Trei ani de la Colectiv. Mărturiile preotului prezent la tragedie: Imaginile erau terifiante

0 238

Deși puțin cunoscut publicului larg, primele rugăciuni pentru cei care au decedat în incendiul de la Colectiv au fost rostite de un preot ortodox, care a ajuns la locul accidentului împreună cu echipajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, chiar în noaptea tragediei.

Scenele de durere găsite la Colectiv vor rămâne, probabil, întipărite toată viaţa în sufletul părintelui Vasile Bîrleanu, preotul de la Capela ISU – Dealul Spirii din București, care a fost prezent în noaptea de 30 octombrie 2015 la locul tragediei.

Rugăciune pentru victime

Preotul a spus că prima reacție a fost aceea de a se ruga pentru cei decedați și pentru cei în suferință.

„În jur orei 00:30, după alarmarea în prealabil, am ajuns la Clubul Colectiv. Acolo, după intervenţia Col. Orlando am fost lăsat de  politia criminalistică  să intru la locul tragediei”, își reamintește preotul căruia Patriarhul Daniel i-a oferit ordinul Sf. Ioan Gură de Aur pentru eforturile depuse în noaptea incendiului.

Patriarhul Daniel i-a oferit părintelui Vasile ordinul Sf. Ioan Gură de Aur

Trecut cu vederea de presa mainstream

Chiar dacă mass-media a contestat prezența Bisericii în noaptea accidentului de la Colectiv, preotul Vasile a fost alături de victime şi s-a rugat pentru sufletele celor greu încercaţi.

„Imaginile erau terifiante. Să vezi tineri pe caldarâm şi inerți în diferite poziţii groaznice (…) Ca preot am simţit în acel moment că trebuie să mă rog, să fac o rugăciune chiar în fața clubului pentru tinerii decedaţi”, a spus părintele Vasile.

Părinții și-au adus copiii la biserică

Părintele Vasile a precizat că în ziua de după tragedie, două familii ale căror copii au fost la Colectiv au venit la Capela ISU pentru a se ruga lui Dumnezeu.

„A doua zi au venit la Biserica de la ISU două familii ale căror copiii au fost acolo. Ei au venit şi am făcut o rugăciune pentru copiii lor, copii care se numără printre supravieţuitori”.

Bilanțul incendiului

64 de persoane și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul bucureștean Colectiv din sectorul 4 al Capitalei.

La momentul izbucnirii incendiului, în club se aflau aproximativ cinci sute de persoane, dintre care peste 140 au fost spitalizați.

Imediat după tragicul eveniment, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea victimelor din clubul Colectiv, precum și a familiilor acestora.

Adevărul prea puţin mediatizat

Au trecut trei ani de la tragicul accident de la Colectiv care a îndurerat o ţară întreagă din cauza consecinţelor dezastruoase: 64 de tineri au plecat la cele veşnice şi 140 au fost răniţi.

Printre primii ajunşi la locul tragediei în noaptea fatidică de 30 octombrie 2015 au fost Pr. Vasile Bîrleanu de la Capela ISU – Dealul Spirii din București şi echipajul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Preotul ortodox, de altfel primul cleric ce a ajuns imediat după incident, a fost alături de victimele care se aflau într-o situaţie dificilă şi a înălţat rugăciuni pentru sufletul lor.

La scurt timp, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat regretul pentru cele întâmplate, şi-a anunţat susţinerea pentru familiile victimelor şi a lansat îndemnul la donarea de sânge pentru cei internaţi în spitale.

„Suntem alături de cei aflaţi în suferință pe patul de spital și ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor și vindecarea lor”.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi”.

„Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale”, a spus Preafericirea Sa la vremea respectivă.

Îndemnul de donare sânge a fost urmat de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale care au organizat imediat o nouă ediţie a Campaniei „Donează sânge. Salvează o viață!”.

De asemenea, echipele de voluntari au oferit hrană celor internaţi, le-au asigurat anumite sume de bani, cât şi transportul între domiciliu şi spital pe parcursul a mai multe luni.

În toată acea perioadă au avut loc slujbe de pomenire în lăcaşurile de cult ortodoxe, cât şi în fața Clubului Colectiv, în memoria tinerilor care au părăsit prea devreme această lume din cauza incendiului devastator.

Mai mult decât atât, familiile îndoliate au primit suport material din partea Patriarhului Daniel, a parohiilor de care aparţineau cei trecuţi la cele veşnice, precum şi din partea Eparhiilor.

Numai la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost colectată şi redirecţionată către familiile victimelor, în urma unei anchete sociale, suma de 300.000 lei; la nivelul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române suma totală s-a ridicat la aproximativ 1.000.000. lei, a declarat pentru basilica.ro Pr. Consilier Eparhial Ionuţ Iordăchescu de la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Deşi prea puţin mediatizat în spaţiul public, adevărul este că Biserica a fost alături de cei ce au avut de suferit după urma incendiului de la Colectiv, cât şi de familiile acestora.

Leave A Reply

Your email address will not be published.