Dosarul Jamal Hashukji/ Jurnalist ucis la comanda regelui?

0 196

În timpul inspecției consulatului general al Arabiei Saudite din Istanbul, poliția a găsit dovezi care indică uciderea jurnalistului saudit Jamal Hashukji.

Potrivit presei turce, noaptea trecută, experții au luat mostre de sol în curtea consulatului și, de asemenea, au folosit radiații ultraviolete pentru a căuta urme de sânge în interiorul clădirii. Inspecția a durat mai mult de nouă ore. Potrivit sursei RIA Novosti din cadrul Ministerului turc de Externe, marți, investigatorii vor inspecta reședința consulului saudit.

Khashukji, care a lucrat ca publicist pentru ziarul american The Washington Post și locuiește în SUA din 2017, a dispărut pe 2 octombrie după ce a intrat în biroul consulatului general. Potrivit mirelui jurnalistului, personalul consulatului la invitat pe Khashukji să întocmească documentele, dar nu a fost permisă în clădire. Cinci ore mai târziu, fetiței i sa spus că Khashukji plecase deja și nu a mai fost nevoie să-l aștepte.

Potrivit autorităților saudite, Khashukji a dispărut după ce a părăsit clădirea consulară, iar misiunea cooperează cu autoritățile turce pentru a clarifica circumstanțele dispariției sale. Cu toate acestea, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că Arabia Saudită trebuie să demonstreze neimplicarea sa în dispariția jurnalistului, iar explicațiile sale nu sunt convingătoare.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, trimis de urgenţă la Riad în legătură cu dispariţia la Istanbul în urmă cu două săptămâni a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a discutat marţi cu regele Salman al Arabiei Saudite şi cu ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir, informează agențiile de presă internaționale.

”Sper că vă simţiţi confortabil aici”, i-a spus suveranul saudit la începutul întâlnirii lui Mike Pompeo, în timp ce acesta i-a mulţumit pentru că a acceptat vizita sa la cererea preşedintelui Donald Trump.

Întrevederea a durat circa 20 de minute, au informat jurnalişti.

Comunitatea internațională a reacționat după acest caz și cere un rezultat cât mai rapid al anchetei.

”Speranţa mea este că vom putea ajunge la concluzii care să ne ofere o opinie rezonabilă cât mai curând posibil, deoarece ancheta vizează multe lucruri, precum materiale toxice şi unele materiale care au fost acoperite cu vopsea”, a mai spus Erdogan la Ankara.

Ministrul de externe german Heiko Maas şi omologul său francez Jean-Yves Le Drian au făcut apel marţi la unitatea comunităţii internaţionale în legătură cu posibila ucidere a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

”Vrem să ştim ce s-a întâmplat acolo”, a declarat Heiko Maas în cadrul unei întrevederi cu Jean-Yves Le Drian la Paris.

Poliţia turcă are o înregistrare audio care arată că jurnalistul a fost ucis în consulat

Autorităţile turce se află în posesia unei înregistrări audio care arată că jurnalistul dispărut Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, au declarat luni un oficial turc şi o sursă din cadrul serviciilor de securitate, relatează Reuters.

”Poliţia turcă are o înregistrare audio care indică faptul că Khashoggi a fost ucis la Consulatul Arabiei Saudit’” a subliniat sursa din serviciile de securitate, fără să ofere alte detalii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.