(VIDEO) Cele mai întâlnite 10 dezinformări despre Referendum și adevărul din spatele lor

0 231

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la finalul acestei săptămâni, în secţiile de votare din ţară şi din străinătate, la referendumul pentru clarificarea definiţiei căsătoriei în Constituție. Secţiile se vor deschide în ambele zile la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. Pentru validarea referendumului este necesar să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, adică circa 5.685.000 de cetăţeni, iar a doua condiție este ca 25% din românii cu drept de vot, adică circa 4.737.000 de persoane, să pună ştampila pe „DA”.

Societatea românească are de luat, la acest sfârșit de săptămână, o decizie morală crucială pentru viitorul ei, prin referendumul pentru modificarea Art. 48, alin. 1 din Constituția României. Nu este un referendum pentru redefinirea familiei sau a căsătoriei, ci pentru clarificarea definiției căsătoriei, prin înlocuirea termenului „soți” cu „bărbat și femeie” în Constituția țării. Acest referendum este o inițiativă civică, și nu politică.

De ce referendum?

Formularea regăsită în prezent în Art. 48, de „soți”, este un termen la plural și interpretabil în cheia „diversității” ideologice cu care ne confruntăm astăzi. Codul Civil definește în acest moment căsătoria ca fiind uniunea între un bărbat și o femeie, însă este o lege organică ce poate fi modificată oricând în Parlament, în funcție de presiuni, interese, situații de moment. Constituția este legea fundamentală ce nu poate fi modificată oricum.

Grupuri activiste au militat în România pentru căsătoria între persoane de același sex încă din 2006, existând, până în prezent, șase inițiative de legalizare a parteneriatelor civile.

Condițiile de validare a referendumului

Potrivit ultimei informări publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, iar un număr de 672.187 de cetățeni români au domiciliul sau reședința în străinătate, fiind posesori de pașaport CRDS (cetăţeni români cu domiciliul în străinătate).

Conform legii, o condiţie necesară pentru validarea unui referendum este participarea a cel puţin 30% din alegătorii înscrişi pe listele electorale, adică aproximativ 5.685.000 de cetăţeni.

O altă condiţie pentru ca modificarea legii fundamentale să fie validată este ca 25% din românii cu drept de vot, adică circa 4.737.000 de români, să pună ştampila pe „DA”.

Întrebarea regăsită pe buletinul de vot

Întrebarea la care românii vor trebui să răspundă este următoarea: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” Forma întrebării este fixă, fiind stabilită prin articolul 7 din Legea Referendumului, actualizată anul acesta.

În cazul scrutinului din 6 şi 7 octombrie 2018, legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament, la care se va face referire pe buletinul de vot, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 18 septembrie 2018 şi clarifică definiția căsătoriei între un bărbat și o femeie, care se găseşte la articolul 48, aliniatul 1 al Constituției. Mai exact, legea are două articole cu următorul conţinut:

„Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. –

Alineatul (1) al articolului 48 din Constituția României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 48 Familia (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

Art. II. –

Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu respectarea prevederilor art. 151 alin. (1) din Constituția României, republicată.”

DA pentru familie

Votând „DA”, cetăţenii români îşi vor da acordul pentru modificarea art. 48 alin. (1) (schimbarea termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”). Aceasta este singura modificare care se produce prin alegerea acestei opţiuni.

Votând „NU” vă exprimaţi dezacordul pentru modificarea legii de mai sus. Astfel, termenul de „soți” nu va fi înlocuit cu sintagma „un bărbat și o femeie”.

Ștampila se pune în interiorul casetei cu opțiunea aleasă („DA”, de exemplu, pentu căsătoria între un bărbat și o femeie) și va imprima pe buletinul de vot textul „VOTAT RRC 2018”.

Referendumul nu face referire la nimic altceva în afară de modificarea cuvântului „soți” din Constituție cu „bărbat și femeie”.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.