Foto-reportaj/Ziua funeraliilor Regelui Mihai I al României
Ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, va rămâne una dintre cele mai emoționante și mai intense zile din istoria contemporană a României. Țara nu a mai cunoscut funeraliile unui suveran din anul 1927, cele ale Regelui Ferdinand I.
Regina Maria, suveranul consort, a fost apoi condusă cu mare emoție pe ultimul drum în anul 1938, așa cum a fost condusă, pe urmă, și Regina Ana, în anul 2016.
Românii s-au simțit uniți, mândri și respectați. Ei au știut că o întreagă lume îi privește cu compasiune, cu admirație și cu înțelegere. Astfel de sentimente sunt trăite rar în zilele noastre. Iar România nu a avut parte prea des de admirație și înțelegere, în ultimele trei decenii.
A fost o zi lungă, pe care nimeni nu a dorit-o încheiată. Dimineață, un mare număr de demnitari români și străini, alături de reprezentanți ai societății civile, ai Armatei, ai Bisericii și de o amplă prezență mediatică, au venit la Palatul Regal pentru a participa la funeraliile Majestății Sale Defuncte. În țară, însă, milioane de români tăcuți și anonimi au simțit că Regele este, ca și Familia Regală, în casa lor, în inima lor.
La Sala Tronului s-au reunit liderii politici ai țării, înalți reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului, liderii opoziției, generali, membri ai Academiei, reprezentanții religiilor și confesiunilor din țara noastră. Prim-ministrul Mihai Tudose a venit în fruntea Executivului, prezent în întregimea lui.
Președinții Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au venit la întreaga serie a ceremoniilor, alături de familiile lor. Au fost de față președintele Emil Constantinescu (1996-2000), fostul premier Dacian Cioloș, ca și o mare parte a ambasadorilor acreditați în România, în frunte cu Nunțiul Apostolic, Decanul Corpului Diplomatic. Delegația Vaticanului a fost condusă de Nunțiul Apostolic în Republica Federală Germania.
Au fost prezenți membri ai Familiilor Regale din Suedia, Spania, Luxemburg, Marea Britanie, Grecia, Iordania, Belgia, Serbia, Rusia, Albania, Franța, Germania, Portugalia, Italia, Bahrein.
La ora 10 fix, în sală au intrat Excelența Sa Președintele României și doamna Iohannis, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu. Cuplul prezidențial și cuplul regal au salutat șefii de Stat și personalitățile regale prezente la ceremonia din Sala Tronului.
Au trecut prin fața catafalcului, într-o tăcere desăvârșită, într-un ritm tot atât de perfect precum ceasul de mână elvețian al Regelui Mihai, reprezentanți religiilor și confesiunilor din țara noastră.
Au făcut de gardă la catafalc reprezentanții tuturor departamentelor Casei Majestății Sale, de la Ospitalitate și Secretariat, până la Protocolul și Consiliul Regal.
Au făcut de gardă la catafalc patru generali ai Armatei României.
A făcut de gardă la catafalcul Regelui Mihai I Prim-ministrul Guvernului României, ES dl Mihai Tudose, al 18-lea prim-ministru cu care Regele Mihai a colaborat constituțional (1927-1947) și instituțional (1997-2017) în lunga sa viață de rege.
Au făcut de gardă la catafalc ASR Principele de Wales, ASR Principele Radu, ASR Principele Moștenitor Alexandru al Serbiei și ASR Principesa Muna a Iordaniei.
La ultima gardă la căpătâiul Majestății Sale Defuncte au stat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf, Majestatea Sa Regele Juan Carlos I și Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg.
Participanții la ceremonia din Sala Tronului au luat loc în Piața Palatului Regal, unde a avut loc ceremonia plecării sicriului spre Catedrala Patriarhiei. Mii de oameni, alături de o foarte amplă prezență militară, de musafirii străini și de oamenii politici români, au adus omagiul lor Regelui Mihai.
După o scurtă ceremonie religioasă și militară, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar care a fost prezent în teatrele de operații din zilele noastre, iar Familia Regală română, condusă de Majestatea Sa Margareta, au pornit pe jos, pe Calea Victoriei, spre Catedrala Patriarhală, care urma să găzduiască prima slujbă de înmormântare a unui rege român ortodox.
După cum se știe, Carol I și Ferdinand I au fost catolici, iar Regele Carol al II-lea nu a avut, încă, slujba de înmormântare, fiind depus din anul 2003 încoace în Capela de la Curtea de Argeș.
În spatele sicriului s-au așezat, în procesiune trei detașamente de militari reprezentând Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale. Au fost de asemenea prezenți jandarmii și Muzica Reprezentativă a Armatei.
Traseul, ca și Piața Palatului Regal, a fost ocupat de zeci de mii de români, care au dorit să arate afecțiunea și admirația lor pentru Regele Mihai. Întreaga procesiune s-a caracterizat prin emoție, compasiune și iubire.
La Catedrala Patriarhală a avut loc slujba de înmormântare, în prezența Familiilor Regale română și străine, precum și a înalților demnitari ai Statului român. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit, la finalul slujbei, o vibrantă predică.
Sicriul a fost urcat în mașina mortuară și a traversat centrul Capitalei, de la Dealul Mitropoliei la Piața Unirii, apoi de la Piața Universității la Piața Romană și Piața Victoriei. Încadrat de jandarmi călare, sicriul și Coroana Regală au străbătut drumul de la Arcul de Triumf la Gara Regală Băneasa.
După un ceremonial militar de urcare a sicriului în Trenul Regal, a urmat o călătorie de trei ore spre Curtea de Argeș, pe căile ferate, în care a luat parte doar Familia Regală și IIPPLL Mitropolitul Nifon și Mitropolitul Iosif.
La Curtea de Argeș, luminile de seară și cele purtate în mâini de oameni, au creat o priveliște aproape ireală. Tot drumul de la gară la Mânăstirea Curtea de Argeș, sute de oameni tăcuți și emoționați, au însoțit sicriul, Coroana Regală, precum și pe cei ce urmau în cortegiu.
Prima oprire a fost la Catedrala istorică a mânăstirii, unde Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepisopul Argeșului și Muscelului a găzduit cea de-a treia slujbă de înmormântare a unui rege român, pe care biserica voievodală de la Curtea de Argeș a cunoscut-o, în multiseculara ei viață (Carol I în 1914, Ferdinand I în 1927).
Într-o impresionantă procesiune tăcută, sicriul, urmat pe jos de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, de Familiile Regale română și străine, de preoți, militari, prieteni și cunoscuți, personalul Casei Majestății Sale, au parcurs drumul de la Catedrala Veche la Noua Catedrală.
Doar în prezența familiei, a avut loc, în încheiere, ceremonia îngropării în Pridvorul Noii Catedrale, în care Regele Mihai I odihnește, începând de aseară, alături de Ana Regina. Ei sunt așezați în locul destinat ctitorilor catedralei, la intrare, pe partea dreaptă, așa cum sunt Carol I și Elisabeta, la Catedrala Veche.
Familia Regală și musafirii străini au fost invitați de Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului la o gustare creștinească și tradițională, la Palatul Arhiepiscopal și Regal, cu obișnuita sa ospitalitate generoasă.
S-a încheiat o lungă zi a unei lungi vieți pusă în slujba României. A fost condus pe ultimul drum, nu doar un rege, un șef de Stat și un mareșal al țării noastre, ci una din puținele icoane ale lumii secolului XX, un om care a inspirat și luminat un întreg veac european.
Dumnezeul să Îl odihnească!
(Fotografii: Casa Regală a României)