Donbass/Zaharcenko, cazul care poate declanșa un război sângeros

0 277

Asasinarea principalului lider al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, Aleksandr Zaharcenko, este o “provocare” ce subminează procesul de pace, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează France Presse.

“Aceasta este fără îndoială o provocare”, a declarat el reporterilor, potrivit agenţiilor de presă ruse. “Moartea lui Zaharcenko va agrava cu siguranţă tensiunile în regiune” şi va submina procesul de pace lansat de acordurile de la Minsk din 2015 sub egida Germaniei şi Franţei, a adăugat el.

Aleksandr Zaharcenko, în vârstă de 42 de ani, a fost ucis vineri într-o explozie în centrul oraşului Doneţk, cea mai recentă victimă a unei serii de asasinate vizând lideri ai rebelilor. El a fost, de la începutul conflictului în estul Ucrainei, “preşedinte” al Republicii Populare Doneţk, autoproclamată de insurgenţi.

“Ce s-a întâmplat astăzi pune un mare semn de întrebare asupra întregului proces” de pace, a reacţionat vineri noapte purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea a estimat anterior că există “toate motivele să se creadă” că guvernul ucrainean este responsabil pentru acest atentat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe locuitorilor din Doneţk într-un comunicat publicat vineri, calificându-l pe Zaharcenko drept un “adevărat lider popular” şi o “persoană curajoasă şi hotărâtă”.

“Asasinarea perfidă a lui Aleksandr Zaharcenko este o dovadă în plus că cei care au ales calea terorii, a violenţei, fricii nu caută o soluţionare paşnică şi politică a conflictului”, a adăugat el, făcând implicit aluzie la autorităţile ucrainene.

Moartea lui Aleksandr Zaharcenko şi demisia în noiembrie 2017 a lui Igor Plotniţki, “preşedintele” republicii autoproclamate Lugansk, vecină cu Doneţk, precum şi asasinarea mai multor şefi de război marchează sfârşitul liderilor istorici ai teritoriilor separatiste, ajunşi la putere în timpul conflictului cu armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la izbucnirea sa în 2014.

CONSILIERUL LUI POROSHENKO A SUGERAT IMPLICAREA UCRAINEI ÎN ASASINAREA LUI ZAHARCHENKO

Iuri Biriukov, consilier al președintelui Ucrainei, a făcut aluzie la posibila implicare a serviciilor speciale ucrainene în uciderea șefului DNR, Alexandr Zakharchenko.

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook la scurt timp după moartea lui Zakharchenko, Biriukov a publicat fotografia generalului maior Igor Lunev, comandant al forțelor de operațiuni speciale ale forțelor armate ucrainene, cu titlul „Ador această imagine …“.

În același timp, în comentariu, consilierul lui Petro Poroșenko a declarat că aceasta postare nu este legata de moartea lui Zakharchenko.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Elena Gitlianskaia, a negat orice implicare în asasinarea șefului DNR, Alexandr Zakharchenko

Șeful DNR, Alexandr Zakharchenko, a fost ucis vineri seara ca urmare a unei explozii în cafeneaua “Separ”, în centrul orașului Donetsk. Ministrul veniturilor și taxelor republicii, Alexandr Timofeev, a fost grav rănit.

Procuratura Generală a republicii autoproclamate a deschis un caz penal în temeiul articolului “act terorist”.

Ministerul rus de externe a descris, de asemenea, uciderea ca fiind un act terorist împotriva lui Zakharchenko, Comitetul de anchetă al Rusiei a anunțat disponibilitatea de a asista autoritățile de aplicare a legii în investigarea asasinarii sefului republicii și a deschis un dosar penal în conformitate cu articolul „act de terorism internațional, care a cauzat moartea unei persoane.“

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțe asupra morții lui Alexandr Zakharchenko, menționând că Rusia va fi întotdeauna alături de Donbas.

NOUL LIDER AL REPUBLICII DEMOCRATE DONETSK A ANUNȚAT INTENȚIA DE ADERARE LA RUSIA

Dmitri Trapeznikov, care conduce DNR după moartea lui Alexandru Zakharchenko a declarat imutabilitatea politicii privind integrarea DNR cu Rusia, se declară într-un comunicat dat publicității de către serviciul de presă al șefului republicii. ”Teroarea în Ucraina a devenit o parte a politicii de stat”, spune Pasechnik

„Rămâne neschimbata politica noastră externă. – Integrarea cu Federația Rusă în vederea aderării la marea Rusie. Aceasta politica este sprijinită de prieteni din diferite state, care dau un mesaj de răspuns la atacul terorist al serviciilor speciale din Ucraina“, – se spune în declarația lui Trapeznikov.

