Oficial rus: SUA dispune de 3000 de tone de arme chimice

0 116

SUA nu și-a distrus până în prezent arsenalul de arme chimice, a declarat directorul departamentului pentru problemele de neproliferare și control asupra înarmărilor al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov.

Potrivit oficialului rus, armata americană dispune de aproximativ 3000 de tone de componente de luptă ale armelor chimice.

Potrivit Sputnik, acesta a menționat că Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW)  e una din cele mai de succes structuri în domeniul dezarmării din toată istoria.

“Anul trecut am finalizat programul de lichidare a armelor chimice, fapt confirmat de OPCW. E unul din cele mai importante evenimente din toată istoria în ceea ce privește dezarmarea. Peste 40 mii de tone de substanțe toxice militare, din perioada URSS, au fost distruse în Rusia”, a declarat Ermakov.

Diplomatul a menționat că OPCW a sprijinit distrugerea arsenalului de arme chimice din Rusia, iar peste 20 de țări occidentale au ajutat Rusia cu bani și tehnologii.

„OPCW trebuie să se ocupe și de nimicirea armelor chimice de pe teritoriul SUA, însă din anumite motive nu a făcut-o. De ce? De ce SUA dispune de peste trei mii de tone de componente periculoase ale armelor chimice, fiind chiar țara care a inițiat această convenție?”, a adăugat Ermakov.

Ultimul kilogram de substanțe chimice cu destinație militară existente pe teritoriul Rusiei a fost distrus pe 27 septembrie 2017. În acest fel a fost finalizat înainte de termen programul federal lansat în 1996, iar Rusia și-a respectat în proporție de 100% obligațiile asumate în cadrul Convenției pentru interzicerea armelor chimice, lichidând 40 mii de tone de substanțe toxice.

Convenția cu privire la interzicerea armelor chimice (1993, în vigoare din 1997) presupune lichidarea tuturor substanțelor toxice militare (cea mai mare cantitate fiind pe atunci în Rusia) și interzice producția lor. Convenției s-au alăturat toate țările lumii, în afară de șase state africane și asiatice (apropiate de Europa — Egiptul și Israelul). OPCW este organizația care supraveghează realizarea prevederilor convenției.

Leave A Reply

Your email address will not be published.