(VIDEO) Nicolae Burnete – “100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 – 40 de ani și încă 100 pentru cei cu experiență”

0 241

Joi, 02 august 2018, la sediul Ministerului Cercetării și Inovării (MCI), în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Nicolae Burnete, alături de ministrul secretar de stat, Ciprian Preda și secretarul general adjunct, Daniel Ionescu, a prezentat bilanțul pentru primele șase (6) luni ale anului în curs. Acestea sunt câteva dintre declarațiile ministrului Nicolae Burnete:

“Au fost lansate noi competiții cu bugete care diferă, pornind de la cinci (5) milioane de euro, până la 55 milioane de euro, precum proiectele de mobilitate pentru tinerii cercetători, investiții în INCD-uri, proiecte de cooperare europeană și internațională România – China sau de dezvoltare instituțională, proiecte de tip CLOUD și de mari centre de date, proiecte pentru infrastructuri de cercetare pentru instituții publice de cercetare-dezvoltare/universități, proiecte pentru clustere de inovare ori pentru dezvoltarea rețelei RoEduNet”.

Sunt în faza de derulare, respectiv finalizare a proiectelor majore precum ELI-NP, DANUBIUS-RI sau ALFRED”.

“În plan legislativ au fost finalizate OG 6/2011, pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, aprobată în Parlament pe 5 iunie 2018, OG 41/2015, aprobată de Legislativ în aceeași dată, dar retrimisă de Președinție înapoi în Parlament! Sunt constituite grupuri de lucru la nivelul MCI, din care fac parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, pentru modificarea unor ordonanțe de urgență dedicate cercetării științifice și dezvoltării tehnologice (OG 57/2002), buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovarea (OG 28/2011) și statutul personalului din cercetare-dezvoltare (Legea 319/2003)”.

“Suntem în Anul Centenarului și, personal, mi-aș dori să lansăm 100 de proiecte pentru tineri cercetători sub 35 – 40 de ani și încă 100 pentru cei cu experiență. În acest moment așteptăm cu toții rectificarea bugetară să vedem unde suntem, pentru că dorința noastră este să dăm acum drumul la alte competiții care să se deruleze pe ani de zile. Îmi doresc ca ele să se deruleze undeva la 4 – 5 ani. Îmi doresc ca, după etape de doi – de trei ani, ele să fie reevaluate și să se decidă dacă se continuă sau nu. Atunci cercetătorii ar ști ce să facă”.

”Pentru perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, pe zona de cercetare sunt prevăzute 11 evenimente, cum ar fi reuniunea Consiliului Competitivitate (COMPET) pe 3 aprilie 2019, sau Tandem AeroDays, în martie anul viitor, competiție la care vor participa aproximativ 1000 de invitați din zona Euro.”.

Mai multe detalii despre prezentarea bilanțului activității Ministrului Nicolae Burnete și a echipei ministeriale le puteți vedea urmărind înregistrarea conferinței de presă sau prezentarea activității.

Leave A Reply

Your email address will not be published.