Opinie/ Mitul ”planul de amenzi”

0 809

Sunt sigur că ați auzit cel puțin o dată întrebarea ”mai aveți plan de amenzi?”. Ce înseamnă ”plan de amenzi”? Există așa ceva? Dispune cineva ca oamenilor să le fie căutat ”nod în papură” și să fie sancționați, doar pentru a exista un anumit număr de amenzi? Sunt întrebări apărute în ultimii ani, unele prin prisma prostiilor inventate de unii sau alții și distribuite pe internet sau rețelele de socializare, altele având, probabil, mici sâmburi de adevăr.

Înainte de toate, vreau să vă spun că, personal, niciodată nu am fost condiționat să aplic un anumit număr de amenzi. Cu toate astea, trebuie să conștientizăm că nimeni nu vă poate sancționa fără să comiteți o faptă sau dacă s-ar întâmpla așa ceva, cu siguranță un judecător va anula acea sancțiune. Așa cum unii dintre voi sunteți șoferi profesioniști și trebuie să efectuați anumite transporturi, așa cum un magistrat are un anumit nr. de dosare în lucru și trebuie să le rezolve, așa cum un mecanic trebuie să termine de reparat o mașină, șamd, și nouă, polițiștilor, ne este evaluată munca prin prisma atribuțiilor de serviciu.

Să ne înțelegem, munca unui polițist, fie el și de la ordine publică, nu este evaluată doar prin prisma amenzilor aplicate, ea este complexă și are numeroase criterii de evaluare, cum ar fi nr. de infractori prinși, dosare penale soluționate, persoane sau autovehicule suspecte depistate, urmăriți prinși, etc. Bineînțeles că un criteriu de evaluare este și cel al sancțiunilor aplicate. Nu vreau să înțelegeți greșit, dar este munca noastră. Știu că nu este cea mai iubită dintre profesii, dar asta este, cineva trebuie să o facă. Revenind la criteriile de evaluare, să nu credeți că cineva se uită la activitatea unui polițist și dacă vede că a aplicat sute de sancțiuni, acel polițist este extraordinar. Nu, este doar un simplu criteriu de evaluare care va fi coroborat cu alte zeci de criterii.

Ca să înțelegeți, să spunem că voi sunteți muncitori într-o fabrică de mobilă. Evident că nu toți sunteți la fel de productivi, unii sunt mai buni și mai iscusiți, alții mai puțin iscusiți. Și atunci unii veți produce mai mult mobilier, alții mai puțin. Pe cine voi scoate în evidență ca patron al fabricii? Bineînțeles pe cei care au produs mai multă mobilă. Ei vor fi cel mai probabil recompensați financiar. Polițiștii vor primi doar calificative. Doar că la noi e puțin diferit. Încerc să mă pun și în pielea unui șef, deși nu-mi place așa ceva. Dacă pe un tronson de drum am 3 accidente mortale din cauza vitezei, neacordării de prioritate, șamd, iar subalternii mei nu aplică aproape deloc sancțiuni pentru aceste fapte, este clar că există o problemă, iar polițiștii nu aplică legislația. Și nu vorbesc doar de polițiștii rutieri. Pot să extrapolez și pentru polițiștii de ordine publică discuția. Dacă ai 10 scandaluri într-o noapte și nu ai aplicat nicio sancțiune acolo, ca șef, pot să mă gândesc că există o problemă. Dacă am avut 10 furturi într-o zonă anume și tu ca polițist nu ai legitimat niciun suspect, iar am o problemă.

Mă repet, polițiștii nu sunt evaluați doar pe aceste criterii. Gândiți-vă la polițiștii din structurile de intervenție, acei ”mascați”, așa cum îi știți voi. Ei cum ar putea fi evaluați sub aspectul criteriului privind ”planul de menzi”? Sau un criminalist, un judiciarist? Fiecare are criteriile lui de evaluare, care sunt extrem de diverse și vaste. Poate or exista și șefi care își obligă subalternii să aibă un așa zis ”plan de amenzi”, nu știu, eu nu am văzut sau auzit de așa ceva. Este munca noastră, a polițiștilor, fie că ne place sau nu, aceasta este realitatea. Nu cred că v-ar plăcea să știți că un scandalagiu face tărăboi în fiecare noapte și polițistul nu îi aplică sancțiuni, doar pentru că ar deveni un posibil susținător al ”planului de amenzi”. Sabotați acest ”plan de amenzi”! Nu mai circulați cu viteză, nu mai faceți scandal, nu mai consumați băuturi alcoolice în locuri publice. Să știți că nu ne crește salariul dacă aplicăm mai multe sau mai puține sancțiuni, nu câștigăm cuptoare cu microunde și nici nu cresc grade pe umeri. Ca să fiu puțin hâtru, aș spune că nu mai avem ”plan de amenzi”, acum putem să ”dăm” câte vrem.

Blogul ”polițiștii au umor”

Leave A Reply

Your email address will not be published.