mucenic Nicodim, care a suferit mucenicia în Alpasania Albaniei la anul 1722, si care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Chindeu prezbiterul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Leon cel din staul, care cu pace s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Marchian, care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Martiroclis, care însagetat s-a savârsit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.