Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol

0 481

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să oprească complet comuniunea euharistică cu Patriarhia de Constantinopol, a declarat președintele departamentului de relații externe al bisericii Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Hilarion din Volokolamsk.

„A fost o decizie forțată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut accepta altfel, deoarece întreaga logică a acțiunilor recente ale Patriarhiei de la Constantinopol a condus la aceasta”, a spus înaltul prelat.

În același timp, mitropolitul și-a exprimat speranța că Constantinopolul va schimba atitudinea față de eliberarea autocefaliei bisericii ucrainene.

„Sperăm ca bunul simț să prevaleze … … Dar atâta timp cât această schimbare nu a avut loc, până când aceste decizii nelegiuite și anticanonice al Constantinopolului vor rămâne în vigoare, nu vom fi în comuniune cu această biserică „, a spus Hilarion. Se remarcă faptul că, din cauza ruperii relațiilor, enoriașii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea să comunice mai mult în bisericile Patriarhiei de la Constantinopol. În plus, episcopii și preoții nu vor putea să participe la celebrarea Liturghiei împreună cu reprezentanții Constantinopolului.

„Biserica Ortodoxă Rusă nu acceptă aceste decizii și nu le va respecta”, a spus el. „Schisma este schisma, iar liderii schismei rămân conducători ai schismei. În timp ce biserica care a început relațiile cu disidenții după ce le-a recunoscut, sa expulzat astfel din câmpul canonic al Bisericii Ortodoxe”, a spus el.

„Acesta este motivul principal pentru care trebuie să oprim contactele cu Patriarhia de Constantinopol, care a fost identificată cu schismul”, a subliniat el.

La 11 octombrie, o întâlnire a Sinodului Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a decis să „procedeze la acordarea Autocefaliei (autonomiei) Bisericii Ucrainei”. Sinodul a revocat statutul obligatoriu din punct de vedere legal al scrisorii din 1686, care a împuternicit pe Patriarhul Moscovei să-i hirotoniească pe Mitropolitul de la Kiev. În plus, Sinodul a decis să restabilească funcția Stavropegionului Patriarhului Ecumenic de la Kiev, ceea ce înseamnă că capul său ar fi subordonat direct Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol. În plus, Sinodul a ridicat anatema din partea șefilor a două biserici non-canonice din Ucraina – Filaret al Patriarhiei de la Kiev și Makari al Bisericii autocefale ucrainene.

Biserica Ortodoxă Rusă și alte biserici ortodoxe locale consideră aceste decizii ostile și ilegitime și avertizează că ar putea declanșa o divizare în cadrul Bisericii Ortodoxe Răsăritene.

Leave A Reply

Your email address will not be published.