Atacul chimic, o înscenare: “ne-au promis orez, biscuiți și curmale”

0 172

Jurnaliștii ruși au discutat cu un băiat de 11 ani care, într-un film regizat de “Căștile Albe”, apare în calitate de victimă a “atacului chimic” care ar fi avut loc în orașul sirian Duma .

Postul de televiziune Rusia 24 a prezentat un reportaj cu un băiat de 11 ani care confirmă că a participat la înscenarea efectelor așa-numitului “atac cu arme chimice” în orașul sirian Duma. Materialul video acuzator a fost regizat de reprezentanții organizației “Căștile Albe”, servind în calitate de pretext pentru replici dure atât la adresa guvernului de la Damasc, care ar fi utilizat arme chimice, cât și la adresa Rusiei și Iranului, care susțin guvernul legal al Siriei.

În reportajul prezentat de postul rus de televiziune, Hassan Diab, de 11 ani, a povestit că reprezentanții “Căștilor Albe” i-au promis orez, biscuiți și curmale în schimbul participării în rolul de victimă a „atacului chimic” în orașul Duma.

Declarațiile copilului au fost confirmate și de tatăl lui, care a spus că în Duma nu a avut loc niciun atac cu arme chimice.

“Eram în subsol. Mama mi-a spus că nu avem de-ale gurii, că vom mânca mâine. Am auzit larmă pe stradă, cineva striga: Mergeți la spital! Am fugit  într-acolo, iar, după ce am intrat, m-au apucat și au început să mă stropească cu apă, apoi m-au culcat pe pat alături de alți oameni”, a declarat acesta postului Rusia 24.

Într-un interviu oferit corespondentului militar al publicației kp.ru, Aleksander Koț, băiatul a povestit că era speriat și înfometat.

“Țin minte doar că apa era rece, că îi era frig și înspăimântat. Tatăl lui a povestit că în spital au mai fost aduși soția și fiica lui, care, la fel, au fost stropiți cu apă… Au fost rugați să se mute dintr-un adăpost antiaerian la spital, unde a fost înscenat acest spectacol”, afirmă reporterul kp.ru citat de Sputnik Internațional.

Ministerul rus de Externe condamnă falsul grosolan din filmul atacului chimic

Imaginile de la Douma din Siria, unde se arată că oamenii au fost vătămați într-un atac chimic, sunt 100% false,  a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe, Maria Zakharova, comentând astfel afirmațiile  căștilor albe, potrivit cărora armele chimice au fost folosite la Douma în 7 aprilie.

“Aceasta este un fals de 100 de procente. Cum se face ca acei copii morți apar în locuri diferite, în imagini diferite, cu hgaine diferite. Scopul lor a fost să creeze rapid o emoție puternică care să justifice atacurile pe care le aveau în plan”, a subliniat ea.

Ministerul rus de Externe a respins raportul inițial după presupusul atac din 7 aprilie ca fiind un fals sinistru. Ministerul rus al Apărării a declarat că organizația Căștile Albe sunt renumite pentru falsurile lor. Experți militari ruși au examinat cu atenție locul presupsului atac chimic și nu au găsit nimic suspect care să conducă la o confirmare a acestuia.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.