Învățături pentru creștinii de azi (IV)

0 145

10. Trăiește-ți viața creștină în mod pozitiv, nu în mod negativ. La ce mă refer? Este foarte adevărat că în jurul nostru societatea încearcă să Îl excludă complet pe Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, din viața de zi cu zi. Iar atunci când cineva vrea cu orice preț să-și trăiască viața în credința Sfintei Biserici, se trezește cu nenumărați dușmani ai lui Hristos înaintea sa..

Unii dintre aceștia atacă credința cea corectă, propovăduind fel și fel de erezii, alții atacă modul creștinesc de viețuire practicând sau lăudând fel și fel de imoralități pe care le declară ca stare de normalitate.. Astfel, “cel care vrea să trăiască cucernic în Hristos Iisus (Sfântul apostol Pavel)” descoperă că acest lucru nu este lipsit de obstacole, ci este anevoios..

Bun.. Până aici am înțeles, nu-i așa?.. Să vedem acum ce capcane ne așteaptă când vrem să susținem cu tărie credința Sfintei Biserici Ortodoxe și morala creștină cea “tradițională”.. Tot apărându-ne noi valorile înaintea celor care ni le calcă în picioare, ne obișnuim să acuzăm în dreapta și-n stânga! La un moment dat devenim din acuzați acuzatori și începem să credem în sufletele noastre că adevăratul scop al vieții creștine este combaterea dușmanilor ei! Un fel de.. radicalism, dar la un nivel mai mic decât vedem la televizor. Atât de ocupați fiind noi cu “luptele”, nici măcar nu ne dăm seama că începem să slăbim în râvna aceea plină de dragoste față de Mântuitorul nostru pe care o aveam la început..

Pe de-o parte, faptul că ne obișnuim să-i judecăm pe toți, să osândim la iad pe toți “necredincioșii”, uitând că Bunul Dumnezeu Și-a trimis Fiul ca să moară ȘI PENTRU EI, ne lipsește complet de harul Duhului Sfânt. Pe de altă parte, îndepărtându-ne încetișor de sfânta și sănătoasa rugăciune, începem să ne răcim duhovnicește, să pierdem dragostea de oameni, să pierdem acea bucurie a Învierii și acea nădejde plină de pace pe care o aveau creștinii de la începuturi.. Știți ce s-a întâmplat cu noi, iubiți cititori?

Am ajuns să facem războaie, luptând pentru ceva în care nici noi nu mai credem! Și uite-așa, încet încet, începem să semănăm perfect cu cei pe care-i “războim”!

Care-i soluția? Soluția este îndemnul meu de la începutul acestei postări: trăiește-ți, frate, credința în mod pozitiv! Lasă războaiele, lasă luptele.. Nu poți trăi toată viața luptând cu greșelile altora.. Lasă-i în plata Domnului, cum zicea bunica mea. Tu să te întărești în duhovnicie prin rugăciune și posturi ținute la timp, prin citirea Sfintei Scripturi și a altor scrieri sfinte, prin participarea liniștită la slujbele Bisericii.. Iar cu cei care nu-s de acord cu crezul tău procedează cum a scris Sfântul apostol Pavel despre eretici: “O dată sau de două ori stai la discuții cu ei, apoi depărtează-te”. Dacă s-ar fi pierdut Noe sau Lot în judecarea și în osândirea contemporanilor lor, nu s-ar mai fi salvat nici ei de la Potop (Noe) și de la pucioasa Sodomei (Lot)..

În concluzie, cum zice un proverb italian, “TRĂIEȘTE ȘI LASĂ ȘI PE ALȚII SĂ TRĂIASCĂ”! Iar pentru vrăjmașii Domnului.. mai degrabă roagă-te după puterea ta.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

Leave A Reply

Your email address will not be published.