Primarul ghiolban de la ţară, o specie nocivă!

0 194

Primarul de ţară. E acela care o dată la patru ani vine la tine în gospodărie să beţi împreună o ţuică. Apoi, te roagă să-l votezi din nou ca să aibă loc de muncă bine plătit şi pe viitor. Bine, te abureşte acolo cu nişte pietriş, ceva asfalt, apă şi alte chestii din astea. Unii îl votează, alţii nu, dar de regulă are noroc şi iese din nou primar. Sigur, nu generalizez. Sunt şi primari de ţară, de ispravă, care pun suflet în ceea ce fac şi privesc apoi cu bucurie transformarea în bine a localităţii lor.

Specia de care am vorbit din startul articolului este însă un parazit notoriu. El stă cu curul său de primar pe scaun, se uită pe o integramă, mai ascultă o bârfă, două, trei… mai se uită după nişte june navetiste salivând libidinos în ceaşca sa de cafea după care pleacă acasă ostenit de atâta imaginaţie.

Cunosc destule lepre care au ajuns primari printr-o nefericită ironie a sorţii. Oamenii votează de multe ori la întâmplare. „Lasă dom`le, că ne-am obişnuit cu ăsta, cât poate să fure?”. Da, cât poate să fure? Dar nici mare brânză nu face. Încasează leafa de primăraş de ţară, face naveta cu maşinuţa din dotare, se mai hlizeşte cu o învăţătoare navetistă sau cu o educatoare, mai scuipă o flegmă pe asfalt… trece timpul!

Specia asta de ghiolban cu eşarfă nu are habar că este pus acolo să aducă prosperitate comunităţii. De pildă, un lucru important pentru o comună este să aibă canalizare. Fondurile europene zac neatinse prin conturi pentru că sunt destui primăraşi din ăştia care put a lene şi a ghiolbanism. Le este atâta lene încât preferă să vadă mii de rahaţi care plutesc pe apă decât să trimită un funcţionar de primărie să vadă ce e cu fondul ăla european.

„Da de ce să ma complic, să îmi vină mie un control pe cap?”, zice ghiolbanul cu eşarfă de la ţară. Pământul din multe zone rurale din ţară este atât de infestat cu dejecţii de tot felul încât apa din fântână a ajuns la rândul ei un focar de infecţie. Şi atunci, de unde să mai ia ţăranul apă? Se duce la magazin şi cumpără zeci de bidoane să îi ajungă. Bidoane care în marea lor  parte, odată golite ajung ori pe albia unui râu, ori pe marginea şanţului. Că deh, are şi ghiolbanul şef gaşca lui!

Toată lumea aruncă gunoiul pe unde apucă, dar de cele mai mult ori în apă. Că cică e scump să plăteşti gunoiul! Ok, dar Primăria poate reglementa asta cu ceva hotărâri de Consiliu Local. Da, dar primarul ghiolban stă ca boul pe scaun şi îşi numără zilele până la următorul salariu. Că d`aia e primar, să numere banii şi să vadă ce gagică navetistă mai agaţă…

Şi nici nu iniţiază legi care să salveze mediul înconjurător. Păi de ce să se pună rău cu alegătorii, cu ăia de îi dau lui mandatu` de primar ghiolban. Aşa suferă şi întreaga localitate dar şi oamenii de bună credinţă care vieţuiesc acolo.

Am auzit zilele trecute o discuţie între un primar ghiolban şi un sătean: ”Bă, dacă mai ies primar încă un mandat şi votează ăştia legea îmi trag o pensie specială!”. Nu tu discuţii despre canalizare, apă curentă, ecologizarea pânzei freatice. Bani frate, salariu! Atât au în cap ghiolbanii ăştia. Culmea este că tot ei ajung primar! Nu ştiu cum dracu fac, prin ce inginerie dar, după un mandat de căcat, tot ei ajung să fie primari.

Lumea este dusă rău! Pe lângă faptul că e ghiolban, acest gen de primar mai este şi păgubos. Dacă ai o problemă cu un act la primărie, ghiolbanul cu burtă de hipopotam te trimite la jurist în timp ce se scobeşte cu unghia din dotare printre dinţii săi de prăduitor: ”Păi stai, că este o hârtie pe care tu ai avizat-o! Aşa, şi?!… Du-te la jurist!”. Juristul, o altă specie de deştept zice: ”Păi!… Dă primaria în judecată!”. Şi uite aşa, pentru orice rahat care poate fi rezolvat de la sine prin citirea cu atenţie a unui act prost întocmit de ghiolbanii din primărie, tu, cetăţean de la ţară, trebuie să baţi drumul până la tribunal ca să îţi faci dreptate!

Cu aşa iluştri ţara asta nu va progresa în veci. Sunt atâtea comune care zac în primitivism din cauza acestor ghiolbani siniştri care nu mişcă un deget pentru localitatea lor. Trist este că oamenii îi aleg tot pe ei, repet, de ce dracu, nimeni nu ştie!…

Sunt atâtea exemple de comune care s-au ridicat spectaculos pentru că sunt conduse de oameni gospodari. Când îi spui ghiolbanului că o comună ca Pasarea (ca exemplu) arată ca un oraş prosper, ghiolbanul zice: ”Păi du-te bă acolo!”. Că el este prea bou ca să întreprindă ceva constructiv!

Nu sunt suporter Nicuşor Dan, ba chiar dimpotrivă, dar uneori tind să-i dau dreptate, de la oameni pleacă totul. Cum aşterni, aşa dormi! Iar primarul ghiolban de la ţară ştie cel mai bine asta. Să mintă frumos şi să fie slujbaş la stat pe prostia alegătorilor. Somn uşor naţiune de la ţară, aprindeţi lampa cu gaz!…

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.