Moscova: activitatea militară a NATO la graniţele Rusiei a atins un nivel fără precedent

0 248

Activitatea militară a Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei a atins un nivel fără precedent de la încheierea Războiului Rece, a declarat miercuri ministrul apărării rus Serghei Şoigu la o reuniune la Minsk a Colegiului comun al ministerelor apărării din Federaţia Rusă şi Belarus, informează agenţia de presă TASS.

”Activitatea militară a NATO la graniţele noastre a atins un nivel fără precedent după încheierea Războiului Rece. Politica Alianţei este îndreptată spre consolidarea prezenţei sale militare pe flancul estic,”, a spus generalul de armată Şoigu, adăugând că, în acest scop, Alianţa se serveşte de aşa-numitul ‘mit al ameninţării ruse’.

El a mai spus că NATO şi-a intensificat activităţile de cercetare în zonele mărilor Baltică şi Neagră, iar avioane ruse au fost trimise de 120 de ori de la începutul anului să intercepteze aparate aeriene străine în apropiere de frontierele ruse. Generalul Şoigu nu s-a referit în acest context şi la misiunile forţelor aeriene ruse în apropiere de spaţiul aerian al NATO din Marea Baltică şi Marea Neagră, conform unor observatori.

Ministrul apărării rus a mai declarat că militarii NATO simulează acţiuni cu caracter ofensiv în cadrul exerciţiilor efectuate în apropierea frontierelor Federaţiei Ruse. ”Se extinde amploarea pregătirii operaţionale şi de luptă lângă graniţele noastre, intensitatea acesteia este în creştere. Ţările blocului nord-atlantic simulează operaţiuni militare cu caracter ofensiv”, a afirmat Serghei Şoigu, adăugând că la aceste exerciţii Alianţa atrage activ şi ţări care nu sunt membre NATO.

Planurile Poloniei de a găzdui o bază permanentă americană sunt contraproductive, nu contribuie la consolidarea securităţii regionale şi obligă Rusia la măsuri de răspuns, a avertizat ministrul rus. ”În aceste condiţii, suntem obligaţi să luăm măsuri de răspuns şi trebuie să fim gata să neutralizăm posibilele ameninţări militare din toate direcţiile”, a precizat oficialul, adăugând că Rusia nu doreşte să fie atrasă într-o confruntare militară cu Occidentul şi aspiră la o cooperare reciproc avantajoasă în domeniul securităţii.

Reuniunea Colegiului mixt al instituţiilor de apărare din Rusia şi Belarus este dedicată acţiunilor comune privind menţinerea stabilităţii şi securităţii în regiune, notează TASS.

Leave A Reply

Your email address will not be published.