Insulele Kurile, piedica în calea semnării unui tratat de pace între Rusia și Japonia

0 37

Tokyo nu va semna un tratat de pace cu Rusia, atâta timp cât disputa teritorială asupra insulelor Kurile nu este rezolvată, a declarat secretarul general al Cabinetului nipon, Osihide Suga citat de news.bg

El a spus ca Tokyo intenționează să persevereze în negocierile pentru „rezolvarea problemei“, cu revenirea crestei de sud a Insulelor Kurile. Este vorba despre insulele Etorofu, Shikotan și Habomai, pe care Japonia le numește „Teritoriile din nord.“

Suga, de asemenea, a comentat cu privire la declarația liderului rus, Vladimir Putin, care a propus anterior să încheie un acord de pace, fără condiții prealabile, până la sfârșitul anului.

După cum a spus ministrul japonez, Tokio va lăsa oferta lui Vladimir Putin fără comentarii oficiale.

Să notăm că tratatul de pace dintre Federația Rusă și Japonia nu este semnat de mai mult de 70 de ani. Pentru guvernul japonez singura condițiile de încheiere a tratatului de pace este înapoierea sudului Insulelor Kurile. Moscova nu este de acord cu această poziție, pentru că Kurile de Sud au devenit parte a Uniunii Sovietice la sfârșitul celui de al doilea război mondial. Suveranitatea acestei regiuni nu poate fi pusa la îndoială.

În perioada 11-13 septembrie, în campusul Universitatii Federale din Orientul Îndepărtat pe insula Ruskii, se desfasoara Forumul economic de Est, unde principalii invitați sunt actualul prim ministru al Coreei de Sud, Lee Nak-young si liderul Chinei, Xi Jinping.

În cadrul ședinței plenare a Forumului Economic Mondial, președintele rus a vorbit despre posibilitatea de a încheia un tratat de pace cu Japonia.

„În primul rând, vreau să spun că Abe (Abe, prim-ministru al Japoniei) are dreptate: el și eu – vrem să ajungem la un tratat de pace. Cred că acest lucru este extrem de important în relațiile noastre bilaterale, cât și din punct de vedere al creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea situației in lume. Președintele (Republicii Populare Chineze), Xi Jinping tocmai a spus:Trebuie să creăm condiții favorabile în regiune. Și sunt pe deplin de acord cu acest lucru “, a spus șeful statului rus.

Ministru adjunct al afacerilor externe, Igor Morgulov, la rândul său, a subliniat că propunerea lui Putin pentru un tratat de pace cu Japonia ar crea o atmosferă favorabilă pentru soluționarea problemelor cu Tokyo.

Ilia Aleksandrov

Leave A Reply

Your email address will not be published.