Falsa problemă a apărării sau cum se pot cheltui corect 4 miliarde de euro

0 249

Vreau pacea. Pentru aceasta ne trebuiesc alianţe şi amiciţii cu toate popoarele fără deosebire – Nicolae Titulescu, fost ministru de externe al României

Promisiunea președintelui american din campania electorală potrivit căreia va conduce SUA ca pe o mare companie se dovedește a fi una serioasă și aplicabilă. Vizitele și întâlnirile lui Trump cu șefi de state în special din zona Golfului, o zonă  care și-a mai făcut rost de un conflict artificial a dat rezultatele. Sute de miliarde de dolari vor intra în vistieria americană în schimbul unor elemente militare ieșite din uz. Dar, mă rog, fiecare cu diplomația lui.

Trump este un afacerist. Ca orice afacerist are destui prieteni posesori la rândul lor de companii mari, în foame mare de bani. Turneul american prin Orient dar și prin Europa a scos la iveală metoda prin care se face bani cel mai ușor.

Ipotetica amenințare rusă la securitatea mondială este placa pe care Trump dansează în ritm de step în aplauzele isterice ale haterilor însetați de sânge și războaie. Pe lângă Rusia, americanii au scos de la naftalină și Qatarul care, este prieten cu Turcia care la rândul ei este prietenă cu Rusia deci este de porc, așa că Arabia Saudită a semnat un contract în valoare de peste 400 de miliarde de dolari pentru cumpărarea de armament american. Pentru că nu se știe niciodată cu Rusia ce se poate întâmpla și e bine să fii precaut.

Amenințarea ”trumpiană” că dacă membrii NATO nu cotizează cu miliardele de euro la pușculița militară comună pentru achiziționarea de arme atunci SUA nu mai garantează o apărare solidă a început și ea să dea roade. Chiar dacă Germania și Franța au făcut ochii cât cepele, a dat roade.

Despre Arabia Saudită puțin ne interesează, au bani, pot să arunce cu sute de miliarde de dolari. Dar noi, românii, să suportăm o cheltuială de 4 miliarde de euro pentru niște rachete depășite din punct de vedere militar este cam dubios. Cu atât mai mult cu cât așa zisa societate civilă a urlat până și-a scuipat plămânii afară că ”vrem spitale nu catedrale!”, ”că suntem o țară de primitivi care mergem la biserică” și ”cheltuim acolo banii pentru spitale, străzi, autostrăzi, parcuri, școli, grădinițe, dispensare, etc.etc.etc”.

Păcat însă că nu avem simțul ridicolului și al bunului simț. România a tocat bani cât muntele Everest în ultimii ani pentru bazaconii. Studii de fezabilitate fictive, kilometri de autostrăzi ipotetici, construcții care nu s-a realizat nici măcar în vise, etc.etc.etc! ONG-urile propagandistice și-au făcut treaba. Tineri furioși pe viață au aruncat cu pietre la propriu în biserici și în preoți, au înjurat, au scuipat, au amenințat. Nu doar Biserica ci în general tot ce este capital românesc și cam tot ce ține de România. Pentru că așa este tema și pentru că așa sunt ședințele de instruire oengiste înaintea unor manifestări spontane.

Revenim. Patru miliarde de euro (4.000.000.000!!!) pentru rachete patriot. Păi hai să vedem ce putem face cu acești bani…

(Cu 4 miliarde de euro se pot construi aproape 200 de stadioane de genul celui de la Ploiești)

(Cu banii pe rachetele americane se pot cumpăra aproape 11.400 autobuze electrice noi)

(Patru miliarde de euro, 114 spitale noi, ultramoderne)

(Patru miliarde: 181 de școli noi, dotate la standarde internaționale)

(40.000 dispensare pentru sate dotate cu minim de aparatură necesară se pot construi cu banii alocați rachetelor în condițiile în care este nevoie de o astfel de investiție masivă)

(Cu 4 miliarde de euro se pot achiziționa 148.150 de instalații de irigare moderne)

(1280 de blocuri noi cu 90 de apartamente fiecare se pot construi cu cele 4 miliarde de euro)

(În loc de rachete putem avea 205 Săli polivalente identice cu cea de la Cluj Napoca)

În fine, multe se pot face cu acești bani. Orice stat civilizat, cu o conducere responsabilă investește în special într-o diplomație autentică, una care să sprijine eforturile pentru pace dar și contracte comerciale avantajoase. Nu cele 4 miliarde de euro aruncați aiurea pe niște rachete ne pot aduce securitate. Politicienii nosștri ar trebui să îi citească mai des pe Nicolae Titulescu sau pe Iorga și să înceteze să cheltuie banii țării în mod bezmetic.

În mod clar, bani sunt! Cam pentru orice este util și necesar în această țară. Dacă se găsesc 4 miliarde de euro pentru arme cu siguranță se pot găsi niște miliarde și pentru investiții urgente și necesare în societatea românească. România ar trebui să își readucă la viață pădurile, să reîmpădurească sutele de mii de hectare rase de minți bolnave, să se ocupe de infrastructură, să pună deci o bună rânduială de pace în interiorul său. Iar asta este datoria politicienilor aleși de către oamenii care au așteptări de la ei. Avem însă nevoie de o cultură a binelui, a românului iubitor de România.

Vom fi bine văzuți în afara granițelor atunci când ne vom respecta o agendă internă sănătoasă și constructivă care să ajute la ”propășirea materială și spirituală a poporului român” așa cum sună jurământul miniștrilor la învestitură. Până atunci, rămânem la un statut de colonie îndoielnică și neserioasă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.