Rusia și Turcia cooperează pentru pacea din zona siriană Idlib

0 224

Acordurile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan privind crearea unei zone demilitarizate în guvernatul Idlib din Siria sunt respectate, a declarat miercuri ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

“Aceste acorduri privind crearea unei zone demilitarizate în zona de escaladare Idlib sunt respectate”, a spus el, adăugând că Turcia, care urmărește cooperarea între toate grupurile care operează acolo, joacă un rol-cheie în implementarea lor. “Informațiile noastre confirmă faptul că procesul său este progresiv”, a declarat Lavrov.

El a reamintit că zona demilitarizată ar trebui să fie pe deplin funcțională până în 15 octombrie, adăugând că o întârziere de una sau două zile nu are nicio importanță. “Calitatea acestei activități este mult mai importantă. Sprijinim cu tărie eforturile partenerilor noștri turci”, a subliniat ministrul.

Președinții ruși și turci au convenit, la ședința de la Soci din 17 septembrie, să înființeze o zonă demilitarizată de-a lungul liniei de angajare a trupelor siriene și a opoziției în Idlib. Militanții trebuie să-și retragă armele grele de acolo, în timp ce zona însăși va fi controlată de patrulele militare ruse și turce.

Leave A Reply

Your email address will not be published.