NATO înseamnă țările europene să blocheze Rusia

0 180

Statele Unite își presează aliații europeni pentru a pregăti mai multe batalioane, nave și avioane NATO pentru luptă, au declarat marți oficialii americani, citați de news.bg.

Agenția a comentat că cererea Washingtonului este aceea de a consolida capacitățile NATO pentru a contracara un potențial atac al Rusiei.

Secretarul american al Apărării, Mattis, va solicita, joi, la Bruxelles, când va avea loc o reuniune a miniștrilor militari ai statelor membre un acord bazat pe un plan bine stabilit. Mattis va insista să pună bazele pentru a obține aprobarea liderilor statelor la summitul din iulie, au declarat patru oficiali și diplomați americani și NATO.

Planul include cerința ca NATO să dispună de 30 de batalioane, 30 de escadrile și 30 de nave de război precum distrugătoare pe care sa le poată desfășura în maximum 30 de zile în caz de criză. Cu toate acestea, propunerea nu specifică un număr anume de militari sau un termen limită pentru punerea în aplicare a strategiei.

Un batalion NATO cuprinde între  600 și 1000 de soldați.

Cererea este o provocare pentru guvernele europene, deoarece au avut mult timp probleme cu elicopterele și avioanele din cauza lipsei de piese de schimb. În mod separat, președintele american Donald Trump îndeamnă aliații europeni să majoreze cheltuielile pentru apărare.

“Avem un adversar (Rusia) care se poate deplasa repede într-un atac la sol în statele baltice și în Polonia”, a declarat un diplomat de la NATO.

Nu avem comoditatea mobilizării în câteva luni, a adăugat diplomatul, dezvăluind că ideea SUA este cunoscută ca 30-30-30-30.

O sursă americană a declarat că inițiativa e menită în mare parte să blocheze Rusia, care, în conformitate cu Strategia națională de apărare a Pentagonului pentru 2018, este acuzată că încearcă să spargă NATO.

Leave A Reply

Your email address will not be published.