Scandal de spionaj între Austria și Rusia

0 256

Ambasadorul Austriei în Rusia, Johannes Aigner, a fost chemat la sediul Ministerului rus al Afacerilor Externe pentru a da explicaţii cu privire la declaraţiile autorităţilor de la Viena despre colonelul austriac reţinut sub suspiciunea că ar fi făcut spionaj în favoarea Rusiei, timp de 20 de ani.

TASS aminteşte că Ministerul Afacerilor Externe rus a anunţat că l-a invitat pe ambasadorul austriac să vină să dea explicaţii, în legătură cu informaţiile apărute în presă despre colonelul austriac suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

“La iniţiativa ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, ambasadorul austriac a fost invitat să vină pentru discuţii la Ministerul Afacerilor Externe”, a indicat diplomaţia rusă, într-un comunicat citat de Agenţia de presă TASS.

“Directorul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul MAE rus a cerut explicaţii cu privire la informaţii recente apărute în presa austriacă”, menţionează comunicatul citat.

Serviciile secrete din Austria au reținut un colonel din cadrul Forţelor Armate Austriece suspectat că, timp de 20 de ani, ar fi făcut spionaj în favoarea Federaţiei Ruse. Ministerul Apărării de la Viena precizează că este în curs de desfășurare o investigație împotriva unui colonel austriac, în vârstă de 70 de ani, care, începând din 1990, transmitea serviciului secret al armatei ruse GRU informații despre criza migrației, sistemele de aviație militară austriacă și sistemele de artilerie.

Potrivit materialelor din dosar, în toţi aceşti ani, la fiecare două săptămâni, austriacul lua legătura cu Iuri, persoana sa de contact din serviciile speciale rusești, GRU, căruia îi transmitea documente secrete.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunţat că ministrul austriac de externe şi-a anulat vizita în Federaţia Rusă şi că i-a convocat pe diplomaţii de la Ambasada Federaţiei Ruse de la Viena la sediul MAE al Austriei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.