Papa Francisc s-a întâlnit la Vatican cu tineri creştini persecutaţi, care studiază acum în Ungaria

0 47

Secretarul ungar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru ajutorarea creştinilor
persecutaţi, Azbej Tristan a declarat, pentru agenţia ungară de presă MTI, că Papa Francisc a lăudat programul pe care îl are guvernul ungar pentru sprijinirea creştinilor persecutaţi, din întreaga lume. Azbej Tristan a relatat că la audienţa generală care a avut loc miercuri, în Piaţa Sfântul Petru, a avut ocazia să îi
prezinte Papei douăzeci dintre bursierii care studiază acum în Ungaria, în cadrul acestui program. Secretarul de stat a informat Papa despre activitatea guvernului ungar pentru ajutorarea comunităţilor creştine persecutate.

Papa Francisc “a spus că este profund mişcat de ceea ce face guvernul ungar, totodată şi-a exprimat recunoştinţa şi bucuria că se poate întâlni cu tineri aşa de curajoşi”, a accentuat Azbej Tristan. Acesta a adăugat că tinerii învaţă în Ungaria pentru a se echipa cu cunoştinţe la nivel european, apoi să se întoarcă în Orientul Mijlociu şi în Africa, pentru a sprijini reconstruirea propriilor comunităţi.

Azbej Tristan a spus că programul de burse al guvernului ungar, care este parte integrantă a programului umanitar maghiar Hungary Helps, a ajuns la cel de-al doilea an al său. În acest moment, de oportunitatea de a studia în Ungaria se pot bucura aproape două sute de tineri.

Secretarul de stat a menţionat că şi Sinodul Episcopilor, care are loc la Vatican pe tema tinerilor, oferă o ocazie pentru a creşte gradul de conştientizare asupra faptului că cea mai persecutată religie din lume este cea creştină. “Ungaria poate prezenta programul guvernului său, unul cu adevărat de pionierat, drept exemplu pentru ajutorarea creştinilor persecutaţi, din întreaga lume”, a spus Azbej Tristan.

Papa Francisc s-a întâlnit cu tineri creştini din Irak, Liban, Pakistan, Nigeria şi Egipt, care învaţă acum în Ungaria. Papa s-a înconjurat de tineri şi a luat în mână drapelul maghiar, realizând împreună cu ei o fotografie în faţa Bazilicii Sf. Petru.

Cele cinci tinere şi cei cincisprezece tineri au participat, marţi seara, şi la vernisajul expoziţiei maghiare “În bătaia focului, persecutarea creştinilor în Orientul Mijlociu”, care a avut loc în imediata vecinătate a Vaticanului şi la care au avut ocazia să împărtăşească, pe scurt, câte ceva despre propria soartă şi cea a comunităţilor din care provin. Un tânăr creştin irakian a spus: “acolo unde au existat, odată, multe oraşe, azi mai există doar unul, iar din numeroasele biserici care au fost, mai este doar una”. A vorbit şi Patriarhul catolic sirian al Antiohiei, Ignaţiu Iosif al III-lea, care a declarat că tinerii au găsit în Ungaria o
nouă casă, ospitalitate creştină şi speranţă.

În cadrul seriei de programe maghiare care au loc la Roma, timp de două zile, miercuri seara va avea loc proiecţia filmului documentar maghiar despre comunităţile creştine din Orientul Mijlociu, intitulat “A lor este împărăţia cerurilor”.

(Stefan Damian)

Leave A Reply

Your email address will not be published.