Proiect de rezoluție împotriva recunoașterii americane a Ierusalimului

0 177

Un proiect de rezoluție împotriva recunoașterii americane a Ierusalimului drept capitală a Israelului este în curs de pregătire la ONU cu scopul de a arăta izolarea Statelor Unite în Consiliul de Securitate, au făcut cunoscut miercuri surse diplomatice palestiniene, occidentale și arabe, relatează AFP.

Membru permanent al Consiliului de Securitate, Washingtonul, principalul sprijin al Israelului, are drept de veto asupra tuturor rezoluțiilor supuse la vot, la care a recurs în mai multe rânduri în trecut.

“Important este să avem sprijinul a 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate” la acest viitor text, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică palestiniană sub acoperirea anonimatului.

Vineri, Statele Unite s-au văzut izolate complet în Consiliul de Securitate în cursul unei reuniuni de urgență, convocată după anunțul recunoașterii unilaterale a Ierusalimului de către președintele american, Donald Trump. Toți ceilalți membri au criticat pe diverse tonuri această decizie.

Mulți dintre ei au denunțat o încălcare a precedentelor rezoluții ale ONU subliniind că problema Ierusalimului trebuie să facă parte dintr-un acord negociat între israelieni și palestinieni în cadrul unei soluții cu două state trăind alături.

Ambasadorul palestinian la ONU — cu statut de observator—, Riyad Mansour, a afirmat că textul rezoluției intenționează să ceară SUA să își “anuleze” decizia.

Potrivit mai multor surse diplomatice, “limbajul” folosit în final ar putea fi mai nuanțat pentru a garanta sprijinul celor 14 țări care s-au opus vineri Washingtonului.

Scopul final nu este de a îndepărta complet Statele Unite, ci mai degrabă de a face presiuni pentru ca proiectul de pace pe care l-au promis de la instalarea la putere a republicanului Donald Trump, în urmă cu aproape un an, să țină cont într-o măsură mai mare de interesele palestinienilor, a subliniat o sursă diplomatică.

De la înființarea Israelului în 1948, comunitatea internațională s-a ferit să recunoască Ierusalimul drept capitală a statului evreu.

Israelul a anexat partea răsăriteană a Ierusalimului, al cărei control l-a preluat în 1967, apoi a votat o lege declarând “indivizibilă” capitala sa. Anexarea nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internațională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.