Trump, acest J.R. Ewing al politicii americane se joacă tot mai periculos cu focul
Sigur că pentru copiii care se joacă de-a războiul pe calculator, noile sancțiuni impuse de Washington Rusiei miros puternic a sânge. Fără a se judeca cu mintea limpede foarte mulți se grăbesc să aplaude isteric gândind că forța globalistă americană își va impune în cele din urmă voința și în mult încăpățânata Rusie.
Un amic plecat de ceva vreme în Canada îmi spunea zilele trecute că ortodoxia creștină este cu adevărat o piatră de încercare pentru globaliști și pentru susținătorii lor frenetici. Dorința arzătoare de a demola din rădăcini tradițiile țărilor preponderent creștine este atât de mare încât guvernele și ONG-urile susținătoare a acestui nou concept de ”lume nouă” ar face orice pentru a-l pune în practică.
Firește, sunt destui bezmetici care salivează la gândul că în viața lor anostă și plictisitoare se va produce ceva nou, revoluționar.
Homosexualitatea, desființarea termenului de familie, eliminarea din limbajul comun a cuvintelor bărbat și femeie, iată primele semene ale unei noi ere de care până și bravul Lenin ar fi mândru dar și invidios în același timp.
Ei bine, Trump joacă la două capete. Pe deoparte se afișează ca un apostol al păcii alegând discuții de lungă durată cu președintele Putin iar pe cealaltă parte, drăcușorul vesel îl împinge la acțiuni de disecare pe toate părțile a unei păci globale fragile.
Și totuși, noile sancțiuni impuse Rusiei au adus la suprafață o mare surpriză. O Europă până acum vasală Americii a început să se gândească mai bine dacă o nouă serie de așa-zise sancțiuni sunt binevenite în relațiile diplomatice aflate în acest moment într-o stare tensionată. Mai ales că Europa pierde miliarde de euro din ambiția americană de a se ciondăni cu Rusia. Iar la toate acestea se adaugă si declarația lui Putin care avertizeaza SUA si care, iată, vine într-un moment în care toată lumea aștepta să vadă până în ce punct critic va ajunge răbdarea Rusiei.
Analiști de peste ocean au ajuns la concluzia că Rusia nu prea mai are răbdare și va ajunge în cele din urmă, cu arme și bagaje, la startul unei ofensive de care și dracul în toată nemernicia lui ar trebui să se teamă. Aceste sancțiuni, deși naive și lipsite de substanță atunci când vorbim totuși de o mare putere, urmăresc să schimbe politica Rusiei în abordarea problemelor globale legate de homosexualitate și drepturile membrilor comunității LGBT.
Deși sunt destui inepți care spun că acest lucru nu are nimic în comun cu acest lucru fluturând ca pe niște chiloți purtați problematica agresivității rusești, politica americană dusă de Obama și continuată de Congres ne duce exact spre acest punct. Așa cum la Yalta s-a vorbit despre o eliminare a comunismului, globaliștii vor o estompare a creștinătății și impunerea unui nou tip de educație în care omul să fie complet ateu.
Să revenim la jocul sancțiunilor. Noul pachet de sancțiuni propus de Congres vizează companii de transport maritime și aeriene dar și companii energetice rusești. În plus, SUA se amestecă în problemele UE și se opune vehement proiectului de gazoduct Nord Stream 2, invocând pretinsul impact negativ pe care îl exercită asupra securității energetice a UE.
Pe scurt, SUA vrea să își vândă gazul lichefiat în Europa iar ce poate fi un pretext mai bun pentru asta decât agresiva Rusia? Trump se comportă ca un mare șef de companie, șantajează, amenință, promovează false amenințări în schimb ce, țările europene, hipnotizate și paralizate în același timp execută ordinul fără nici un fel de comentarii. Adică, de ce să luați voi gaz de la agresia Rusia când puteți să luați de la mine, pare a spune Trump rânjind desigur de naivitatea omenirii.
Problema este că America vrea să bage bățul prin gardul Rusiei cu mâna altor țări ceea ce stârnește, chiar dacă în tăcere, reacția deloc pozitivă a unor lideri europeni.
