Rusia, în caz de amenințare globală va ataca toate țările membre NATO

0 118

Forțele strategice ruse desfășoară în mod regulat exerciții care să imite impunerea de atacuri nucleare asupra Statelor Unite. Acest lucru a fost declarat de către șeful forțelor armate ale Comandamentului SUA din Pacific, amiralul Harry Harris.

„Bombardiere strategice Tu-95 zboară de-a lungul coastelor din Canada, Alaska și, mai rar, de-a lungul regiunilor nord-vestice ale părții continentale ale SUA în scopul de a pregăti echipajele aeronavelor și pentru a evalua răspunsul la acțiunile americane și canadiene. Efectivele de rachete nucleare, bazate pe sol, efectuează lansări de luptă care vizează America de Nord „, – a declarat amiralul, vorbind la o audiere în cadrul Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului Congresului Statelor Unite.

Potrivit lui, „introducerea în 2015 și 2016 a două rachete balistice pe submarine nucleare în flota rusă din Pacific de clasa “ Borei „ a crescut în mod semnificativ potențialul de atac nuclear modern al Rusiei.“

Mai mult decât atât, potrivit lui Harry Harris, Rusia își intensifică activitatea în toată regiunea Indo-Pacificului „căutând să avanseze interesele sale strategice și subminând interesele Statelor Unite.“

Potrivit amiralului, „Rusia curtează unele țări din Asia, încercând să diminueze impactul sancțiunilor aplicate în urma agresiunii împotriva Ucrainei.“ „Rusia, de asemenea, încearcă să profite de oportunități economice, nu numai prin eforturi de detectare a piețelor din Asia pentru furnizarea de energie, dar, de asemenea, pentru vânzarea în regiune a armelor lor“, – a spus el.

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, a comentat comunicatul prin care Rusia ar putea expulza diplomați britanici ca răspuns la acțiunile Londrei. “De fapt, Rusia trebuie să plece și să tacă”, a spus Williamson.

La acest atac verbal, ministrul rus al apărării, general-maior Igor Konashenkov a observat că „retorica de bazar demonstrată de Williamson, indică, în mod remarcabil, un grad extrem de neputință intelectuală.“ „În ceea ce privește expresiile grosolane folosite de ministrul britanic al apărării cu privire la Rusia, în absența performanței unor rezultate reale, se pare că doar atâta a rămas în arsenalul Forțelor armate ale Majestății Sale“, – a concluzionat Konashenkov.

Citiți în continuare un interviu acordat redacției Russ News de general-maior Igor Konashenkov

Statul Major al Forțelor Armate ale Rusiei demonstrează scenariul unei lovituri nucleare chiar și în Marea Britanie? Ce se va întâmpla cu principalul aliat al SUA în Europa în cazul unui conflict global cu Rusia?

– De peste ocean, sunt amintite exercitiile forțelor strategice ale Rusiei. Statele Unite se află în procesul de formare a bugetului apărării pentru anul 2019, amintește Viktor Murakovski, colonel în rezervă, membru al Consiliului de experți al consiliului de administrație al Comisiei militaro-industriale a Federației Ruse.

– În cadrul unor discuții intense, a fost abordat, în comisiile Congresului, inclusiv potențialul militar al Rusiei. Pentru bucuria experților internaționali, americanii duc aceste discuții în mod deschis. Mai mult decât atât, Congresul are propriul expert-analitic, Research Service, care publică propriile opinii asupra bugetului militar.

Deci, nu este nimic nou – în ceea ce privește procesul în sine, precum și “difuzoarele” publice în figuri ale Congresul SUA, inclusiv șefi de comandamente regionale, președintele al Joint Chiefs of Staff (aceasta este ofițerul cu cel mai înalt rang și consilier militar șef al președintelui Statelor Unite), și secretarul american al apărării.

Amintesc ca în Statele Unite, există un sistem de control foarte specific al forțelor armate, din care fac parte Ministerul Aviației, al Armatei și Marinei, conduse de civili.

Acum, toți își îndeplinesc activitatea de rutină anuală: să convingă Congresul să crească creditele militare.

În discursurile din Congres se vorbește despre planificarea de către Statul Major General al unui atac nuclear asupra Statelor Unite. Există astfel de planuri, luând în considerare acțiunile împotriva Marii Britanii?

– Luăm în considerare acțiunile împotriva tuturor țărilor care sunt membre ale NATO – aceasta trebuie înțeles. Președintele rus Vladimir Putin a arătat recent cu claritate cazurile în care putem folosi arme nucleare împotriva acestor țări.

În primul rând – în cazul în care sistemul de avertizare detectează un atac asupra Rusiei, cu rachete lansate de inamicii noștri, și calculate să cadă pe teritoriul Federației Ruse.

Cel de-al doilea caz este dacă armele nucleare sunt folosite împotriva Rusiei sau a aliaților săi, indiferent cât de puternică ar fi această armă, chiar dacă este ultra-mică.

Al treilea caz este descris în doctrina noastră militară: dacă în timpul unei operațiuni cu arme convenționale, s-ar pune în pericol existența statului nostru.

Faptul că în cazul unei lovituri de retorsiune ar fi vizat nu numai teritoriul Statelor Unite, dar și acela al aliații lor NATO, în special aceia care dețin arme nucleare (inclusiv Marea Britanie), nu poate fi pus la îndoială.

Dacă lovitura vine de la acțiuni de represalii din partea noastră, cât timp ar supravietui Marea Britanie?

“Nu sunt familiarizat cu planul modern pentru o lovitură de retorsiune, care este prevazută în cadrul planului de apărare al țării. Nu pot decât să judec prin unele date care au intrat în spațiul public din planurile anilor’70. În aceste planuri, Marea Britanie încetează să mai existe ca stat în timp de câteva minute.

– O astfel de lovitură ar putea fi aplicată simultan atât pe teritoriul SUA, cât și în țările-aliate ale Americii?

– Da, lovitura ar trebui să fie simultană și masivă. Din simplul motiv că, în cazul schimbului de lovituri la nivelul forțelor strategice nucleare, este posibil ca o lovitură repetată să nu aibă loc. Inamicul e deja, așa cum se spune, în rahat.

Prin urmare, Rusia va folosi cele mai eficiente mijloace pentru a împiedica inamicul să dea o a doua lovitură. În acest scop, în primul rând, sunt afectate centrele administrației de stat, armele nucleare și alte facilități strategice importante.

Marea Britanie ar supraviețui, după cum spuneți, câteva minute în unele mici zone? SUA ar supraviețui mai mult?

– Nu pot spune cât ar mai trăit America – nu am astfel de date. Dar un lucru este clar: Statele Unite ar înceta, de asemenea, să existe ca stat.

Konashenkov a spus că, în afară de expresii grobiene, nu a mai rămas nimic în arsenalul Forțelor Armate Britanice. Cum arată situația în realitate?

– În realitate, se știe că Marea Britanie are arme nucleare, este vorba de arme strategice – rachete pe submarine. Londra nu deține arme nucleare tactice.

În plus, potențialul nuclear desfășurat pe submarinele britanice nu are un plan separat de aplicare – numai în cadrul unui plan unic cu Statele Unite. În ce priveste rachetele britanicilor, e de obsevat că sunt americane, și nu de producție proprie.

Se pare că declarațiile lui Williamson sunt din seria “câinii latră, ursul trece”?

– În Marea Britanie, ministrul apărării nu este un militar, ci o figură politică. El este numit de partidul care a câștigat alegerile. Prin urmare, nu aș lua în serios astfel de declarații.

news.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.