CM 2018: Croația a rezistat la ruleta rusească!

0 404

…Noapte nebună, la Soci, în ultimul duel din sferturi, Rusia-Croația!… Într-un meci dominat enorm de miza lui, ultimul loc în semifinale!… Că Sbornaia nu e decât o echipă de luptă, de heiruism, nu mai era nevoie de vreo demonstrație. Nu înțelegeam prea bine, însă, ce se întâmplă cu Echipa care a învins cu 3-0 Argentina, Croația, team-ul favorit.

Nu-i prea recunoșteam pe mulți, inclusiv pe bravul portar al lui Monaco,Danijel Subasici, în special la golul rușilor, din min.31, când Cerîșev, jucătorul lui Villareal a șutat ca un maestru, de la vreo 25 de metri, însă goalkeeperul croat parcă era la Casinoul din Monte Carlo…. Noroc că egalarea a venit repede, în min.39, când Mandzukici, a luat-o pe stânga, a centrat perfect în careu de unde Kramarici (de la Hoffenheim) a găsit o superbă lovitură de cap. Egal, 1-1, după 90 de minute, cu ratări de ambele părți…

…Egal și după cele 30 de minute de prelungiri, dar 2-2! A marcat primul croatul Vida, în min.101, 2-1! E egalat, într-un final de infarct, în min.115, brazinianul naturalizat Mario Fernandes, cu o lovitură de cap: 2-2!…

…De acum înainte, cu jucători abia ținându-se pe picioare, Loteria penalty-urilor de departajare, „Ruleta rusească” în ton cu Mondialul-Kazaciok. Încep rușii, ratează Smolov, sau găsește o mână în plus Subasici!…Transformă primul croat, Brozovici, de la Inter Milano… E 1-0 pentru băieții din Zagreb, dar ruleta abia a început… Seria a doua, transformă Dzagoev, pentru gazde, ratează…Kovacici de la Real Madrid, s-a făcut egal și la penalty-uri: 1-1.

De acum înainte, rușii vor rata prin brazilianul Mario Fernandes, cel care dusese meciul la penalty-uri, în timp ce dintre elevii desemnați de Zlatko Dalici să execute, nu va mai rata niciunul! Transformă Modrici (adevăratul căpitan de echipă, care a făcut un meci excepțional), Vida și Rakitici: 4-3 pentru croați, după acel 2-2 după 120 de minute de joc! (Pentru statistică, Ingașevici și Kuziaev au transformat pentru gazde, dar inutil!) 6-5, scorul final al unei bătălii care parcă nu se mai termina……Rusia și-a depășit cu mult condiția, în primul rând, printr-o pregătire fizică incredibilă, eliminând, la penalty-uri (!) Spania, dar nu a putut merge mai departe, pentru a-și depăși unica performanță la un Mondial, cel englez, din 1966, World Cup la care URSS a terminat pe locul IV!

…Acum, pentru locul IV și, mai ales, Podium, se vor duela, în semifinale: Franța-Belgia (marți 10 iulie, la Sankt Petersburg) și Anglia-Croația (miercuri 11 iulie, la Moscova). S-a calificat, astăzi, și Anglia, care își reface visul de mărire după…52 de ani, din 1966, când a câștigat Mondialul la ea acasă!.. Acest 2-0 al întineritei reprezentative britanice, astăzi, cu Suedia, vine și ca o răzbunare a noastră, suflet de microbiști care nu putem uita că, acum 24 de ani, în 10 iulie 1994, la Palo Alto, lângă San Francisco, tricolorii noștri erau eliminați, la penalty-uri, de Suedia!… Atunci, vikingii nu au fost mai buni decât noi, au avut mai mult noroc! Astăzi, Suedia a jucat ca una dintre cele mai slabe și plictisitoare echipe de la Mondialul rus!

…Acum, în miez de noapte nebună, putem, spune…
…Do Svidania Rusia!…
…Drum bun spre prima ta finală,Croația!
…Din păcate, astăzi, total neașteptat, a spus „La revedere” și Simona Halep! Bye, Bye, Wimbledon 2018, Mondialul nostru…

Rusia – Croaţia 2-2 (1-1, 1-1), după prelungiri; 3-4, la loviturile de departajare

Soci, Stadionul Fişt: 44.287 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, sfert de finală

Au marcat: Denis Cerîşev (31), Mario Fernandes (115), respectiv Andrej Kramaric (39), Domagoj Vida (101).
Au executat în ordine loviturile de departajare: Fedor Smolov 0-0 (ratare – apără Danijel Subasic), Marcelo Brozovic 0-1 (gol), Alan Dzagoev 1-1 (gol), Mateo Kovacic 1-1 (ratare – apără Igor Akinfeev), Mario Fernandes 1-1 (ratare – pe lângă), Luka Modric 1-2 (gol), Serghei Ignaşevici 2-2 (gol), Domagoj Vida 2-3 (gol), Daler Kuziaev 3-3 (gol), Ivan Rakitic 3-4 (gol).

Au evoluat echipele:

Rusia: 1. Igor Akinfeev (căpitan) – 2. Mario Fernandes, 3. Ilia Kutepov, 4. Serghei Ignaşevici, 13. Fedor Kudriaşov – 11. Roman Zobnin, 7. Daler Kuziaev – 19. Aleksandr Samedov (21. Aleksandr Erohin, 54), 17. Aleksandr Golovin (9. Alan Dzagoev, 102), 6. Denis Cerîşev (10. Fedor Smolov, 67) – 22. Artem Dziuba (8. Iuri Gazinski, 79). Selecţioner: Stanislav Cercesov.
Rezerve neutilizate: 12. Andrei Lunev, 20. Vladimir Gabulov – 18. Iuri Jirkov, 14. Vladimir Granat, 5. Andrei Semenov, 16. Anton Miranciuk, 15. Alexei Miranciuk.

Croaţia: 23. Danijel Subasic – 2. Sime Vrsaljko (5. Vedran Corluka, 97), 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic (22. Josip Pivaric, 74) – 7. Ivan Rakitic, 10. Luka Modric (căpitan) – 18. Ante Rebic, 9. Andrej Kramaric (8. Mateo Kovacic, 88), 4. Ivan Perisic (11. Marcelo Brozovic, 63) – 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve neutilizate: 1. Dominik Livakovic, 12. Lovre Kalinic – 13. Tin Jedvaj, 15. Duje Caleta-Car, 19. Milan Badelj, 14. Filip Bradaric, 20. Marko Pjaca.

Arbitru: Sandro Ricci; arbitri asistenţi: Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (toţi din Brazilia); arbitru de rezervă: Janny Sikazwe (Zambia); arbitru asistent de rezervă: Jerson Dos Santos (Angola)
Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Roberto Diaz (Spania), Wilton Sampaio (Brazilia), Paolo Valeri (Italia)
Cartonaşe galbene: Lovren (35), Strinic (38), Vida (103), Gazinski (109), Pivaric (114).

(Mircea M.Ionescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.