Seismul, motiv de isterie la români

0 933

Știm că un cutremur nu poate fi prezis. Au apărut în ultimii ani zeci de site-uri în care își varsă anomaliile diverși prezicători care iau mințile cititorilor cu fel de fel de amenințări de genul ”vine cutremurul mare”. O să fie în data de 2 sau 4 sau 27, va fi crâncen, se vor modifica formele de relief în țară, într-un cuvânt, dezastru. Seismul din noaptea de 27 spre 28 octombrie a fost suficient de puternic încât să creeze panică. Șansa noastră este că nu a durat prea mult. A zdruncinat o parte a României doar câteva secunde. Trecând peste impactul emoțional logic, normal, nu pot să nu remarc ploaia de comentarii profund cretinoide după cutremur. Dar cu asta să zicem că ne-am obișnuit. De semnalat însă, accentuat, două aspecte.

Primul se referă la avalanșa de atacuri la sistemul național de alertă. Cu apucături isterice o parte a internauților, marea lor majoritate din zona rezistentă protestatară, a acuzat sistemul de alertă de lipsă de funcționalitate, că este inutil, că s-au aruncat zeci de milioane pe un lucru inutil și că, în final, este o afacere a lui Dragnea. Nimic nou sub soare sau sub razele lunii, martoră la cel mai puternic cutremur din perioada recentă. După furtunile devastatoare din țară din ultimii ani când s-au produs pagube însemnate soldate și cu victime, societatea civilă a urlat că ar trebui să fie informată pentru ca oamenii să aibă timp să se adăpostească când vin astfel de calamități. Ei bine, s-a pus la punct un sistem de alarmare bazat pe informații sosite la secundă de la Agenția Națională de Meteorologie. Codurile galben, portocaliu și roșu se anunță prin această aplicație astfel încât fiecare cetățean care are instalat RO-Alert pe telefoanele mobile poate să știe în timp util prognoza meteo pentru regiunea în care locuiește sau în care se află temporar. Util, nu?

Buuuun! După cutremur, vocile veșnic nemulțumite au avut o nouă fractură de logică. Întrebarea: DE CE RO-ALERT NU NE-A ANUNȚAT CĂ VINE UN CUTREMUR? Păi din același motiv pentru care RO-ALERT nu ne poate anunța dinainte numerele extrase la loto sau rezultatele unui meci de fotbal. Logica simplă și un minim de informație ne-ar explica că un astfel de fenomen nu poate fi prezis. Se lucrează intens în această zonă a seismelor în țări precum Japonia și SUA care investesc sute de milioane de dolari în cercetare și deocamdată nu sunt rezultate. Acest fenomen nu poate fi prezis și nimeni nu riscă predicții inepte care pot duce la catastrofe mai mari decât ceea ce ar putea lăsa în urmă o mișcare seismică majoră.

„În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat IGSU. Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, în data de 15 septembrie.

Specialiștii de la ISU cât și cei de Institutul de Fizică a Pământului spun că un semnal de avertizare privind producerea unui cutremur poate fi transmis cu câteva secunde înainte dar este nesemnificativ și poate produce mai mult rău decât bine. Gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla în câteva secunde. Panica ar fi și mare, oamenii s-ar îmbulzi către ieșiri, s-ar călca efectiv în picioare. Într-o discuție cu secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, acesta a spus că nicăieri în lume nu există un astfel de sistem de alarmare. Pentru că este imposibil ca un cutremur să fie prevăzut.

”Alerta meteo vine pe baza unor prognoze clare ale ANM. Acolo putem să avertizăm în mod clar despre posibilitatea producerii unei furtuni sau a unor precipitații sub formă de aversă. Când vine vorba de cutremur lucrurile stau cu totul diferit. Putem doar să fim foarte bine pregătiți și informați în același timp despre cum să ne comportăm și să reacționăm în caz de cutremur” spune secretarul de stat Raed Arafat. Este logic, nu?

O parte a populației utilizatoare de rețea online are însă o cu totul altă părere. Pentru că este mai ușor să fii complet isteric decât bine informat.

Al doilea aspect constatat după cutremurul din noaptea de 27 spre 28 octombrie se referă la o pagină de Facebook, Seismic Center – Predicție și alertă cutremur. Cei care stau în spatele acestei pagini publice, au aruncat în aer ideea că ei au prezis acest cutremur, indicând perfect și data producerii acestuia, 28 octombrie. Au fost pe aproape și cu intensitatea seismului, acestia indicând un 5,2 Richter. Specialiștii în domeniu au studiat pagina, comentariile și postările și au ajuns la concluzia că este o mare păcăleală. O păcăleală care a adunat însă peste 16.000 de adepți. Normal, spune un amic pshiholog. Într-o țară în care o parte media promovează cu strigături predicții scoase din burta pixului, în care pentru credibilitate sunt introduse nume ca Nostradamus sau Arsenie Boca și uneori nume de călugări sau sfinți părinți inexistenți, este normal să avem parte de un asemenea fenomen.

