Xavier Pascual: Vreau ca România să ajungă la un nivel de joc ridicat

0 394

Selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, Xavier Pascual, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că îşi doreşte ca Trofeul Carpaţi să fie un turneu de pregătire bun pentru prima reprezentativă astfel încât aceasta să aibă un nivel de joc ridicat în Italia, acolo unde va avea loc, în perioada 11-13 ianuarie, primul tur al preliminariilor Campionatului Mondial din 2019.

„Este o mândrie pentru noi să participăm la un turneu cu un asemenea prestigiu precum Trofeul Carpaţi. E important să jucăm împotriva unor echipe bune, este un mod de a progresa şi de a exersa ceea ce pregătim la antrenamente. Se pare că nu prea se cunoaşte calitatea adversarilor din acest turneu, pentru că Tunisia şi Bahrein sunt echipe puternice care au jucători importanţi. Cea mai bună echipă prezentă la acest turneu este Tunisia, să fie foarte clar. Iar Bahrein a câştigat în faţa multor echipe din Europa. Acum au schimbat şi antrenorul… poate numele nu spune multe, dar calitatea acestei echipe nu poate fi pusă la îndoială. Nu mă interesează dacă ar fi fost bine să fie aici mai multe echipe din Europa. Pe mine mă interesează să pregătesc cât mai bine echipa mea la acest turneu şi ea să ajungă cu un nivel de joc cât mai ridicat în Italia unde ne interesează rezultatele”, a explicat tehnicianul spaniol.

„Încercăm să schimbăm câte ceva legat de modul de joc, respectând lucrurile care s-au făcut bine până acum. Dacă am continua acelaşi drum se vede că nu am ajunge să ne batem cu cei din handbalul mare. Dar aşa cum am spus când am venit în România, eu sunt un antrenor, nu un magician. Iar pentru a schimba ceva este nevoie doar de multe ore de muncă. Dacă aşteptăm ca mâine să câştigăm Campionatul Mondial… mai bine ne gândim de ce atâţia ani nu l-am câştigat. Şi atunci asta înseamnă că trebuie să facem lucrurile diferit, iar pentru asta e nevoie de timp. Răbdarea de care e nevoie pentru a accepta aceste lucruri nu depinde de mine. Dar pot să spun că jucătorii de la echipa naţională dau totul”, a adăugat Xavier Pascual.

În ceea ce îl priveşte pe Alexandru Şimicu, revenit la echipa naţională după 4 ani, selecţionerul a afirmat: „Îl respect pe Alex Şimicu, sunt încântat că s-a întors. Cred că este un jucător foarte bun şi trebuie să ajute echipa aşa cum poate el mai bine. Dar Şimicu singur nu poate face multe. El se antrenează bine de 2 zile, dar nu vreau ca lumea să pună pe el o presiune pe care nu o merită. Eu voi decide dacă el joacă sau nu, la fel ca şi despre ceilalţi. Un lucru este însă clar, cu el România este mai puternică”.

Prezent la conferinţa de presă, căpitanul României, Mihai Popescu, a declarat că Trofeul Carpaţi este un turneu în care obiectivul este închegarea echipei înaintea preliminariilor CM 2019. „Este o competiţie importantă pentru noi; cred că nu atât rezultatul contează, cât închegarea echipei. Sper să avem o formă bună şi să ajungem în Italia la 100%. Eu mi-am dorit mereu să ajut echipa naţională să se califice la turneele finale. Eu îmi pun mere obiective. Sper să ajung încă o dată la un Campionat Mondial. Eu am încredere în băieţi şi sper să ajungem la Campionatul Mondial şi să realizăm că acolo ne e locul”, a spus Popescu.

La rândul său, handbalistul Viorel Fotache a afirmat că toţi componenţii naţionalei îşi vor da silinţa să câştige meciurile de la Trofeul Carpaţi. „Pentru mine este o plăcere să joc aici (n.r. – la Călăraşi), mai ales că joc cu echipa naţională în Călăraşi, şi sunt sigur că publicul se va ridica la un nivel foarte mare, pentru că şi la meciurile Dunării sala este arhiplină. Le promit spectatorilor că vor vedea nişte meciuri bune în care noi ne vom da silinţa să câştigăm. Sper să dăm randamentul pe care şi-l doreşte antrenorul şi să fim cât mai pregătiţi pentru turneul de calificare din Italia”, a adăugat Fotache.

Trofeul Carpaţi se va desfăşura la Călăraşi după următorul program: pe 5 ianuarie vor avea loc partidele Tunisia – Portugalia (18,45) şi România – Bahrain (21,05), iar pe 6 ianuarie se vor juca finala mică (18,45) şi finala turneului (21,05).

Primul tur al preliminariilor Campionatului Mondial din 2019 se va disputa în perioada 11-13 ianuarie, la Bolzano (Italia). În grupa a treia, România va debuta contra Italiei, pe 11 ianuarie (20,00, ora României), în aceeaşi zi având loc şi partida Ucraina – Insulele Feroe (17,30). Pe 12 ianuarie se vor juca partidele România – Feroe (17,30) şi Italia – Ucraina (20,00). Ultimele partide vor avea loc pe 13 ianuarie, România – Ucraina (19,15) şi Italia – Feroe (21,45). Doar câştigătoarele celor şase grupe preliminare va juca în iunie 2018 în play-off-ul pentru turneul final din Germania şi Danemarca.

Leave A Reply

Your email address will not be published.