(VIDEO) Incendiu în Grecia: Guvernul suspectează posibile ‘acte criminale’

0 286

Există un “element serios” care poate arăta că “acte criminale” sunt la originea incendiului devastator care a avut loc luni la est de Atena, a afimat joi ministrul adjunct pentru protecţia cetăţeanului, Nikos Toskas, citat de AFP.

“Pentru focul care a început pe muntele Penteli” şi s-a propagat la Mati, oraş unde se afla marea majoritate a celor 82 de victime, “ne punem numeroase întrebări şi nu vă ascund că un element serios ne-a determinat să deschidem o anchetă”, a declarat Nikos Toskas în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun, la Atena, cu purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, şi comandanţii pompierilor şi poliţiei.

Greece mourns as death toll rises from 'apocalyptic' wildfires

Survivors desperately search for relatives as Greece's death toll from wildfires climbs to 74. http://bit.ly/2mJvuMt

Posted by SBS News on Tuesday, 24 July 2018

Focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei.Rapiditatea cu care flăcările s-au extins spre zonele rezidențiale a fost pusă pe seama vântului care a atins la rafală 124 km/h – un record pentru ultimele opt veri.Topografia și microclimatul zonei, responsabile de crearea unor curenți puternici de-a lungul coastei, între Rafina și Nea Makri în particular, au avut un rol decisiv în întețirea vântului. Temperaturile de peste 40°C și lipsa precipitațiilor au uscat vegetația,iar unele specii au luat foc spontan.

O anchetă penală a fost deschisă asupra cauzelor izbucnirii focului, după ce a apărut ipoteza că unele ar fi putut fi declanșate de hoți care jefuiau case de vacanță nelocuite. De asemenea, mass-media locală a speculat că în spatele incendiilor s-ar putea afla interese legate de specula imobiliară.

Multe sate grecești se dezvoltă neorganizat – casele sunt adesea construite fără autorizație, care se obține apoi retrospectiv, fără ca prevederile acesteia să fie respectate integral. Dimitris Stathopoulos, șeful sindicatului pompierilor, declara:

„Din nefericire, această zonă (Mati) este construită haotic… oamenii nu au putut găsi o cale de ieșire pentru a se salva. (…) Majoritatea drumurilor sunt fundături… iar restul sunt foarte înguste.”

Incendiul a izbucnit luni, la ora locală 16:57 (13:57 GMT) şi s-a propagat rapid la Mati, o aşezare aflată la mai puţin de 30 de kilometri est de Atena şi una dintre zonele populare printre turiştii locali, inclusiv printre pensionari

Potrivit datelor preliminare, 2500 de locuințe din zona Mati au fost distruse total, iar alte 4000 au fost deteriorate.

Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, printre acestea numărându-se 22 de copii. Toţi au fost identificaţi, potrivit autorităţilor.

Potrivit evaluării iniţiale, peste 500 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube, majoritatea fiind complet distruse.

Leave A Reply

Your email address will not be published.