Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri – între 15 și 17 septembrie

0 178

Muzeul Național al Țăranului Român continuă și în acest an tradiția celebrării uneia dintre cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei – Înălțarea Sfintei Cruci -, printr-o nouă serie de întâlniri cu artiști și meșteri iconari.

În acest an, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri are loc în perioada 15 — 17 septembrie, între orele 10,00 și 18,00.

“Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere și să recupereze frumusețea icoanei, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale. Continuăm și anul acesta noua formulă de prezentare a târgului, invitându-i pe meșterii și artiștii iconari să expună obiectele create pentru târg în cadrul unor micro-instalații, dând astfel posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale și de a iniția un altfel de dialog cu publicul vizitator și fidel acțiunilor noastre de la începuturi. (…) Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, miere și prăjituri de casă”, spun organizatorii.

Intrate deja în obișnuitul târgului, atelierele de pictură pe sticlă și lemn, cât și cel de însemnat și încrustat cruci vor fi prezente în acest an cu tehnici și teme prin care copiii, dar și adulții sunt invitați să descopere cum desenau iconarii vechi izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră, în cadrul unor întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror meșteșug prezintă atât o raportare adecvată la canon, cât și o sursă de inspirație pentru noi creații.

De menţionat faptul că intrarea la acest târg este liberă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.