Ziua de 6 septembrie, acum 78 de ani

0 169

Pe 6 septembrie 1940, într-o scurtă și simplă ceremonie desfășurată în Sala Tronului de la Palatul Regal din Calea Victoriei, Mihai I era proclamat rege al României, pentru a doua oară. Prima sa domnie avusese loc, prin intermediul Regenței, în anii 1927-1930.

Prezentăm mai jos contextul în care s-a desfășurat acest eveniment. Regele Mihai avea, la 6 septembrie 1940, vârsta de 18 ani și își dăduse de curând bacalaureatul.

În cursul nopții dinspre 27 iunie 1940, Guvernul URSS a trimis o notă în care cerea cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. La amiază a avut loc Consiliul de Coroană, sub conducerea regelui. Au fost prezenți membrii Guvernului, conduși de prim-ministrul Tătărăscu, precum și ceilalți membri ai consiliului, printre care și Nicolae Iorga. După-amiază, la Palatul Regal din Calea Victoriei, a avut loc o a doua ședință a Consiliului de Coroană. În aceeași zi, Principele Mihai a dat bacalaureatul. La 1 iulie 1940, începe evacuarea Basarabiei și Bucovinei, iar la 3 iulie 1940, la ora 13, în țară se păstrează un moment de reculegere. La 28 august, delegația României este invitată la Viena pentru a semna arbitrajul german și italian prin care erau luate României Ardealul, până în apropierea Brașovului, și Cadrilaterul, care este primit de Bulgaria.

Regele Carol al II-lea mai vine o dată la Sinaia pentru două zile în ianuarie 1940 și, ultima oară în viața lui, pentru alte două zile, în august 1940.

La 6 septembrie 1940, devreme, Carol al II-lea semnează documentul de renunțare la Tron în favoarea fiului său, Mihai. La ora 9.30, toată Casa Civilă și Casa Militară a fost convocată la Sala Tronului, în ținută de ceremonie. Generalul Antonescu dădea instrucțiuni cu glas tare celor prezenți, care erau cu toții cuprinși de o mare încordare. Regele Carol al II-lea a venit, preț de câteva minute, pentru a-și lua rămas bun de la foștii colaboratori. A dat mâna cu fiecare, fără a scoate un cuvânt. Apoi a venit Mihai, care a fost proclamat rege într-o ceremonie sobră și simplă. Carol al II-lea a plecat în noaptea din 6 spre 7 septembrie, la 3.30 dimineața, cu trenul.

Regele s-a îmbarcat la gara Băneasa în Trenul regal, plecând într-un exil fără întoarcere. A fost același tren cu care o trimisese pe Elena în exil, în Italia, în anul 1931. Carol a murit la Lisabona, la 4 aprilie 1953, fără să-și mai vadă țara, nici pe Regele Mihai I, fiul său rămas la București. La 13 februarie 2003, sicriul cu rămășițele pământești ale Regelui Carol al II-lea a ajuns la Curtea de Argeș, încheind o pribegie de mai bine de șase decenii.

Fragment din volumul ”Povestea Castelului Peleș” Curtea Veche Publishing, 2017

Leave A Reply

Your email address will not be published.