Șoimi special antrenați pentru depistarea contrabandiștilor

0 386

În cadrul Proiectului “Îmbunătăţirea tacticilor europene de luptă împotriva traficului cu bunuri ilicite” o unitate de elită din cadrul Poliţiei de Frontieră Maramureş a fost instruită pentru a dresa păsari răpitoare care vor participa la supravegherea frontierei din nordul ţării, pe timp de zi si de noapte, pentru depistarea contrabandiştilor de ţigări.

Proiectul, finanţat din fonduri externe, s-a derulat pe o perioadă de trei luni de zile şi a presupus achiziţionarea şi dresarea, sub stricta supraveghere a unor agenţi americani, a 6 păsări răpitoare (3 diurne si 3 nocturne) pentru depistarea persoanelor care traversează frontiera montană cu bax-uri de țigări, pe cărări de munte, ziua sau noaptea, călare sau pe jos.

Astfel, politiştii de frontieră au desfăşurat acţiuni de dresaj cu 3 şoimi din ordinul Falconiformes, specia Falco peregrinus (cel mai rapid animal de pe planetă), dar și cu 3 bufniţe din ordinul Strigiforme (1 buha,1 cucuvea si 1 huhurez).

După cum se cunoaşte, şoimii pot să-și rotească capul 180° în căutarea pradei si ochiul șoimului permite o rază vizuala de 220° fără să rotească capul, fapt ce va presupune vizualizarea si semnalarea timpurie a contrabandistilor din orice directie. De asemenea, pe timpul nopţii vor fi folosite bufniţele, care sunt păsări nocturne cu un colorit protector ce le face imposibil de detectat de aparatura de vedere pe timp de noapte folosită de contrabandişti.

În perioada următoare, păsările vor fi aclimatizate în Muntii Maramureşului, urmând ca, în scurt timp, să intre in componenţa echipajelor care vor supraveghea frontiera alpină.

Deşi România este pregătită din punct de vedere tehnic, fiind apreciate echipamentele de termoviziune şi sistemele de securitate, considerăm că, prin folosirea păsărilor răpitoare, frontiera noastră este securizată la cele mai înalte culmi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.