Orbán în PE: Ungaria este condamnată pentru că maghiarii nu vor ţară de imigranţi

0 272

Strassbourg, marţi, 11 septembrie 2018 (MTI) – Ungaria este condamnată deoarece maghiarii au decis că “nu vom fi ţară de imigranţi”, a spus prim-ministrul Viktor Orbán în plenara de marţi a Parlamentului European (PE), în cadrul dezbaterii pe marginea raportului Sargentini cu privire la statul de drept din Ungaria.

Acesta a afirmat: “resping ideea că forţele partizane imigraţiei ameninţă, şantajează şi calomniază Ungaria şi maghiarii”.

Fiecare naţiune şi stat membru are dreptul de a decide în ce mod îşi organizează propria viaţă în propria ţară. “Noi ne apărăm graniţele şi doar noi vom decide cu cine convieţuim. Am construit un gard şi am oprit sutele de mii de imigranţi ilegali. Apărăm Ungaria şi apărăm Europa”, a anunţat premierul ungar, formulând astfel: cazul de astăzi este primul din istoria UE, în care o comunitate îşi condamnă proprii grăniceri.

Orbán a punctat: “Ungaria nu va cădea pradă şantajului. Ungaria îşi va apăra graniţele, va opri imigraţia ilegală şi îşi va apăra drepturile. Dacă trebuie, chiar şi în faţa Dumneavoastră”.

“Noi, maghiarii, suntem pregătiţi pentru alegerile din luna mai a anului viitor, când oamenii vor putea, în sfârşit, decide soarta Europei”, a spus Viktor Orbán.

Acesta a subliniat: “stau acum aici şi îmi apăr patria, deoarece pentru maghiari libertatea şi democraţia, independenţa şi Europa sunt chestiuni ce ţin de onoare. Din acest motiv raportul din faţa Dumneavoastră jigneşte onoarea Ungariei şi a poporului maghiar”.

Viktor Orbán a spus: deciziile Ungariei au fost luate de către alegători, la alegerile parlamentare. “Dumneavoastră nu susţineţi nici mai mult, nici mai puţin decât că în poporul maghiar nu puteţi avea destulă încredere că ştie să judece ce interese are. Dumneavoastră credeţi că ştiţi mai bine de ce are nevoie poporul maghiar, chiar mai bine decât noi”, a formulat şeful Guvernului
Ungariei.

Acesta a spus că raportul Sargentini nu oferă respect poporului maghiar, foloseşte dubla măsură, face abuz de putere, trece de sfera competenţelor, iar modul în care a fost adoptat, încalcă tratatul UE.

“Pentru noi, în Ungaria, democraţia şi libertatea nu sunt o chestiune politică ci una morală. Dumneavoastră acum, în baza unei majorităţi numerice, doriţi să emiteţi o judecată morală şi să etichetaţi o ţară şi un popor. Dumneavoastră vă asumaţi o responsabilitate gravă, atunci când, pentru prima oară în istoria UE, doriţi să excludeţi un popor din deciziile europene. Dumneavoastră aţi priva Ungaria de dreptul de a-şi reprezenta propriile interese în familia europeană, de care aparţine”, a formulat în şedinţa plenară premierul ungar.

Acesta a semnalat că sunt şi vor exista dezbateri, gândiri diferite despre caracterul creştin al continentului, despre rolul naţiunilor şi al culturii naţionale, despre esenţa şi vocaţia familiei şi există în continuare concepţii “diametral opuse” despre migraţie. În opinia lui Orbán, însă, diferenţele nu pot da prilej de a eticheta oricare dintre state şi a-l exclude din posibilitatea de a participa la luarea comună de decizii. Acesta a adăugat că “noi nu am îndrăzni niciodată să îi reducem la tăcere pe aceia care
nu sunt de acord cu noi”.

Premierul a menţionat că vor să excludă o ţară care a luat decizii clare şi la alegerile parlamentare europene. În 2009, Fidesz-KDNP a obţinut 56% din sufragii, în 2014, a obţinut o majoritate de 52% din voturi, reamintind că “Suntem cel mai de succes partid al Parlamentului European”.

Este de înţeles că adversarii socialişti şi liberali nu sunt fericiţi pentru acest succes – a continuat premierul – dar a se răzbuna asupra maghiarilor pentru că nu i-au ales pe ei, nu este corect şi nici european.

În opinia sa, raportul Sargentini a fost întocmit de persoane care nu sunt în clar cu lucruri fundamentale. Cele 37 de greşeli grave pe care le conţine raportul arată, de fapt, că au omis să trimită o delegaţie oficială în Ungaria – a atras atenţia prim-ministrul.

Premierul a mai afirmat că “Uniunea noastră este menţinută prin faptul că polemicile le dezbatem într-un cadru regulamentar”. De asemenea, premierul a reamintit că el însuşi a încheiat acorduri, compromisuri cu Comisia Europeană privind legea mass-mediei, a sistemului judiciar şi chiar unele pasaje ale constituţiei. Totuşi, raportul actual loveşte în acordurile încheiate cu ani în urmă, a afirmat acesta. “Dar dacă Dumneavoastră puteţi face asta şi puteţi să-l rupeţi, ce sens mai are încheierea unui acord cu orice
instituţie europeană?” – a pus întrebarea, evaluând că “ceea ce faceţi este o lovitură pentru Uniune şi pentru dialogul constructiv”.

Viktor Orbán a afirmat că deputaţii europeni şi-au formulat deja poziţia, iar raportul va fi votat, probabil, de către majoritate, astfel încât comentariile sale nu vor mai influenţa părerile acestora.

Totuşi, participă la dezbatere deoarece, aşa cum a afirmat – deputaţii Parlamentului European nu reprezintă un guvern, condamnă o naţiune, un popor, acea Ungarie, care timp de 1000 de ani este membră a popoarelor creştine din Europa şi care a contribuit prin munca şi sângele său la istoria Europei. El a adăugat că vor condamna o ţară care s-a răsculat şi s-a întors împotriva puternicei armate sovietice, a adus sacrificii serioase libertăţii şi democraţiei, şi mai apoi şi-a deschis graniţele în faţa est-germanilor.

Premierul a vorbit şi despre faptul că Ungaria a luptat pentru democraţie şi libertate, în timp ce aceia care acum o condamnă “au primit moştenire” democraţia şi nu au fost nevoiţi să facă sacrificii personale pentru libertate. Acum vor să condamne luptătorii pentru libertate maghiari ai rezistenţei anticomuniste
şi democratice – a conchis premierul Ungariei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.