Șeful interimar al DNR a asigurat, de asemenea, că va îndeplini toate promisiunile facute de Alexandr Zakharchenko către poporul DNR. “Toate programele în derulare pentru îmbunătățirea calității vieții populației vor continua”, se arată în declarație.

AU FOST ARESTAȚI SUSPECȚII DE ASASINAREA LUI ZAHARCHENKO

Suspecții de asasinarea șefului autoproclamatei Republicii Populare Donetsk, Alexandr Zakharchenko, au fost reținuți, a declarat Alexander Kazakov, consilier al lui Zakharchenko.

„În momentul de față, în țară este declarată starea de urgență, granițele sunt închise, au fost deja arestați suspecții de atac“, – a declarat Kazakov în direct pentru „60 de minute“, pe postul de televiziune „Rusia-1“.

Corespondentul RIA Novosti a relatat din Donetsk că situația din oraș e calmă, nu există unități militare pe străzi, toate serviciile funcționează în mod regulat. În prezent, transportul public în majoritatea orașelor funcționează conform programului. Deplasarea este blocată numai în zona în care a avut loc atacul terorist. Nu se observă tensiuni la nivelul locuitorilor.

PUTIN A ADRESAT CONDOLEANȚE ÎN LEGĂTURĂ CU MOARTEA LUI ZAHARCHENKO

“… Asasinarea mișelească a lui Alexandr Zakharchenko – este o dovadă în plus că cei care au ales calea terorii, a violenței, a intimidării, nu doresc să caute o soluție pașnică, politică a conflictului, nu doresc să efectueze un dialog real cu oamenii din sud-est și fac un pariu periculos. Destabilizarea situației, ingenuncherea Donbassului nu le va reusi.. Mă aștept ca organizatorii și executorii acestei crime să fie pedepsiți. Vreau să-mi exprim încă o dată condoleanțe rudelor și prietenilor lui Alexandr Vladimirovich Zakharchenko, tuturor locuitorilor din Donbass. Rusia va fi mereu alaturi de voi “

DETALII DRESPRE ASASINAREA LUI ZAHARCHENKO

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donetsk, Alexander Zakharchenko, a murit ca urmare a unei rani la cap, a declarat pentru RIA Novosti o sursă din guvernul republicii.

“Șeful Republicii Populare Donetsk a murit din cauza unei răni grave în zona capului, care a afectat o zonă largă.” Această rană este incompatibilă cu viața “, a spus purtătorul de cuvânt.

Consilierul lui Zakharchenko, Alexandr Kazakov, într-un dialog cu RIA Novosti, a confirmat că explozia din cafenea a fost un atac terorist.

“A fost o explozie: instalarea unui dispozitiv exploziv a fost pregătită în mod intenționat, Zakharchenko a fost ucis, vicepremierul Alexandr Timofeev se află într-o stare gravă în spital”, a spus Kazakov.

El a precizat că dispozitivul exploziv a fost așezat din timp în restaurant. Potrivit lui Kazakov, teroriștii sunt cei care au ucis pe comandanții milițiilor, Givi și Motorola. După uciderea șefului republicii, intrarea și iesirea în și din Donetsk sănt închise.

“Situația pe linia de contact este calmă”, a spus reprezentantului comisiei operaționale a DNR jurnaliștilor.

Uciderea lui Zakharchenko ar putea avea la origine regimul de la Kiev, potrivit Ministerului de Externe
În această seară va avea loc o întâlnire de urgență a Consiliului de Miniștri al Republicii. Acesta va decide cine va acționa ca șef al DNR.

Procuratura generală a Republicii a deschis o cauză penală în temeiul articolului “act terorist”.”Se efectuează măsuri imediate de investigație operativă”, a spus reprezentantul agenției.

În urma exploziei, conducerea republicii a informat că a fost ucis șeful DNR, Alexandr Zakharchenko, iar ministrul veniturilor și taxelor, Alexandr Timofeev a fost grav rănit și a fost internat în spital.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.