Un cetățean turc, cercetat pentru călăuzirea a 96 de migranţi pe Marea Neagră, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

0 158

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de procurorul învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au definitivat cercetările în cazul unui cetățean turc, care a transportat pe Marea Neagră, cu ajutorul unei ambarcaţiuni, 96 de persoane de naționalitate Iran și Irak.  Persoana în cauză și materialul probator au fost prezentate, în cursul zilei de azi, Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acesteia.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul ambarcaţiunii suspecte din Marea Neagră, interceptată sâmbătă, 09 septembrie a.c.

După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii la sediul Grupului de Nave Mangalia, unde au fost desfășurate activități de debarcare, triere şi evaluare medicală a celor 97 de persoane, alături de celelalte instituţii implicate, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea „DARDANELLES 2” era condusă de cetăţeanul turc O.R., în vârstă de 50 ani, si a plecat împreună cu grupul de migranţi, în data de 08 septembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 96 de cetățeni irakieni și iranieni (39 de bărbaţi, 21 femei şi 36 de copii) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Ca urmare a celor constatate, cetățeanul turc este cercetat sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar în cursul zilei de azi, cetățeanul turc a fost prezentat Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Pentru gestionarea evenimentului alături de Garda de Coastă au participat în sistem integrat și reprezentanți ai următoarelor instituții: Instituția Prefectului Județului Constanța, Inspectoratul de Poliției al Județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța, Inspectoratul General pentru Imigrări, Direcția de Sănătate Publică Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Directia Județeană de Informații Constanța din cadrul S.R.I., Autoritatea Navală Română – M.R.C.C.

(Foto: mii de migranți ajung ilegal în largul Mării Negre cu ajutorul călăuzelor turcești)

Leave A Reply

Your email address will not be published.