ANCOM: Sistemul de alertă va permite transmiterea simultană a unui SMS către toți utilizatorii de telefoane mobile

0 183

Sistemul de alertă ce urmează a fi implementat va permite transmiterea simultană a unui mesaj către toți utilizatorii de telefoane mobile, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene, a anunțat, luni, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Luni a avut loc la sediul ANCOM prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea ‘Sistem Alert’, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație.

Această primă discuție a avut scopul de a stabili condițiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului, informează ANCOM în comunicat.

“Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia ‘cell broadcast messages’, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene. Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerințele tehnice, calendarul implementării și responsabilitățile fiecărui participant la acest proiect”, precizează sursa citată.

La întâlnirea grupului de lucru au participat reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), precum și ai operatorilor de telefonie mobilă.

Președintele Autorității de Reglementare, Adrian Diță, declara luni, la Digi 24, că în cel mai scurt timp posibil vom avea un astfel de sistem de alertă. “Probabil, vorbim de săptămâni, depinde de niște depinde de niște elemente tehnice care vor fi discutate astăzi și în zilele imediat următoare, astfel încât să fim în măsură să avem o analiză obiectivă și să putem demara tot procesul care va presupune punerea în utilizare a acestui sistem integrat. (…) Concret, suntem în ipostaza în care în câteva zile vom avea soluția și foarte repede implementarea ei”, a afirmat președintele ANCOM.

Guvernul a anunțat, luni, într-un comunicat de presă, că aplicația pentru avertizarea populației înaintea situațiilor de risc major — “Sistem Alert” — va fi dezvoltată și implementată de ANCOM, IGSU și STS, în colaborare cu operatorii de telefonie.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem, indică sursa citată.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au explicat că furtuna care s-a abătut duminică în vestul României provocând pagube materiale însemnate și pierderi de vieți omenești a fost cauzată de un front atmosferic de aer rece extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, ce a intrat în contact cu aerul cald din zonele afectate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.