Peste 3000 de pompieri mobilizați pentru prevenirea efectelor inundaţiilor

0 141

Peste 3.000 de pompieri se află în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice în sprijinul comunităţilor afectate de scurgerile masive de pe versanţi, torenţi, pâraie şi de creşterile rapide de debite cu depăşiri ale cotelor de pericol, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Nivelul de alertă a fost ridicat, iar personalul MAI se poate suplimenta în funcţie de situaţia din zonele afectate. De asemenea, poliţiştii şi jandarmii sunt pregătiţi să acorde sprijin comunităţilor vizate de codul roşu.

“Ministerul Afacerilor Interne a solicitat operaţionalizarea grupelor operative şi activarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, în contextul avertizărilor hidrologice de cod galben şi portocaliu, pe principalele cursuri de râuri, precum şi a avertizării recente de nowcasting cod roşu pentru bazinele hidrografice Homorodul Mic şi Homorodul Mare, din judeţele Harghita şi Braşov, valabilă până marţi seară la ora 24,00”, se precizează în comunicat.

MAI a solicitat prefecţilor să se asigure că există permanenţă la primăriile din localităţile vizate de fenomenele hidrologice severe, să informeze permanent populaţia asupra riscurilor, iar dacă situaţia o impune, să evacueze preventiv persoanele aflate în zonele afectate.

“Imediat după emiterea avertizărilor de cod roşu, efectivele de pompieri din cele două judeţe au fost trimise în zonă pentru a monitoriza evoluţia cursurilor de apă şi pericolul pentru populaţie, astfel încât să fie luate măsuri de intervenţie şi prevenire în timp util”, se arată în comunicat.

La nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI se monitorizează permanent situaţia din teren şi se acordă sprijin pentru alocarea de resurse şi mijloace tehnice, inclusiv din judeţele limitrofe.

În cursul zilei de marţi, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit în mai multe judeţe din ţară în sprijinul comunităţilor, dar şi al autorităţilor locale.

Astfel, în judeţele Argeş şi Dâmboviţa pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din gospodării acumulate în urma precipitaţiilor abundente.

De asemenea, la Teleorman s-au derulat acţiuni de îndiguire cu saci de nisip pentru protejarea locuinţelor şi gospodăriilor din comuna Orbeasca (satele Orbeasca de Jos şi Lăceni).

Leave A Reply

Your email address will not be published.