În acest moment, părerea Vestului este că SUA atacă Rusia din toate pozițiile și o face agresiv, fără o bază reală. Uniunea Europeană este deja destul de obosită ca să mai deschidă încă un front de luptă. Angrenată în dispute diplomatice cu NATO, problema migrației necontrolate, securitatea energetică, Grupul de la Vișegrad care contestă din ce în ce mai vocal construcția europeană, amenințările Turciei și Greciei în aceiași problema a migrației forțate, Uniunea caută să strângă rândurile și să își recâștige încrederea țărilor membre.
”Europa trebuie să producă pentru ea și să își revendice propriile interese”, spunea recent Orban, premierul Ungariei, un alt contestatar al UE.
Germania și Franța au probleme reale de credibilitate în rândul celorlalte țări europene și pare a nu mai avea forța să se contreze cu un Trump care joacă perfect rolul lui J.R. din Dallas.
”Va veni vremea când Rusia va răspunde pe măsură insolentei SUA. Iar acel moment este mai aproape decât vă imaginați” spunea recent Putin care dă semnalul unei schimbare de strategii. Conform presei de casă a Kremlinului, se lucrează intens la elaborarea unui pachet de sancțiuni fără precedent pentru mediul de afaceri american dar și cel vest-european. Vizate sunt în primul rând companiile aeriene, apoi cele energetice. Un embargou al Rusiei ar duce la multe falimente în lanț și implicit la o revoltă a oamenilor de afaceri. Trump va merge atunci pe sârmă deasupra Munților Stâncoși. Viață periculoasă, de aventurier.
În fine, lupta pe mai multe fronturi dintre globaliștii conduși de SUA și Rusia în echipă cu proprii aliați pare să fie din ce în ce mai dură. Putin nu mai este dispus să accepte jocul murdar mediatic al unei Americi transformată într-o mare corporație hapsână și dornică de a suge din piață sute de miliarde de dolari. E clar că retorica îndreptată împotriva Rusiei dar și a tradițiilor popoarelor, a creștinismului și a suveranității țărilor profund ortodoxe începe să se prăfuiască și să nu mai devină credibilă.
„Aceste [sancțiuni] sunt încercări evidente de a-și folosi avantajele geopolitice într-o luptă competitivă cu scopul de a-și asigura propriile interese economice în detrimentul aliaților”, a spus Putin cu referire la SUA.
În ciuda neînțelegerilor cu Rusia, Europa dorește pace și va respinge în cele din urmă planurile războinice ale Americii. Trump a pozat în apostolul păcii dar, încet, cu timpul, se transformă într-un perfid prăduitor.
Posibilele noi sancțiuni ar putea provoca o creștere a tensiunilor între SUA și Europa, potrivit lui Alexei Grivach, șef adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică și expert în cadrul Clubului de la Valdai.
„Aceste sancțiuni vor afecta o gamă largă de companii europene implicate în proiecte de export cu Rusia, ceea ce va duce la o nouă ruptură tectonică între Washington și Bruxelles”, a declarat Grivach pentru Sputnik, adăugând că Comisia Europeană are în vedere un „răspuns dur”.
Experții în geopolitică susțin la unison că noile sancțiuni vor fi folosite ca arme politice și instrumente pentru crearea mai multor locuri de muncă în SUA, pe seama pieței europene. Ele sunt, de asemenea, o lovitură pentru respectul de sine al Uniunii Europene.
„De data aceasta, SUA nu au arătat nicio politețe față de aliații europeni. Bruxelles nu este mulțumit de faptul că Washingtonul nu ia în considerare interesele Europei” este o opinie comună venită atțt dinspre mediul de afaceri din Vest dar și dinspre Rusia.
Revenind la Grivach, el a subliniat că posibilele sancțiuni respectă promisiunile campaniei lui Donald Trump.
„Ideea este că noile sancțiuni urmează logica programului electoral al lui Trump, incluzând crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea sectorului energetic și echivalarea balanței comerciale cu țările europene. Europa are nevoie de gazul rusesc și piața rusă. Întrebarea este dacă UE are lideri care sunt pregătiți să susțină interesele Europei”, a spus Grivach.
Serghei Pravosudov, directorul Fondului Național pentru Energie, a sugerat că noile sancțiuni riscă să provoace o confruntare dura intre Washington și Bruxelles. Prin urmare? Cine mai are chef de râs?
Trump atacă pe mai multe fonduri. Face bani mulți pentru America, face și jocurile globaliștilor, slăbește financiar Europa și moneda euro și se ține scai de Rusia. Asta până când cineva va da cu pumnul în masă. Să fie Germania, Franța sau Rusia?