Într-un exces de indulgență pot spune că persoanele de la Seismic Center au nimerit ca la loto aceste predicții. Pe de altă parte nu pot să nu mă gandesc la o nouă probă de cretinism absolut de care dau dovadă cei care se joacă cu astfel de lucruri. Pentru că, revin la idee, un cutremur nu poate fi încă anticipat. Iar dacă băieții ăștia, sau fetele respective au reușit asta atunci ar trebuie să scoată repede capul din calculator, să se prezinte și să propună astfel salvarea oamenilor din zonele puternic seismice prin răspândirea aplicației. Pe bani, firește.

Am studiat cu atenție comentariile, postările, imagini online. Postările care anunțau cutremurul au fost editate în repetate rânduri, astfel încât să pară credibile.

”Din nefericire momente sensibile precum cele ce însoțesc producerea unui cutremur sunt utilizate pentru a lansa informații si canale de tip fake-news, extrem de periculoase si cu un potential major de dezinformare! Este si cazul canalului Seismic Center care a publicat pe FB stirea referitoare la prezicerea cu succes a seismului din noaptea de 27-28 octombrie!”, este reacția Institului Național pentru Fizică a Pământului.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a comentat mesajul viral de pe Facebook prin care era anunțat cutremurul de 5,8 produs duminică dimineaţa, la ora 3:38, în zona seismică Vrancea.

„Mă îndoiesc că cineva poate face o predicție despre un cutremur. Am făcut verificări. Nu știm cine e în spatele acestui site, dacă cineva are o metodă validă de predicție îl așteaptă premiul Nobel. Nu există o astfel de predicție. Riscul e că se poate induce țara în isterie. Dacă site-ul publică și oamenii cred, vă dați seama ce va întâmpla. În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a spus Raed Arafat, duminică seară, la Antena 3. Arafat a precizat că ISU nu a avut informații că urmează un cutremur.

„Faptul că facem exerciții și ne pregătim este foarte bine, dar cutremurele nu pot fi prezise nicăieri în lume(…). Nu știu să se alerteze vreun cutremur în toată Europa”, a mai spus el.

Pe pagina de Facebook Seismic Center – Predictie si alerta cutremur a apărut o predicție legată de acest seism puternic:

„Ca si opinie personala un cutremur cu magnitudinea peste 5.2 richter este posibil sa apara in jurul datei de 27-28 octombrie 2018, bineinteles mai este mult timp pana atunci si abia inaintea intervalului vom stii ce procentaj este, dar este bine ca lumea sa fie pregatita tot timpul inclusiv cei de la situatii de urgente in jurul datei de 28 octombrie si sa comunice cu institutiile de cercetare ale statului in caz ca apar semnale ca ar fi posibil acest lucru.

”e foarte posibil ca cei de pe pagina “Seismic Center – Predictie si alerta cutremur” sa publice periodic mesaje de genul celui de mai jos, cu diverse date sau intervale, asteapta apoi cateva comentarii (de la conturi fake sau persoane credule), dau “unpublish sau hide from timeline”, apoi asteapta sa vada care din mesajele create anterior se adeveresc, dupa care le republica/reafiseaza  (in cazul asta a fost un share nou al statusului din 15 august, reactivat)”, scrie Raluca, un utilizator Facebook.

Buuun, și mă întorc la Raed Arafat: Dacă acest sistem de predicție și alarmare există atunci invităm acele persoane la discuții.

Păi da, poate acele persoane chiar sunt genii și vor lua un premiu Nobel pentru asta. Ar pune cu adevărat România pe harta lumii cu această invenție. Până atunci însă trebuie privit cu multă rezervă acest gen de informație lansată în spațiul public. Apropo, știe cineva cât ar costa implementarea unui sistem de alertă pentru cutremur integrat în actualul RO-Alert? Ce companie căpușă ar sta în spatele acestei pagini de predicții seismice? Interesant de aflat, nu? Din câte știu, organe abilitate să afle asta se ocupă în prezent de caz. Până când vom afla noutăți rămânem la ideea că cea mai bună pază pentru primejdia numită seism este informarea și luarea unor măsuri logice și mature. Este un subiect cu care nu putem jongla ca la circ.

În concluzie, mulți oameni au o foame teribilă de senzațional, de horoscoape, vizionari, falși prezicători. Din lene sau lipsă de cultură. Pentru că e al naibii de simplu să trăiești în tensiune luni de zile, ani sau chiar o viață pentru că ai citit undeva că vine un cutremur major care va distruge orașe și sate și să împătrășești asta cu amici, pe bancă în fața blocului sau a casei. De câte ori nu am auzit expresia: ”Vine dragă cutremurul că am văzut eu la televizor sau am citit în ziar sau mi-a zis fii-miu că a văzut pă net!!!”. Isteria costă la fel de mult ca și prostia. Până la găsirea unei soluții să nu ezităm să urmăm sfaturile celor de la ISU care ne învață ce să facem în caz de cutremur. Este mult mai logic! Serios!

Leave A Reply

Your email address will not be published.