Migraţie ilegală – Veşti alarmante sosesc din Balcanii de Vest

0 238

Din Balcanii de Vest sosesc veşti alarmante, unde în multe locuri presiunea migraţiei atinge nivelul din 2015, iar în unele cazuri chiar îl depăşeşte. În plus, apar noi rute de migraţie, de aceea Ungaria este pregătită să ofere sprijin pentru Muntenegru în a se apăra împotriva fluxurilor de migraţie ilegală, a subliniat, luni la Pogdorica, pentru agenţia ungară de presă MTI, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe.

Ministrul a accentuat că veştile alarmante provin în principal din Turcia şi Grecia, iar în multe cazuri, din Grecia au sosit raportări potrivit cărora situaţia este mai gravă decât în 2015.

Ministrul ungar al afacerilor externe a discutat cu omologul său din Muntenegru despre presiunea tot mai mare a migraţiei. Cu problema aceasta se confruntă acum şi Albania, Muntenegru,
respectiv Bosnia-Herţegovina.

Srdjan Darmanovic, ministrul muntenegrean de externe a declarat în cadrul întâlnirii că guvernul său este pregătit să-şi protejeze ţara împotriva valului de migraţie ilegală. Ungaria oferă sprijin în acest sens, deoarece este în interesul Budapestei ca Muntenegru să-şi poată apăra propriile frontiere, a explicat Péter Szijjártó.

Acesta a mai spus că, în vederea protejării frontierelor, şefii poliţiei ungare şi muntenegrene au căzut de acord să fie ridicat un gard de 25 de kilometri pentru cei din Podgorica, astfel încât să fie asigurată protecţia celei mai vulnerabile părţi a frontierei dintre Muntenegru şi Albania, respectiv să se poată opri valul de migraţie ilegală.

Péter Szijjártó a atras atenţia că pentru Ungaria ar reprezenta o ameninţare majoră la adresa securităţii, dacă primul obstacol în calea unui nou val de migraţie ar fi gardul construit la graniţa dintre Ungaria şi Serbia, respectiv Ungaria şi Croaţia. Este în interesul Ungariei ca guvernele din Balcanii de Vest să fie cât mai stabile şi mai angajate posibil, ca ţările să fie conduse de persoane care “sunt dispuse să-şi apere propriile frontiere, pentru că, astfel, vom putea menţine stabilitatea în Balcanii de Vest, iar
prima linie defensivă care va proteja Ungaria şi Europa, nu va fi cea de la graniţa sudică a Ungariei”, a conchis acesta.

Ministrul a subliniat că muntenegrenii pot continua să se bazeze pe sprijinul angajat al Ungariei nu numai în procesul de integrare europeană, ci şi în ceea ce priveşte măsurile de protecţie ale frontierelor. Ungaria este pregătită să acorde tot sprijinul său pentru Muntenegru, dar şi celorlalte ţări afectate,pentru ca acestea să îşi poată proteja graniţele de sud, a adăugat acesta. A reamintit că Budapesta a oferit şi până acum toată asistenţa necesară statelor care au solicitat ajutor, de exemplu în Macedonia ofiţerii de poliţie asigură permanenţe de câte 30 de persoane pe graniţa dintre Macedonia şi Grecia, iar înainte,
Ungaria a oferit sprijin Serbiei şi Sloveniei.

Péter Szijjártó se va mai întâlni în decursul zilei cu preşedintele parlamentului, Ivan Brajovic, cu prim-ministrul Dusko Markovic şi cu şeful de stat Milo Djukanovic, cu care vor aborda, de asemenea cele mai importante aspecte ale crizei migraţiei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.