Romica Jurca: Nici specialiștii specialiștilor nu ar fi putut anticipa astfel de dezvoltări noroase, cu o intensitate așa de mare

0 180

În vestul, nord-vestul și centrul țării s-au cumulat toți factorii iar parametrii atmosferici au avut potențialul maxim pentru formarea fenomenelor extreme, este explicația meteorologilor pentru furtuna de duminică în urma căreia 8 persoane și-au pierdut viața și aproape 140 au fost rănite.

Este o situație care nu este foarte întâlnită și a fost generată de deplasarea extrem de rapidă a sistemelor noroase asociate frontului atmosferic în deplasare dinspre sud est spre nord vest ceea ce a determinat creșterea intensității vântului la nivelul solului, a explicat, meteorologul de serviciu Teodora Cumpănașu pentru 1 Matinal.

Formațiunile noroase au avut o înălțime de 12-13 kilometri.

În astfel de situații meteorologii emit atenționări generale sau pentru fenomenele periculoase imediate, care sunt trimise administrațiilor locale, către Guvern, către ministere și către publicul larg, explicat meteorologul Teodora Cumpănașu.

Pentru ziua de astăzi nu sunt așteptate fenomene deosebite. Vor fi câțiva nori răzleți dar care nu pun probleme. Vântul va fi moderat în zona montană sau înaltă. În această noapte apar ploi în sud și în zonele înalte, însă vor fi precipitații liniștite.

De marți după-amiază este în creștere gradul de instabilitate atmosferică pentru zonele de deal și de munte în partea, de nord, nord est și centru dar nu se așteaptă ca acestea să atingă intensitatea celor de duminică, chiar dacă  aversele cu tunete și fulgere vor fi asociate pe alocuri cu rafale de vânt.

Meteorologul Romica Jurca a spus pentru Perfect Imperfect că a avut loc și o scădere bruscă de temperatura de la 3o-31 de grade la 16 grade.

Intensitatea și rapiditatea cu care s-au dezvoltat acele formațiuni noroase a fost practic ieșită din comun. Prima atenționare de cod galben de furtuni, pentru Arad și Timiș, a fost emisă la ora 15:06 iar la 15:28 a fost dat cod portocaliu. Practic nici specialiștii specialiștilor, aș spune eu fără să ne scuzăm, nu ar fi putut anticipa astfel de dezvoltări noroase, cu o intensitate atât de mare și atât de rapid. Totul a decurs extrem, extrem de repede, a declarat Romica Jurca pentru emisiunea Perfect Imperfect difuzată de postul național de televiziune, TVR.

Leave A Reply

Your email address will not be published.