Teatrul Maghiar de Stat Cluj va prezenta un spectacol documentar despre maturizare

0 144

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca urmează să prezinte publicului un spectacol documentar experimental despre maturizarea tinerilor, cu titlul Under Construction.

András Visky, directorul artistic al teatrului, a declarat că spectacolul nu se bazează pe un text literar, ci este clădit pe povestiri pe care realizatorii spectacolului le-au selectat în urma unor discuţii purtate cu focus-grupuri de tineri aflaţi în pragul maturităţii.

“Publicul se va putea recunoaşte în întâmplări cu rudele sau cu mediul său mai restrâns. Spectacolul analizează societatea în care trăim prin mijloace teatrale” – a precizat directorul artistic. Acesta a adăugat că pentru subvenţionarea spectacolului, teatrul a aplicat cu un proiect la Administraţia Fondului Cultural Naţional din România, astfel cadrul de producţie a fost determinat de subvenţia primită. Proiectul a fost întocmit de dramaturgii Katalin Deák şi Réka Bíró. De numele lor se leagă şi spectacolul Homemade, pus în scenă anul trecut, care abordează în mod asemănător relaţia părinte-copil.

Coordonatoarea proiectului, Krisztina Sipos, a declarat că succesul de anul trecut al spectacolului Homemade a atras mulţi actori tineri şi studenţi de la actorie în acest proiect. Membrii echipei s-au pregătit de spectacol şi în cadrul unei tabere de vară de patru zile.

Katalin Deák a relatat că în focus-grupuri au participat elevi de liceu, studenţi şi doctoranzi din Cluj-Napoca, cu care au purtat conversaţii în prezenţa unui psiholog, a unui sociolog şi a unui expert în psihodramă. Spectacolul încearcă să abordeze trecerea spre maturitate cu ajutorul povestirilor aduse la suprafaţă din timpul conversaţiilor.

Spectacolul de teatru experimental urmează să fie prezentat sâmbătă, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Leave A Reply

Your email address will not be published.