Învățături pentru creștinii de azi (III)

0 160

6. Dacă nu poți sau nu vrei să îl ajuți, măcar să nu îl judeci pe cel ce apelează la tine! Este un lucru foarte urât când, în loc să oferi, judeci. Făcând astfel, tu încerci să îți împaci conștiința care, fiind glasul lui Dumnezeu ce vibrează în adâncul inimii tale, te ceartă pentru că nu vrei să te implici. Și atunci faci război cu această conștiință a ta, bârfindu-l pe cel pe care ar fi trebuit să îl ajuți, crezând că în felul acesta îți poți justifica refuzul.. De ce spun că “AR FI TREBUIT să te implici”? Pentru că Mântuitorul tău ți-a grăit așa în Predica de pe munte: “Celui care cere de la tine, dă-i; şi de la cel ce voieşte să se împrumute de la tine, nu întoarce faţa ta”. Iar tu, neluând în seamă cuvintele Lui, îl batjocorești pe cel pe care Domnul ți l-a scos în cale tocmai ca să îți încerce milostivirea inimii..

7. Nu amâna fapta bună pe mâine! Ceea ce nu ai făcut azi, ai pierdut definitiv. Mâine se va face fapta bună DE MÂINE, nu cea de azi! Și apoi, ce știi tu despre ziua de mâine?.. Ești sigur că vei mai fi și mâine?..

8. Nu te amăgi pe tine însuți atunci când trebuie să oferi ajutorul, zicându-ți că tu faci bine în alte moduri. Adică atunci când vezi pălăria cerșetorului întinsă spre tine, nu spune în sinea ta: “Să-l ajute alții, eu mă ostenesc destul făcând curățenie prin biserică”, sau: “Poate nu dau milostenie, dar eu mă rog (ori postesc) mult”. Dumnezeu vrea să vadă că te implici cu toată ființa ta spre împlinirea poruncilor Sale: și cu trupul, și cu mintea, și cu banii. De aceea vrea ca tu să ajuți de câte ori îți oferă ocazia ca să ajuți. L-ai văzut pe preotul din Pilda Samarineanului milostiv?.. “A venit, a văzut și a trecut mai departe”! Ce aspru l-a judecat Mântuitorul Hristos.. Ce-o fi zis în mintea lui preotul?.. “Eu slujesc la Templu, nu-mi cere Dumnezeu să-l ajut pe acesta”.. Dar uite că Dumnezeu îi cerea să ajute! Tot la fel îți cere și ție.

9. Nu te amăgi pe tine însuți, crezându-te “special” în ochii lui Dumnezeu, permițându-ți astfel “mici abateri” de la Legea Lui! Mai înainte de toate, toți cei care împlinesc poruncile dumnezeiești sunt “speciali” înaintea lui Dumnezeu, nu numai tu! În al doilea rând, cei care încalcă poruncile dumnezeiești nu mai valorează nimic înaintea Dumnezeirii! Acest adevăr rezultă din chiar cuvintele Mântuitorului: “Mulți îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, oare nu în numele Tău am vindecat și am scos demoni (adică nu am fost noi preferații Tăi?).. Dar Eu le voi răspunde: adevărat vă spun, NU VĂ CUNOSC PE VOI “! Deci nimeni nu este “preferatul” lui Dumnezeu, dacă Îi ia în râs poruncile, nici măcar cei care au primit de la El puteri și daruri speciale. Cine este special la Domnul nostru? “CEL CE PĂZEȘTE CUVÂNTUL MEU, ACELA ÎMI ESTE ȘI MAMĂ ȘI TATĂ ȘI FRATE ȘI SORĂ”! Așa a zis Domnul Iisus Hristos, deci fii foarte atent la modul în care îți trăiești viața, ca nu cumva să încalci legea Lui și să auzi și tu din gura Sa: “NU TE CUNOSC PE TINE”!

Dumnezeu să vă binecuvânteze într-o zi atât de mare cum este ziua de azi, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Hristos S-a înălțat!

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.